• Dnes je: Pondelok 20. mája 2024 meniny má Bernard

Fico priniesol prezidentke Čaputovej zoznam nominantov na členov vlády

Fico priniesol prezidentke Čaputovej zoznam nominantov na členov vlády

Odovzdať ich prišiel Čaputovej do Prezidentského paláca.

17.10.2023 (SITA.sk) - Predseda strany Smer-SD Robert Fico prišiel do Prezidentského paláca, kde odovzdá prezidentke Zuzane Čaputovej zoznam nominantom na členov vlády.

Hlas-SD bol najdôležitejším aktérom koaličných rokovaní, ale podľa politológa bude nútený robiť ústupky

Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) bol najdôležitejším aktérom koaličných rokovaní, no bude nútený robiť ústupky tak, ako to robil i pri koaličných rokovaniach.

Pre agentúru SITA to uviedol politológ Gabriel Eštok z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. „Nakoniec Hlas síce nebol lacnou nevestou, ale ani drahou nie,“ skonštatoval.

Smer a SNS by mohli prehlasovať Hlas

Politológ predpokladá silnú koordináciu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a Slovenskej národnej strany (SNS), ktorí by vo vláde mohli Hlas spoločne prehlasovať.


Eštok upozorňuje, že napriek tomu, že Hlas i Smer budú zastávať rovnaký počet postov vo vláde (Smer bude mať šesť ministerstiev i post predsedu vlády – pozn. SITA), Smer bude ten, kto bude mať silnejšie postavenie.

„Politika totiž nie je matematika. Vo vláde 7 ministerských postov pre jednu stranu a 7 pre druhú neznamená rovnaký výsledok,“ hovorí politológ.


Dodáva, že Smer-SD vyhral ako voľby, tak i rokovania o zostavovaní vlády. „Splnil všetky úlohy, ktoré si stanovil. A to aj napriek tomu, že Smeru pred troma rokmi takmer všetci predpovedali pád a odchod do politickej minulosti,“ poznamenáva Eštok.

Prvkov nestability môže byť viacero

Eštok predpokladá, že trojkoalícia by mohla byť stabilná, napriek tomu, že v nej bude SNS (za stranu bol v predčasných parlamentných voľbách zvolený len jej predseda Andrej Danko, ostatní zvolení poslanci sú z iných politických subjektov, hoci kandidovali na kandidátnej listine SNS – pozn. SITA).

„Skúsenosť nás učí, že Robert Fico si dokázal všetky vlády, ktoré doteraz viedol, udržať. Dokázal v minulosti dokonca udržať vo vláde Bélu Bugára a Danka, a to aj napriek nespokojnosti občanov v uliciach s takouto vládou a požadujúcou jej definitívny koniec. Obchodovať s niektorými témami a stabilizovať tak postavenie vlády vie Fico v istých situáciách aj s časťou poslancov zo strany KDH,“ myslí si politológ.


Dodáva ale, že prvkov nestability môže byť viacero. Okrem zdanlivo nepredvídateľných poslancov zvolených za SNS to podľa Eštoka môžu byť i poniektorí poslanci Hlasu, ktorí neboli nadšení vstupom do koalície so Smerom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 19. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 19 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte sťažené podmienky? Môžete za ne i vy. Zdá sa, že to preháňate so skromnosťou. Ak sa rozhodnete pre razantnejší postup, nezabudnite na toleranciu. Vyplatí sa vám to.

Býk 21.4. - 21.5.

Kozmické priestory vyžarujú potrebnú energiu pre vaše upokojenie. Máte šancu vyriešiť všetky nepríjemnosti spojené s prácou i súkromným životom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes vám práce neubudne. Budete zahĺbení len do svojich citových problémov. Konajte ohľaduplne, ak vás priateľ požiada o pomoc.

Rak 22.6. - 22.7.

Sústreďte sa na pracovné záležitosti. Vyplatili ste všetky dlžoby? V citových veciach nepodliehajte tak ľahkovernosti, urobte si menšiu bilanciu.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie