• Dnes je: Nedeľa 26. mája 2024 meniny má Dušan

Dostupnosť bývania sa zhoršila, ceny úverov pre bežných ľudí budú závisieť od konsolidačných opatrení

Dostupnosť bývania sa zhoršila, ceny úverov pre bežných ľudí budú závisieť od konsolidačných opatrení

Asociácia slovenských inkasných spoločností hovorí, že je dobré si aj simulovať vyššie splátky vopred.

Bývanie tvorí nezanedbateľnú položku rozpočtu domácností. Dostupnosť bývania sa však zhoršila, a to kombináciou rastúcich úrokových sadzieb, menej dostupných hypoték a stále vysokých cien nehnuteľností. Ako skonštatoval analytik 365.bank Tomáš Boháček, zásadnejšou témou, ktorú ľudia začínajú riešiť, sú nájomné byty.

V druhej polovici roka sa očakáva znižovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky, avšak dopad tohto kroku z pohľadu úrokových sadzieb na hypotékach pre koncového spotrebiteľa bude závisieť aj od konsolidačných opatrení vlády.

Tie sa totiž premietajú do rizikových prirážok a ovplyvnia skutočnosť, za koľko si bude Slovensko požičiavať ako krajina, To sa následne vo významnej miere prejaví aj na cenách úverov pre bežných ľudí.


Pokles záujmu o kúpu nehnuteľnosti bude naďalej pretrvávať. A aj keď bude popularita nájmu rásť, preferovanie kúpy vlastnej nehnuteľnosti bude podľa analytika naďalej silné.

Bankový odvod a dopad na klienta

V poslednom období sa hovorí o zavedení bankového odvodu. Z vyjadrení súčasnej vlády je isté, že sa v dohľadom čase stane realitou. Strana Smer-SD nie raz informovala, že sa chystajú na rekordné zisky bánk a že chcú, aby celkové zdanenie bánk bolo v budúcom roku podstatne vyššie, ako je tomu doteraz. Cieľom je zabezpečiť, aby sa banky spolupodieľali na financovaní základných verejných funkcií štátu.


Národná banka Slovenska si však nemyslí, že by mala byť ohrozená stabilita bankového sektora. Ziskovosť bánk výrazne stúpla. A teda, ak sa aj bankový odvod zavedie, čo centrálna banka očakáva, že sa zavedie, neočakávajú, že by to ohrozilo stabilitu bánk. No bude záležať aj od toho, ako dlho bude odvod platiť.

Generálny riaditeľ 365.bank Andrej Zaťko skonštatoval, že dopad odvodu na banky bude, samozrejme, negatívny. Avšak pri otázke, aký dopad to bude mať na bežných ľudí, teda na klientov a či možno očakávať drahšie úvery, bol zdržanlivejší.


Banky sú podľa Zaťka zo zákona povinné dosahovať zisk. A aby vedeli rásť, musia tvoriť rezervy, ktoré sa tvoria práve zo ziskov. Ak sa zisk bánk obmedzí, obmedzí sa aj schopnosť bánk tvoriť rezervy. No Zaťko vyjadril porozumenie nad spoločenskou zodpovednosťou a všetko bude podľa neho závisieť od toho, aká bude miera zdanenia. No čísla, ktoré sa objavovali ešte pred voľbami, boli podľa neho drastické.

Každá situácia má riešenie

Ako doplnil Tomáš Barbarič z 365.bank, je niekoľko spôsobov, ako si možno znížiť mesačnú splátku hypotéky. V závislosti od konkrétnej situácie každého človeka je možné napríklad predĺžiť aktuálnu dobu splatnosti, pokiaľ mu to vek dovoľuje. Väčšina hypoték totiž je už z časti splatená, čo oprávňuje banku pristúpiť k tomuto kroku.


Ďalšou možnosťou je mimoriadna splátka, ktorou sa zníži istina, a tým aj mesačná splátka. Klienti môžu zvážiť aj možnosti refinancovania hypotéky do inej banky, či konsolidácie viacerých úverov do jedného. Najdôležitejšia je však proaktívna komunikácia s bankou a netreba v prípade problémov čakať.

Asociácia slovenských inkasných spoločností hovorí, že je dobré si aj simulovať vyššie splátky vopred. Výhodou umelého zvyšovania výdavkov je postupné privykanie si na novú výšku splátky a zároveň vytváranie finančnej rezervy.


Ak sa obávate, že po skončení fixácie a následnom zvýšení úrokovej sadzby bude problém udržať si súčasnú životnú úroveň, nečakajte na šokovú terapiu. Začnite sa prispôsobovať už dnes. Hľadajte úspory najprv v spotrebe energie, potom v doprave a spotrebnom správaní. Plytvanie, napríklad aj v potravinách, sú výdavky, ktoré taktiež nepotrebujete mať.


No strašenie dlžníkov politikmi, že sa mesačná splátka zvýši o stovky eur, je podľa asociácie inkasných firiem nepravdivá. Pri súčasných sadzbách a zostatkoch úverov takýto scenár podľa nich nenastane. V individuálnych prípadoch, keď sa dlžník skutočne dostane do finančných problémov, mu banka môže vyjsť v ústrety.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 26. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 26 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 26. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte dobrý deň hlavne v pracovnej oblasti. Ak sa budete riadiť intuíciou, všetko hravo zvládnete. V súkromí sa vyvarujte aj najmenších dobrodružstiev.

Býk 21.4. - 21.5.

Určite dokážete rozoznať umelo vytvorené prekážky v práci. Buď ich preskočte, alebo sa im vyhnite. Partner vás v nečakanej situácii podrží. Neriskujte na cestách.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes máte veľké šance získať životného spojenca, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí tak javiť. Nemusíte sa obávať urobiť menšie zmeny vo svojom živote, oživia trochu atmosféru okolo vás.

Rak 22.6. - 22.7.

Úlohy budú náročné, ale vy by ste mali hravo všetko zvládnuť. Niekto vám závidí a čaká na váš omyl. Asi vám vytvorí menšie prekážky, ktoré si ani nevšimnete.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 26. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie