• Dnes je: Nedeľa 26. mája 2024 meniny má Dušan

Koronavírus: Na Slovensku pribudli tisíce nakazených aj ďalšie úmrtia, ale počet hospitalizovaných sa nezvýšil

Koronavírus: Na Slovensku pribudli tisíce nakazených aj ďalšie úmrtia, ale počet hospitalizovaných sa nezvýšil

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou je 2 797 234.

Za posledný deň (nedeľa) na Slovensku pribudlo 7796 prípadov nového koronavírusu, ktoré potvrdili PCR testy. Celkový počet pozitívne testovaných PCR testami tak stúpol na 1 008 141.

Urobili už viac ako päť miliónov PCR testov

Za posledných sedem dní u nás pribudlo 78 600 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré odhalili PCR testy (nedeľa – 7796, sobota – 13 282, piatok – 15 118, štvrtok – 14 312, streda – 14 252, utorok – 13 840, pondelok – 8120).

V nedeľu otestovali 15 798 ľudí a od začiatku pandémie už na Slovensku urobili 5 577 747 PCR testov. Okrem PCR testov sa robia aj antigénové – za uplynulý deň ich urobili 17 449.

Počet úmrtí sa zvýšil na 17 830

Počet hospitalizovaných pacientov sa znížil o dvoch na 1547.


Bohužiaľ pribudlo aj ďalších 13 úmrtí a spolu ich tak evidujeme už 17 830. Za posledný týždeň u nás koronavírus zabil 155 osôb (nedeľa – 13, sobota – 21, piatok – 17, štvrtok – 24, streda – 30, utorok – 27, pondelok – 23).


Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou je 2 797 234.

Prekonali ste ochorenie COVID-19? Príručka Svetovej zdravotníckej organizácie vám pomôže v zotavovaní

Príručka Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu môže pomôcť pacientom po prekonaní ochorenia COVID-19.

Informovala o nej v tlačovej správe hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

V domácom prostredí bez potreby odborného dozoru môžu vyliečení pacienti po prekonaní koronavírusovej infekcie precvičovať jednotlivé cvičenia a zlepšiť tak dýchanie, odbúranie stresu či nechuť do jedla. Príručka bude nápomocná aj pri ďalších problémoch.

COVID-19 zanecháva stopy

Ochorenie COVID-19 spôsobuje u časti pacientov dlhodobé zdravotné problémy a komplikácie.

Svetová zdravotnícka organizácia, regionálny úrad pre Európu, vydala preto príručku s názvom Podpora samorehabilitácie po chorobe súvisiacej s COVID-19.


Odborníci v nej radia, ako zvládnuť zdravotné komplikácie po prekonaní ochorenia a návrate z nemocnice. Príručka je písaná zrozumiteľne a doplnená názornou grafikou.

„Lekár alebo zdravotnícky pracovník môže v príručke vyznačiť cvičenia, ktoré sú pre konkrétneho pacienta vhodné. Cvičenia a rady z nej by však nemali nahrádzať osobný cvičebný program alebo ďalšie rady, ktoré poskytli zdravotnícki pracovníci pri odchode zo zdravotníckeho zariadenia,” uviedla Eliášová.

Cviky prospejú aj zdravým

Rodina a priatelia môžu pomôcť v procese zotavovania a môžu sa do cvičenia tiež zapojiť. Dychové a posilňovacie cviky však prospejú aj ľuďom, ktorí ochorenie neprekonali.


V príručke sa hovorí najmä o témach, ako sú zvládanie dýchavičnosti a dychovej nedostatočnosti, riešenie problémov s hlasom, s jedením, pitím a prehĺtaním či s pozornosťou, pamäťou a jasným myslením.


Pomôcť by mala aj so zvládaním každodenných aktivít a so stresom a zmenami nálad. Hovorí sa v nej tiež o tom, kedy kontaktovať zdravotníckeho pracovníka. Príručka je na stiahnutie dostupná na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 26. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 26 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 26. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte dobrý deň hlavne v pracovnej oblasti. Ak sa budete riadiť intuíciou, všetko hravo zvládnete. V súkromí sa vyvarujte aj najmenších dobrodružstiev.

Býk 21.4. - 21.5.

Určite dokážete rozoznať umelo vytvorené prekážky v práci. Buď ich preskočte, alebo sa im vyhnite. Partner vás v nečakanej situácii podrží. Neriskujte na cestách.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes máte veľké šance získať životného spojenca, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí tak javiť. Nemusíte sa obávať urobiť menšie zmeny vo svojom živote, oživia trochu atmosféru okolo vás.

Rak 22.6. - 22.7.

Úlohy budú náročné, ale vy by ste mali hravo všetko zvládnuť. Niekto vám závidí a čaká na váš omyl. Asi vám vytvorí menšie prekážky, ktoré si ani nevšimnete.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 26. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie