• Dnes je: Sobota 18. mája 2024 meniny má Viola

Čím je výnimočná panoráma Londýna?

Čím je výnimočná panoráma Londýna?

V posledných desaťročiach sme svedkami výstavby budov smerom nahor.

Londýn zažil mnoho zmien a jeho architektúra to odráža. Medzi kamennými múrmi hradieb a modernými sklenenými vežami sa skrýva príbeh, ktorým sa pýši celé Anglicko. Po celý rok sa do tohto mesta zlievajú davy turistov, ktorí chcú zažiť všetko, čo ponúka jeho bohatá história a živá kultúra.

Londýn neláka len ikonickým Big Benom či Westminsterským opátstvom. Cestujme časom a poodhaľme architektúru, ktorá vie inšpirovať pri jeho ďalšej návšteve.

V Londýne sa stretávame s rozmanitými architektonickými štýlmi, ktoré odhaľujú jeho bohatú históriu a rozvoj. Christopher Wren, jedna z kľúčových postáv obnovy Londýna po veľkom požiari, zanechal v meste svoj významný odkaz v podobe paláca Hampton Court, Kensingtonského paláca a najmä Katedrály sv. Pavla. Baroková architektúra, ktorú reprezentujú tieto budovy, tvorí pevný základ londýnskej urbanistickej krajiny.


Exteriér kancelárskych budov, City of London


Georgiánske obdobie prineslo rozšírenie mesta za hranice City of London. Londýnske ulice sa začali plniť terasovitými domami s červenými tehlovými fasádami a symetrickým usporiadaním, čo vytvorilo charakteristický vzhľad georgiánskej architektúry.


Neskôr, v období regency, sa architektonický štýl posunul k elegantnejším a zložitejším dizajnom, ktoré charakterizuje biely štukový povrch. John Nash sa stal kľúčovou postavou tohto obdobia, čo sa prejavilo vo výstavbe Regent Street a prestavbe Buckinghamského paláca.

Nasledujúca viktoriánska éra priniesla výrazné zmeny v architektonickom štýle v reakcii na priemyselnú revolúciu a nárast prosperity. Majestátne stavby ako St. Pancras Station a Tower Bridge sú ikonickými príkladmi viktoriánskej architektúry, ktorá odzrkadľuje bohatstvo a zložitosť tohto obdobia.


Typické britské georgiánske domy v Londýne



Edwardiánska architektúra pokračovala v trende terasovitých domov, no s väčším dôrazom na priestor a pohodlie. Domy boli väčšie a postavené na väčších pozemkoch, a teda s priestrannejšími interiérmi. 20. a 30. roky 20. storočia priniesli éru Art Deco, ktorá vyzdvihla moderné a elegantné dizajny, ako je to viditeľné na staniciach metra alebo v rezidenčných budovách v štýle Art Deco v St John’s Wood.


Povojnová architektúra zasiahla Londýn v 50. rokoch 20. storočia, kedy museli byť niektoré časti mesta prestavané po bombardovaní počas druhej svetovej vojny. Vznikali výškové bloky ako Barbican alebo Trellick Tower, ktoré boli reakciou na potrebu rýchleho a efektívneho bývania pre obyvateľov mesta.


Fasáda výškového domu v brutalistickom štýle, Trellick Tower, Londýn



V posledných desaťročiach sme svedkami výstavby budov smerom nahor. Ale nie sú to už tie praktické, sterilné konštrukcie 60. a 70. rokov. Väčšina nových budov vzniká na miestach, kde pôvodne stáli iné budovy, alebo v rámci väčších developerských projektov ako je Barking Riverside. 20. storočie znamenalo obrovskú architektonickú premenu Londýna. Architekti experimentovali s novými štýlmi a materiálmi, pričom Londýn bol na čele tejto revolúcie. Za spomenutie stojí budova One Poultry, výrazná svojou zmesou farieb, materiálov a foriem. Pripomína nám, že architektúra tu nikdy nezostáva na mieste. Toto eklektické zakončenie je jasným príkladom dynamického ducha, ktorý formoval Londýn v druhej polovici 20. storočia.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 18. máj 2024

horoskopy na dnes sobotu 18 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 18. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes sa dostanete do jednej zložitejšej situácie v akej ste sa už aspoň raz ocitli aj v minulosti. Mali by ste mať preto skúsenosti, ako sa z toho dostať. Riaďte sa svojim rozumom, ale aj citom.

Býk 21.4. - 21.5.

Máte možnosť uzavrieť výhodnú obchodnú zmluvu alebo lacno získať veci. Chcete sa vyhnúť rodinnému problému? Večer sa ponáhľajte domov.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes budete mať možnosť dokázať svoju samostatnosť, po ktorej tak veľmi túžite. Aj keď to nemusí byť práve najpohodlnejšie, dokážete sa premôcť. Nemali by ste to však preháňať.

Rak 22.6. - 22.7.

Čakajú vás obrovské povinnosti. Budete ich pociťovať ako bremeno, ale v budúcnosti vám to prinesie úspech. Právne otázky radšej odložte.




Všetky Horoskopy pre Piatok 17. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie