• Dnes je: Pondelok 20. mája 2024 meniny má Bernard

Lengvarský nechce pracovať pod tlakom politickej korupcie, ministerstvo zdravotníctva povedie krízový manažment (video)

Lengvarský nechce pracovať pod tlakom politickej korupcie, ministerstvo zdravotníctva povedie krízový manažment (video)

Heger po stretnutí s Lengvarským skonštatoval, že jeho misia na ministerstve zdravotníctva sa naplnila. Aktuálne výzvy si vraj vyžadujú iný prístup riadenia.

Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) na štvrtkovom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou požiadal hlavu štátu o ukončenie jeho pôsobenia vo funkcii.

„Bolo to akceptované,„ povedal Lengvarský. Po stretnutí s prezidentkou odišiel na Úrad vlády SR za dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom. „Tam asi to rozhodnutie bude definitívne,“ uviedol.

Lengvarský politikom byť nechce

„Nie som politik a po tejto skúsenosti ani ním asi nikdy nechcem byť. Nie som však ani človek, ktorý odchádza z boja,“ povedal Lengvarský. Tvrdí, že je v jeho osobnom záujme, aby boli dokončené rozpracované projekty v zdravotníctve, avšak bez politickej korupcie.


„Do rezortu som nastúpil na vrchole pandémie, ustáli sme očkovanie, testovanie, reformu nemocničnej a ambulantnej sféry, prijali sme množstvo efektívnych zákonov, zvládli sme úplne zbytočný štrajk lekárov, ktorý svojou politikou spôsobil bývalý minister financií,“ skonštatoval Lengvarský.

Výzvy si vyžadujú iný prístup riadenia

Práca jeho kolegov je podľa Lengvarského dehonestovaná. „A to napriek tomu že v pláne obnovy je naše ministerstvo premiantom, keďže vedie v počte uzatvorených vyhlásených výziev a napriek tomu, že sa do zdravotníctva podarilo dostať o miliardu eur navyše, nebudem ďalej pracovať pod tlakom v takomto prostredí, ktoré je v súčasnosti škodlivé, plné politickej korupcie a politickej neskúsenosti,“ uzavrel Lengvarský.


Heger po stretnutí s Lengvarským skonštatoval, že jeho misia na ministerstve zdravotníctva sa naplnila. Aktuálne výzvy si vraj vyžadujú iný prístup riadenia. „Rezortu zdravotníctva pod vedením Lengvarského dochádza dych a preto je čas na zmenu a okamžitú nápravu,“ povedal na štvrtkovej tlačovej besede.


Upozornil na to, že Lengvarský na ministerstvo nastúpil v turbulentnom čase pandémie. Za jeho pôsobenia sa podľa Hegera podarilo začať reformu nemocníc, uskutočniť liekovú reformu, reformu paliatívnej starostlivosti, ako aj reguláciu zisku zdravotných poisťovní.

Viaceré zlyhávania v rezorte

Tlačovej konferencie sa Lengvarský nezúčastnil. „Počas našej vlády sme dali zdravotníctvu najviac v histórii. Je to však náročný zápas, pretože naši predchodcovia s takýmito reformami nepočítali a o to ťažšia je ich implementácia a realizácia,” vyjadril sa Heger.


Premiér popísal viaceré zlyhávania v rezorte zdravotníctva. „Chýbala dôsledná komunikácia, vidíme problémy v komunikácii s Lekárskym odborovým združením a ambulantným sektorom, taktiež problémy s Plánom obnovy, ktorý je kľúčový,” tvrdí premiér.

Rezort zdravotníctva sa podľa Hegera dostane do režimu krízového riadenia, aby sa zabránilo ďalším zlyhaniam.

Krízový manažment predstúpi pred verejnosť

Ako uviedol Heger, po odchode Lengvarského nastúpi budúci týždeň na rezort krízový manažment. Na pozíciu štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva vláda vymenuje Michala Palkoviča, ktorý je v súčasnosti podpredsedom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.


Krízový tím podľa premiéra do troch týždňov predstúpi pred verejnosť, aby predstavil plán nápravy a dobehnutia zameškaného. Krízový manažment podľa Hegera vykoná v rezorte audit, ktorý sa bude týkať aj výstavby nemocnice Rázsochy.

Šéfka plánu obnovy Lívia Vašáková poprela tvrdenie dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského o tom, že rezort zdravotníctva je premiantom pri plnení míľnikov plánu obnovy. „Toto z nášho hodnotenia nevyplýva,“ povedala. Upozornila na to, že pre rezort zdravotníctva sa zaviedli krízové opatrenia a zvýšený dohľad. „Ministerstvo zdravotníctva je jedným z problémových rezortov,“ povedala.


Od krízového manažmentu na ministerstve zdravotníctva očakáva, že vykoná audit jednotlivých projektov. „Na základe tohto auditu budeme môcť povedať, čo by sa ešte dalo zachrániť,“ uviedla. Podľa nej je možné zachrániť reformu záchranného zdravotného systému, takisto staníc pre záchranné služby a tiež výzvu pre veľké projekty nemocníc.

Svoj zámer odstúpiť z funkcie oznámil Lengvarský po stredajšom rokovaní vlády. „Vzhľadom na situáciu, ktorá je v poslednom čase a niektoré pochybnosti o výkone mojej funkcie som oznámil premiérovi, že som pripravený podať žiadosť o ukončenie môjho poverenia,“ povedal.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 19. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 19 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte sťažené podmienky? Môžete za ne i vy. Zdá sa, že to preháňate so skromnosťou. Ak sa rozhodnete pre razantnejší postup, nezabudnite na toleranciu. Vyplatí sa vám to.

Býk 21.4. - 21.5.

Kozmické priestory vyžarujú potrebnú energiu pre vaše upokojenie. Máte šancu vyriešiť všetky nepríjemnosti spojené s prácou i súkromným životom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes vám práce neubudne. Budete zahĺbení len do svojich citových problémov. Konajte ohľaduplne, ak vás priateľ požiada o pomoc.

Rak 22.6. - 22.7.

Sústreďte sa na pracovné záležitosti. Vyplatili ste všetky dlžoby? V citových veciach nepodliehajte tak ľahkovernosti, urobte si menšiu bilanciu.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie