• Dnes je: Sobota 28. septembra 2024 meniny má Václav

Ministri zahraničných vecí Blanár a Lipavský chystajú Memorandum o porozumení. Zhodli sa na tom, že česko-slovenské vzťahy treba rozvíjať

Ministri zahraničných vecí Blanár a Lipavský chystajú Memorandum o porozumení. Zhodli sa na tom, že česko-slovenské vzťahy treba rozvíjať

Český minister zahraničných vecí Ján Lipavský je na oficiálnej návšteve Slovenskej republiky.

18.6.2024 (SITA.sk) - Ministri zahraničných veci Slovenskej republiky a Českej republiky chystajú Memorandum o porozumení. Informoval o tom šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD), ktorý na oficiálnej návšteve privítal českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského.

Ministri spolu hovorili o ekonomike, energetike, Európskej únii, pomoci Ukrajine či o formátoch V4, S3 a C5. Ministri zahraničných vecí si spoločne uctili pamiatku Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garigue Masaryka, ktorí položili základy spoločného štátu Československa.

Vzťahy treba rozvíjať

Ministri sa zhodli na tom, že vzťahy Česka a Slovenska sú nadštandardné a je potrebné ich naďalej rozvíjať.

„Musíme o tieto vzťahy dbať a pracovať na ich rozvíjaní. Dnešné stretnutie potvrdilo, že vôľa je na obidvoch stranách," skonštatoval Lipavský, ktorý súčasne vyjadril ľútosť nad atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a poprial mu skoré uzdravenie. Násilie podľa neho nemá v demokratickej spoločnosti žiadne miesto.

Česko je veľkým obchodným partnerom

Blanár pripomenul, že partnerstvo oboch krajín je založené na histórii, rodinných a priateľských vzťahoch, ale aj na vzťahoch pragmatických, a teda hospodárskych a obchodných.

„Česká republika je po Nemecku druhým najväčším obchodným partnerom Slovenska, a čo sa týka investícií, tak tretím. Preto chceme všetky tieto oblasti ďalej rozvíjať," uviedol Blanár a dodal, že si rezorty diplomacií môžu vymieňať užitočné informácie a pracujú aj na pripravení podkladov pre Memorandum o porozumení, v ktorom chcú zadefinovať podrobnejšiu spoluprácu.

Rokovali o nelegálnej migrácii

Šéfovia diplomacii Slovenska a Česka hovorili aj o formáte V4 a o jeho dôležitosti. Súčasne sa nebránia formátu V4+, kde by sa pridali krajiny, ktoré o to prejavia záujem. Blanár informoval, že svoj záujem už prejavila India či Saudská Arábia. Ako významné a dôležité ministri vnímajú aj zoskupenie S3 a C5, ktorého súčasťou je Česko, Slovensko, Maďarsko, Rakúsko a Slovinsko.

Témou spoločného rokovania bola aj nelegálna migrácia. Blanár pripomenul, že krajiny V4 nepodporili migračný pakt schválený EÚ. Krajiny odmietajú povinné kvóty, ktoré hovoria o prerozdeľovaní a platení pokút za to, že krajina neprijme nelegálnych migrantov.

„Chceme k tomu pristupovať pragmaticky a SR je pripravená otvoriť tieto témy práve tam, kde si myslíme, že to nie je dobre nastavené," uviedol Blanár.

Otvorili aj ďalšie dôležité témy

Ministri otvorili aj témy ako energetika, doprava a bezpečnosť. Súčasne sú to oblasti, v ktorých vidia priestor pre spoluprácu.

„Krátko sme prebrali aj výsledky volieb do Európskeho parlamentu a hovorili sme o tom, ako bude vyzerať EÚ, ako budú obsadené pozície, a diskutovali sme aj o rozšírení EÚ," dodal český minister zahraničných vecí. Lipavský na záver ocenil aj humanitárnu pomoc, ktorú SR poskytuje Ukrajine a pripomenul, že Slovensko prijalo viac ako 115-tisíc ukrajinských vojnových utečencov.

„Hľadáme spoločne možnosti, ako Ukrajine aj naďalej pomáhať," dodal Lipavský.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 27. september 2024

horoskopy na dnes piatok 27 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 27. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Je naozaj chvályhodné, že sa oduševňujete za novú vec. Chybou je však to, že máte odrazu priveľa želiezok v ohni. Dokážete to aj s malými prostriedkami.

Býk 21.4. - 21.5.

Okolnosti vás prinútia k tomu, aby ste sa rozhodli. Znovu získate duševnú rovnováhu. City osoby, ktorá vám nie je ľahostajná, neberte na ľahkú váhu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dobre si zvážte prednosti a nevýhody plánu, ktorý sa chystáte zverejniť. Vyvoláte nervozitu a možno aj hádky. Nebolo by príjemnejšie stráviť pekné chvíle na prechádzke?

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka optimistickému prístupu prežijete dnešok bez problémov. Nesplníte síce to, čo ste si predsavzali, ale máte dobrý dôvod na spokojnosť. Aj zajtra bude deň.




Všetky Horoskopy pre Piatok 27. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie