• Dnes je: Sobota 22. júna 2024 meniny má Paulína

Arriva bude ďalšie roky zabezpečovať autobusovú dopravu v Nitrianskom kraji, cestujúcim sa nebude meniť cena lístka

Arriva bude ďalšie roky zabezpečovať autobusovú dopravu v Nitrianskom kraji, cestujúcim sa nebude meniť cena lístka

Dopravca podľa Nitrianskeho samosprávneho kraja podnikol najmä v rokoch 2020 až 2023 významné investičné kroky, kedy obnovil svoj vozidlový park a vybrané autobusové stanice v kraji v celkovej sume viac než 27 miliónov eur.

Nitriansky samosprávny kraj predĺži zmluvu na prímestskú dopravu s regionálnymi dopravcami Arriva Nitra a Arriva Nové Zámky až do roku 2031.

Samosprávny kraj o tom informoval v tlačovej správe s tým, že pozitívom je garantovanie cien cestovných lístkov, ktoré sa počas tejto doby nezvýšia.

Tarifa cestovného bude fixná vo všetkých siedmich okresoch Nitrianskeho kraja bez toho, aby sa v nej odzrkadlil vývoj trhu, inflácia či nariadenia Európskej únie.

Bremeno ponesie kraj

„Cenu cestovného Nitriansky samosprávny kraj udrží na stanovenej úrovni aj v prípade, ak by došlo k rapídnemu nárastu cien pohonných hmôt. A vôbec v prípade akýchkoľvek iných finančných nárokov ponesie bremeno Nitriansky samosprávny kraj, nie naši cestujúci,“ povedal predseda NSK Branislav Becík.

Nemenné zostáva aj aktuálne cestovné pre všetkých seniorov v dôchodkovom veku, ktorí cestujú za jednotnú cenu 30 centov po celom kraji, rovnako ako držitelia zlatej a platinovej Jánskeho plakety a Kňazovického medaily a bývalí politickí väzni.

O predĺžení rozhodli poslanci

Spoločnosť Arriva má platnú zmluvu s Nitrianskym samosprávnym krajom na zabezpečenie prímestskej autobusovej dopravy od 28. februára 2016 do 28. februára 2026. O jej predĺžení o päť rokov rozhodli v pondelok krajskí poslanci.

Dopravca podľa Nitrianskeho samosprávneho kraja podnikol najmä v rokoch 2020 až 2023 významné investičné kroky, kedy obnovil svoj vozidlový park a vybrané autobusové stanice v kraji v celkovej sume viac než 27 miliónov eur.


Väčšina autobusov regionálnej dopravy je klimatizovaných, vybavených možnosťou pripojenia na wi-fi, svetelnou informačnou tabuľou, spĺňajú európske štandardy v oblasti emisií a asi tretina z celkového počtu 427 autobusov je nízkopodlažných.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Hviezdami pretekov Okolo Slovenska budú Peter Sagan a Julian Alaphilippe, v pelotóne uvidíme päť dúhových dresov

hviezdami pretekov okolo slovenska budu peter sagan a julian alaphilippe v pelotone uvidime pat duhovych dresov

22.6.2024 (SITA.sk) - Počas nasledujúceho týždňa sa budú fanúšikovia cestnej cyklistiky na Slovensku sústrediť na 68. ročník podujatia Okolo Slovenska, na ktorom okrem iných budú štartovať aj hviezdy minulosti ako Peter Sagan či Julian Alaphilippe.

Trasu z Dunajskej Stredy až na Štrbské Pleso absolvujú tri tímov kategórie World Tour a súčasťou jedného z nich bude aj slovenský zástupca. Zoskupenie Soudal Quick-Step totiž okrem dvojnásobného svetového šampióna Francúza Alaphilippe nominovalo Martina Svrčeka.

Uvidíme päť dúhových dresov

Lídrom tímu Cofidis by mal byť skúsený Španiel Rubén Fernández, ktorý nedávno absolvoval Giro dItalia a austrálska stajňa Jayco AlUla pricestuje na Slovensko aj s Callumom Scotsonom a Maxom Walscheidom.

Pro tím Lotto Dstny sa chystá prísť s jazdcami ako Lennert van Eetvelt, Jarne van de Paar či Jenno Berckmoes. Za tím Corratec Vini Fantini nebude chýbať Talian Jakub Mareczko a črtá sa aj štart Giacoma Nizzola.

V posledných dňoch nás veľmi potešila nominácia tímu Soudal Quick-Step a najmä hlavné meno na súpiske Julian Alaphilippe, víťaz spred šiestich rokov a dvojnásobný majster sveta. Spoločne s Petrom Saganom teda v pelotóne uvidíme päť dúhových dresov za posledných desať rokov a tiež dvoch majstrov Európy. Okrem Sagana ním bol aj Giacomo Nizzolo, ktorý bude súčasťou prokontinentálneho tímu Q 36,5 Pro Cycling. Veríme, že sa presadia aj slovenskí cyklisti. Martin Svrček by mohol dostať priestor v niektorej etape a verím, že to využije. Pre mňa je hlavný ašpirant na celkové víťazstvo Alaphilippe, ale v drese Soudal Quick-Step príde aj ďalší nedávny víťaz našich pretekov Josef Černý. Čo sa týka Sagana, rozdiel v porovnaní s minulosťou bude v tom, že ľudia už ani tak nebudú zvedaví na jeho výkon ako na neho samotného. Na hviezdu svetovej cyklistiky, ktorá sa prišla rozlúčiť so skvelými divákmi. Celkovo neočakávame od Petra, že zvíťazí, ale v niektorej z etáp by mohol ukázať svoje kvality. Mal v tomto roku zdravotné problémy, chcel sa kvalifikovať na olympiádu v horskej cyklistike. Celkovo si myslím, že bude na neho zvedavých ešte viac divákov ako v roku 2021, keď na Okolo Slovenska celkovo zvíťazil,“ uviedol prezident Slovenske?ho zväzu cyklistiky Peter Privara.

Začne sa pri futbalovom štadióne

Podujatie kategórie UCI 2.1 sa začne v stredu 26. júna tímovou časovkou so štartom a cieľom pri futbalovom štadióne v Dunajskej Strede s dĺžkou 28,8 kilometra, jej súčasťou bude aj prejazd po motoristickom okruhu Slovakiaring. Druhá etapa meria 192 km a povedie z Nitry cez Piešťany, myjavské kopanice až do Hlohovca.

Tretia sa začne v Piešťanoch a jej cieľ bude po 160,6 km v Dubnici nad Váhom. Štvrtá etapa odštartuje v Partizánskom a pretekári sa cez Šturec a Donovaly dostanú do cieľa v Ružomberku. Záverečný deň sa začne v Liptovskom Mikuláši a jazdci sa cez Poprad presunú do Vysokých Tatier, kde až trikrát absolvujú stúpanie zo Štrby na Štrbské Pleso a cieľ budú mať pod známym lyžiarsky oblúkom.

Trojnásobný majster sveta Peter Sagan bude súčasťou podujatia v drese tímu Pierre Baguette a bude to jeho definitívna rozlúčka s cestnou cyklistikou. Štartovať bude aj Lukáš Kubiš zo zoskupenia Elkov Kasper, ktorého v lete čaká štart na OH 2024 v Paríži. V štartovej listine sa aktuálne nachádza 15 slovenských jazdcov.


Počasie