• Dnes je: Pondelok 20. mája 2024 meniny má Bernard

Novela stavebného zákona prináša viaceré dôležité zmeny, týkajú sa aj obyvateľov

Novela stavebného zákona prináša viaceré dôležité zmeny, týkajú sa aj obyvateľov

Doposiaľ samostatné konania k vedľajším stavbám nahradí stanovisko dotknutého príslušného orgánu pre vedľajšiu stavbu.

Novela zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, teda stavebného zákona, od 1. apríla prináša viaceré podstatné zmeny. Jednou z nich je zavedenie jedného integrovaného konania a prevzatie zásady, že hlavná stavba pohlcuje vedľajšie.

Podľa Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (UUPV) množstvo jednotlivých, na seba nadväzujúcich a vzájomne sa podmieňujúcich rozhodnutí alebo súhlasov sa zlúči do jedného stavebného konania k hlavnej stavbe, ktorá pozostáva z viacerých stavieb alebo súboru stavieb tvoriacich funkčný celok.

„V takomto prípade sa identifikuje hlavná stavba a v rámci konania k hlavnej stavbe sa pohltia aj tie vedľajšie,“ priblížil stavebný úrad.

Eliminuje sa administratívna záťaž

Doposiaľ samostatné konania k vedľajším stavbám nahradí stanovisko dotknutého príslušného orgánu pre vedľajšiu stavbu.

„Odstráni sa tým administratívna záťaž konajúcim orgánom, stavebníkom a v neposlednom rade verejnosti,“ tvrdí úrad.

Spojenie územného a stavebného konania

Stavebná novela zavádza aj spojenie územného a stavebného konania. A to rozšírením tejto možnosti pre širší okruh stavieb oproti pôvodnému zneniu stavebného zákona, za predpokladu, že podmienky na ich umiestnenie vyplývajú zo záväzného stanoviska orgánu územného plánovania.

„Inštitút záväzného stanoviska, ktorého predmetom je vyhodnotenie súladu navrhovanej stavby so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie, je upravený v zákone o územnom plánovaní, ktorý je súčasťou pôvodnej veľkej stavebnej reformy,“ vysvetlil UUPV.

Fikcia súhlasu

Osobitný postup pre preskúmavanie spôsobilosti stavieb na užívanie predstavuje fikcia súhlasu. Čakanie na záväzné stanovisko obce k povoleniu stavby mohlo trvať aj roky.

„Teraz bude mať obec lehotu na vydanie stanoviska 60 dní alebo 90 dní v závislosti od charakteru stavby. Ak sa obec v tejto lehote nevyjadrí, nastúpi fikcia súhlasu – bude sa mať za to, že navrhovaná stavba je v súlade so záväznou časťou územnoplánovacej dokumentácie,“ upozornil úrad.

Spôsobilosť na užívanie stavby

Ďalšia zmena stavebnej legislatívy umožňuje preskúmanie spôsobilosti na užívanie stavby zhotovenej a užívanej bez povolenia stavebného úradu alebo v rozpore s ním od 1. januára 1990 do 31. marca 2024.


Ak vlastník takejto stavby preukáže splnenie určených podmienok, stavebný úrad vydá rozhodnutie o jej spôsobilosti na užívanie. Takéto rozhodnutie bude mať podľa UUPV účinky kolaudačného rozhodnutia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 19. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 19 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte sťažené podmienky? Môžete za ne i vy. Zdá sa, že to preháňate so skromnosťou. Ak sa rozhodnete pre razantnejší postup, nezabudnite na toleranciu. Vyplatí sa vám to.

Býk 21.4. - 21.5.

Kozmické priestory vyžarujú potrebnú energiu pre vaše upokojenie. Máte šancu vyriešiť všetky nepríjemnosti spojené s prácou i súkromným životom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes vám práce neubudne. Budete zahĺbení len do svojich citových problémov. Konajte ohľaduplne, ak vás priateľ požiada o pomoc.

Rak 22.6. - 22.7.

Sústreďte sa na pracovné záležitosti. Vyplatili ste všetky dlžoby? V citových veciach nepodliehajte tak ľahkovernosti, urobte si menšiu bilanciu.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie