• Dnes je: Piatok 05. júla 2024 dnes je Sviatok sv. Cyrila a Metoda

Kto odmietne prácu, príde o dávku v hmotnej núdzi. Tomáš chce do zamestnania dostať aj čo najviac Rómov (video)

Kto odmietne prácu, príde o dávku v hmotnej núdzi. Tomáš chce do zamestnania dostať aj čo najviac Rómov (video)

Minister Erik Tomáš ide robiť poriadok, lebo medzi nezamestnanými sú aj ľudia, ktorí nechcú pracovať, ktorí sú leniví a ktorí využívajú, alebo lepšie povedané, zneužívajú systém.

2.7.2024 (SITA.sk) - Každý, kto odmietne primeranú pracovnú ponuku, príde alebo mu bude krátená dávka v hmotnej núdzi. S takýmto legislatívnym návrhom prichádza minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Ľudia zneužívajú systém

Ako ďalej uviedol na tlačovej besede, na Slovensku síce evidujeme historicky najnižšiu nezamestnanosť, napriek tomu máme 165-tisíc nezamestnaných a približne 83-tisíc voľných pracovných miest. „Medzi nezamestnanými sú aj ľudia, ktorí nechcú pracovať, ktorí sú leniví a ktorí využívajú, alebo lepšie povedané, zneužívajú systém," vyhlásil minister.

Podľa jeho slov treba v tejto oblasti už konečne urobiť poriadok, alebo sa o to aspoň pokúsiť. „Chceme zamestnať čo najviac ľudí a otvorene priznávam, že chceme do práce dostať čo najviac Rómov," pokračoval ďalej Tomáš. Do jesene chce rezort práce pripraviť legislatívny zámer, následne avizuje o návrhu aj politickú aj celospoločenskú diskusiu.

Zmeny v režime prác vo verejnom záujme

Každý jeden zamestnaný Slovák bude podľa ministra prínosom pre štát. Ako priblížil, ich návrh by mal byť podobný modelu, ktorý už funguje pri prácach vo verejnom záujme. „My totiž chceme aby sa ľudia nielen aktivizovali, ale aby sa reálne zamestnali," zdôraznil Tomáš.

Ak pritom primeranú pracovnú ponuku nezamestnaný odmietne, odobratie alebo krátenie dávky v hmotnej núdzi bude na obdobie 12 mesiacov, ak však vhodná ponuka nebude, dávku nebude možné odobrať.

Minister taktiež predstavil zmeny v režime prác vo verejnom záujme. Aktuálne je obyvateľ povinný ich vykonať len na území svojej obce, po novom by už mal byť povinný ich vykonať aj na širšom území.

Realitou by taktiež mala byť kategorizácia výšky aktivačného príspevku. Najnižší by mali dostať ľudia, ktorí sa rozhodnú iba pre malé obecne služby, vyšší tí, ktorí sa budu chcieť rekvalifikovať či vzdelávať a najvyšší ti, ktorí sa riadne zamestnajú.

Tomáš zdôraznil, že predpokladom týchto zmien je, aby bolo na trhu dostatok vhodných voľných pracovných pozícií a zároveň, aby sa týkali všetkých regiónov Slovenska. Preto rozbehol rokovania s Úradom vlády SR ako aj s rôznymi ministerstvami.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 4. júl 2024

horoskopy na dnes stvrtok 4 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 4. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nečakané stretnutie vám prinesie zaujímavé podnety. Zužitkujte ich však hneď, lebo už večer môžu byť bezcenné. Na obzore sú finančné zisky.

Býk 21.4. - 21.5.

Choďte do prírody a menej rozoberajte vlastné konanie! Ľudia okolo vás majú tiež negatívne črty, množstvo práce a nemajú čas sledovať vaše správanie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najbližšie chvíle voľna budú celkom zaujímavé, s mnohými možnosťami. Škoda by bola nevyužiť ich. Budete mať možnosť usporiadať si aj svoje finančné záležitosti.

Rak 22.6. - 22.7.

Intrigovanie a podráždenosť v komunikácii vám nepristane. Potlačte v sebe zlosť a mlčte, inak sa nepríjemne popálite. Očakáva vás príjemné prekvapenie vo vzťahoch.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 4. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie