• Dnes je: Pondelok 13. mája 2024 meniny má Servác

Energetické využitie odpadov bude pre Slovensko veľkou výzvou, aký názor naň majú občania?

Energetické využitie odpadov bude pre Slovensko veľkou výzvou, aký názor naň majú občania?

Približne 20 percent opýtaných nevníma skládky ako nebezpečenstvo a predpokladá len ich minimálny dopad na životné prostredie.

Energetické využitie odpadov a ich odklonenie zo skládok bude kľúčová výzva pre Slovensko v oblasti odpadového hospodárstva. Uviedol Radovan Potočár, analytik a redaktor portálu Energie-portál.sk.

„Slovensko každoročne posiela na skládky milión ton odpadov a zároveň dováža takmer všetky energetické suroviny na pokrytie svojich potrieb. Odklonením a energetickým využitím odpadov zároveň môže Slovensko znížiť závislosť od dovozov plynu a ďalších palív,“ dodal Potočár.

Užitočný zdroj na výrobu energie

Energetické zhodnocovanie odpadov je moderný spôsob, ako výrazne znížiť množstvo odpadu, smerujúceho na skládky.

Z odpadu sa tak stáva užitočný zdroj na výrobu energie, ktorý môže z veľkej časti nahradiť neobnoviteľné fosílne palivá, uviedol Peter Papanek, CEO agentúry NEUROPEA, ktorá uskutočnila prieskum medzi Slovákmi v otázke významu ochrany životného prostredia a potreby využívania obnoviteľných zdrojov energie.

Víta ho až 80 percent ľudí

Z odpovedí v rámci prieskumu vyplynulo, že takýto spôsob výroby energie určite alebo skôr víta až 80 percent opýtaných. Pre 13 percent respondentov je však výroba elektrickej energie a tepla z odpadu stále neznámym pojmom. Pre zvyšných takmer 7 percent ľudí táto alternatíva nie je vítaná.


Papanek dodal, že v otázkach škodlivosti skládok pre životné prostredie sa väčšina ľudí v prieskume zhodla. Takmer 80 percent respondentov vníma skládky ako nebezpečné, s väčším alebo až s výrazným negatívnym dopadom na životné prostredie.

Približne 20 percent opýtaných nevníma skládky ako nebezpečenstvo a predpokladá len ich minimálny dopad na životné prostredie.

Zariadenia na energetické využitie odpadov

V prieskume sa agentúra NEUROPEA pýtala aj na energetické zhodnocovanie odpadov a zariadenia, ktoré ako náhradu fosílnych palív používajú odpad na výrobu elektriny alebo tepla.

Prieskum zistil, že postoje respondentov k výstavbe zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadov v ich okolí sa líšia. Viac, ako 70 percent opýtaných vyjadrilo jednoznačný alebo skôr pozitívny postoj k tejto otázke. Zvyšných takmer 30 percent respondentov by s výstavbou zariadenia skôr alebo vôbec nesúhlasilo.


„Tento počet do veľkej miery korešponduje s počtom ľudí, ktorí nesúhlasia s energetickým zhodnocovaním odpadov alebo o tomto procese nemajú dostatok informácií,“ spresnila agentúra.

Dôležitosť ochrany životného prostredia

Papanek na záver doplnil, že výsledky prieskumu ukazujú, že pre takmer 97 percent Slovákov je ochrana životného prostredia dôležitá. Až 63 percent opýtaných túto tému vníma ako veľmi dôležitú. Len 3 percentá respondentov tému ochrany životného prostredia považuje za nepodstatnú.

„Výsledky prieskumu tak poukazujú na environmentálnu zodpovednosť Slovákov a ich silný záujem o environmentálnu problematiku,“ dodal Papanek.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 13. máj 2024

horoskopy na dnes pondelok 13 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 13. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pre dnešok platí: trpezlivosť ruže prináša. Každé prenáhlenie sa môže prejaviť len negatívne. Usilujte sa ovládať, zvlášť ak narodení na začiatku znamenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Profesionálne úspechy a zdravie budú výborné. V medziľudských vzťahoch to však môže zaškrípať. Treba vám viac ohľaduplnosti a tolerantnosti k okoliu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Hoci je všedný deň, vy si ho premeníte na sviatok. Budete aktívni a urobíte niečo pre upevnenie vzťahu s človekom, na ktorom vám záleží. Postačí málo.

Rak 22.6. - 22.7.

Predpoludním sa prejaví váš ľahkovážny prístup k peniazom, popoludní sa už ozve svedomie. Vyhľadáte kontakty alebo prijmete pozvanie. Pozor na zdravie!




Všetky Horoskopy pre Pondelok 13. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie