• Dnes je: Pondelok 20. mája 2024 meniny má Bernard

Bratislava nakúpila vianočnú výzdobu za takmer 70-tisíc eur, v uliciach pribudli aj nové motívy (foto)

Bratislava nakúpila vianočnú výzdobu za takmer 70-tisíc eur, v uliciach pribudli aj nové motívy (foto)

Tento rok magistrát použil aj väčší objem svetelných reťazí.

21.12.2020 (Webnoviny.sk) - Hlavné mesto nakúpilo vianočnú výzdobu do ulíc za necelých 70-tisíc eur. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

"Mesto inštalovalo nové časti vianočnej svetelnej výzdoby a prinieslo tak do ulíc sviatočnú atmosféru, hoci sme v Bratislave pre súčasnú epidemiologickú situáciu zrušili tradičné vianočné trhy na Hlavnom námestí aj spoločné oslavy nového roka a silvestrovský ohňostroj," uviedla hovorkyňa.

"Oproti predpokladanej cene nákupu vianočnej výzdoby a svetiel, ktorú určil prieskum trhu, sme ušetrili takmer polovicu nákladov. Nákup výzdoby na stĺpy verejného osvetlenia, ako aj svetelných a žiarovkových reťazí, sme realizovali cez elektronické trhovisko, a to za necelých 70-tisíc eur bez DPH," doplnila.

Výzdobu doplnili aj o nové motívy

"Výzdobu v uliciach, ktoré sú v správe magistrátu, sme vynovili a na niektorých miestach aj rozšírili, doplnili sme tiež nové motívy. Na miestach, kde už výzdoba doslúžila (v lokalitách Staromestská ulica, Hodžovo námestie a Suché mýto) sme doplnili výzdobu v celkovom počte 67 kusov, ktorá bude použitá aj na Štefánikovej ulici," uviedla hovorkyňa a dodala, že v porovnaní s pôvodnými dvojrozmernými výzdobami sa mesto rozhodlo použiť motív päťcípej 3D hviezdy, ktorý bol aj v minulosti použitý na vianočnom stromčeku na Hlavnom námestí.

"Nové výzdoby na stĺpy osvetlenia sú vyrobené z dvoch kusov 3D hviezd, navyše svetielka v nich sú vybavené tzv. efektom trblietania, teda pomalého preblikávania jednotlivých diód," doplnila.

Vo zvyšných lokalitách, kde vianočnú výzdobu na stĺpoch verejného osvetlenia zabezpečuje magistrát (Kapucínska ulica, Obchodná, Námestie SNP, Štúrova ulica, Šafárikovo námestie), mesto použilo výzdoby nakúpené v predchádzajúcich rokoch.

Mesto použilo aj viac svetelných reťazí

Tento rok magistrát použil väčší objem svetelných reťazí prevažne umiestnených na stromoch, ale napríklad aj na konštrukciách BKIS s prezentáciami umenia v centre mesta.

"Mesto kúpilo približne 13 kilometrov takýchto svetelných a žiarovkových reťazí. Nové reťaze zdobia vianočný stromček na Hlavnom námestí, ako aj stromy na Františkánskom námestí, strom uprostred Primaciálneho námestia a ďalšie na Hurbanovom a Župnom námestí a na Štefánikovej ulici," vymenovala hovorkyňa s tým, že výzdoba Primaciálneho paláca, Novej radnice a Klobučníckej ulice bola aj tento rok podľa pôvodného konceptu z predchádzajúcich rokov.

"Novinkou je farebné nasvietenie Starého mosta v odtieňoch Winter sunset, ktoré sme inštalovali v spolupráci s Bielou nocou," doplnila.

Vianočnú výzdobu na Hviezdoslavovom námestí, ako aj na uliciach Laurinská, Ventúrska, Michalská, Sedlárska, Rybárska brána či Panská ulica spravuje mestská časť Staré Mesto.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 19. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 19 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte sťažené podmienky? Môžete za ne i vy. Zdá sa, že to preháňate so skromnosťou. Ak sa rozhodnete pre razantnejší postup, nezabudnite na toleranciu. Vyplatí sa vám to.

Býk 21.4. - 21.5.

Kozmické priestory vyžarujú potrebnú energiu pre vaše upokojenie. Máte šancu vyriešiť všetky nepríjemnosti spojené s prácou i súkromným životom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes vám práce neubudne. Budete zahĺbení len do svojich citových problémov. Konajte ohľaduplne, ak vás priateľ požiada o pomoc.

Rak 22.6. - 22.7.

Sústreďte sa na pracovné záležitosti. Vyplatili ste všetky dlžoby? V citových veciach nepodliehajte tak ľahkovernosti, urobte si menšiu bilanciu.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie