• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

7 pravidiel, ako si užiť termálne pramene a saunu bez rizika

7 pravidiel, ako si užiť termálne pramene a saunu bez rizika

Pri prehriatí tela dochádza k zvýšenej záťaži srdcovo-cievneho aparátu. Preto, hlavne u starších pacientov, ktorí majú cievy krehkejšie, môže vplyvom takejto vysokej záťaže dôjsť k prasknutiu cievy

Vladimír Brtko (63) si užíval relax v termálnych prameňoch vo Vrbove. V noci mu však následne praskla cieva v mozgu.

„Najviac by som si prial opäť chodiť, plávať, prejsť sa do hôr aspoň po chodníčku,“ vraví dnes V. Brtko po zdĺhavej tortúre, odkedy sa mu pred piatimi rokmi život otočil naruby.

Čo sa stalo a ako treba správne relaxovať v horúcom prostredí? Existuje 7 pravidiel, ktoré sa oplatí poznať.

Aké sú riziká?

Prehriatie tela v prameni môže spôsobiť cievnu mozgovú príhodu či iný život ohrozujúci stav. Rizikoví sú najmä starší ľudia, osoby so srdcovo-cievnymi ochoreniami, s vysokým tlakom či akútne chorí. Saunovanie či pobyt v horúcom bazéne by mali zvážiť aj ľudia s oslabenou imunitou, tehotné ženy, obézni, rovnako pri užívaní niektorých liekov. Dlhší pobyt v horúcom prostredí dokáže totiž vyvolať dehydratáciu, kŕče z tepla, vyčerpanie z tepla s následkom tepelného úpalu. Ten môže v niektorých prípadoch viesť až k poškodeniu orgánov a trvalým následkom.

„Bežne sa odporúča byť v takej teplej vode maximálne dvadsať minút. Ja som tam bol dve hodiny!“ uznáva osudovú chybu Vladimír.

Prehriatie môže spôsobiť prasknutie cievy v mozgu

„Pri prehriatí tela dochádza k zvýšenej záťaži srdcovo-cievneho aparátu. Preto, hlavne u starších pacientov, ktorí majú cievy krehkejšie, môže vplyvom takejto vysokej záťaže dôjsť k prasknutiu cievy,“ upozorňuje aj MUDr. Jozef Koloň, primár Špecializovanej nemocnice v odbore FBLR, VITALITA n.o. Lehnice, ktorý Vladimíra neskôr na svoje oddelenie prijímal. „Keď prišiel pán Brtko do Vitality prvýkrát, bol ležiaci pacient s ochrnutou ľavou stranou tela. Nedokázal sa postaviť, posadiť a dá sa povedať, že v žiadnej bežnej činnosti nebol sebestačný,“ opisuje primár Koloň Vladimírov neutešený stav. Po 90-dňovej hospitalizácii sa už Vlado vedel sám posadiť s pomocou hrazdy nad posteľou prešiel 20-30 metrov.

Vladimír stojí vďaka robotom na vlastných nohách

Do Lehníc sa Vladimír vracia každoročne na tri týždne. Tento rok sa prvýkrát rozhodol aj pre robotickú rehabilitáciu v zariadení Levita, ktorá dosahuje v kombinácii s konvenčnou za asistencie fyzioterapeuta. „Chodím na špeciálnom bežiacom páse, v prístroji Lokomat. Je to krásny pocit, keď v ňom človek po takom čase kráča po vlastných nohách,“ pochvaľuje si špeciálnu pomôcku. „Pán Brtko dokázal počas nácviku chôdze v prístroji Lokomat Pro prejsť za 10 hodín viac ako 14-tisíc kilometrov a urobil viac ako 24 500 krokov. Pocit úspechu a samostatnosti bol pre neho neopísateľný,“ teší sa z jeho úspechu a vôle aj Bc. Anita Hrdlovics, hlavná fyzioterapeutka neurorehabilitačného zariadenia Levita.

7 pravidiel pre bezpečný pobyt v saune a horúcich prameňoch

1. Dostatočne pite: Pred aj počas saunovania či kúpania v prameni pite len čistú vodu, rozhodne nie alkohol.

2. Uprednostnite krátky pobyt: Obmedzte ho na 15-20 minút, viac určite nie.

3. Vyvarujte sa teplotnému šoku: Do horúceho prostredia vchádzajte postupne a postupne z neho aj vychádzajte.

4. Neponárajte sa: Nenamáčajte si celú hlavu a horúcu vodu rozhodne neprehĺtajte.

5. Dávajte pozor na rany: S otvorenými ranami či vredmi do prameňa ani sauny nevkročte.

6. V horúcom prostredí nebuďte sami: Nikdy v saune či vo vírivke nebuďte sami.

7. Poraďte sa s lekárom: Ak patríte k rizikovej skupine, napríklad ste tehotná, máte vysoký tlak, vek nad 60 rokov, či prekonaný infarkt, o pobyte v saune či v prameni sa vždy dôkladne poraďte s lekárom.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie