• Dnes je: Nedeľa 28. apríla 2024 meniny má Jarmila

Vládna koalícia bude ochotná vyhovieť návrhu prezidentky v súvislosti s premlčacími lehotami, vyhlásil Fico (video)

Vládna koalícia bude ochotná vyhovieť návrhu prezidentky v súvislosti s premlčacími lehotami, vyhlásil Fico (video)

Premiér Robert Fico vyjadril svoje prekvapenie, že sa opoziční poslanci na záver diskusie v parlamente sústredili na odborný problém dĺžky premlčacej lehoty pri trestnom čine znásilnenia.

13.2.2024 (SITA.sk) - Vládna koalícia bude ochotná vyhovieť návrhu prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti s premlčacími lehotami v Trestnom zákone, ak bude novelu vetovať.

Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý vyzval prezidentku, aby pri vrátení novely do Národnej rady SR ako jednu z pripomienok navrhla aj 20-ročnú premlčaciu lehotu pri trestných činoch proti životu a zdraviu, trestných činoch proti slobode a ľudskej dôstojnosti a trestných činoch proti rodine a mládeži.

Vláda si plní svoje sľuby

Ako Fico uviedol, vládna koalícia sa týmto návrhom bude zaoberať a je mu v takomto rozsahu ochotná vyhovieť, a to aj napriek tomu, že sú presvedčení o správnosti svojho návrhu. Premiér pripomenul, že vláda si plní svoje sľuby a pristupuje teda k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

„ÚŠP zodpovedá za masívne porušovanie ľudských práv a zneužívanie trestného práva na politické účely v rokoch 2020 až 2023," vyhlásil premiér a súčasne vyjadril svoje prekvapenie, že sa opoziční poslanci na záver diskusie v parlamente sústredili na odborný problém dĺžky premlčacej lehoty pri trestnom čine znásilnenia.

Emotívne divadlo opozície

„Premlčacia lehota pri tomto trestnom čine bola v rokoch 1961 až 2005 desať rokov. V roku 2005 ju vláda Mikuláša Dzurindu a ministra spravodlivosti Daniela Lipšica zdvihla na 20 rokov. Tak, ako sme sa rozhodli zmierniť niektoré drakonické trestné sadzby zavedené v roku 2005, za odborne správne sme považovali vrátiť naspäť aj premlčaciu lehotu pri znásilnení na 10 rokov, aby motivovala ženy, obete sexuálneho násilia, oznamovať tieto zločiny v čase, keď je ich možné vyšetriť, pretože po desiatich rokoch je to prakticky nemožné," vysvetlil Fico.

Opozícia podľa premiéra nemala dostatok argumentov, tak spustila emotívne divadlo. „Extrémne farizejské, pretože počas dlhých týždňov rozpravy k Trestnému zákonu nepodala ani jeden pozmeňujúci návrh, ktorý by sa týkal dĺžky premlčacích lehôt. Sme odborne presvedčení, že je správne skrátiť túto premlčaciu dobu na 10 respektíve 15 rokov," uviedol Fico s tým, že ak má byť však táto téma zneužívaná opozíciou a médiami, či na neodôvodnené útoky na vládu a poslancov parlamentu, je vládna koalícia ochotná vyhovieť návrhu prezidentky.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 28. apríl 2024

horoskopy na dnes nedelu 28 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 28. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Iste otázky zostávajú naďalej nevyriešené. Dobre urobíte, ak dnes navrhnete stretnutie, na ktorom by ste veci podrobnejšie dohodli. Telefonicky sa všetko vybaviť nedá.

Býk 21.4. - 21.5.

Dávajte si pozor na nepremyslené slová ale predovšetkým na činy. V zamestnaní sa nemiešajte do vecí, ktoré sa vás priamo netýkajú.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Konajte rozvážne a premyslite si ďalšie kroky do budúcnosti. Nemyslite len na ťažkosti, mohli by ste prepadnúť pesimizmu. Vynechajte prácu s peniazmi!

Rak 22.6. - 22.7.

Vnútorný nepokoj vám dnes zabráni, aby ste sa zaoberali zložitými vecami. Porozmýšľajte, čo je dôvodom vášho znepokojenia, robte len bežné veci. Ani technická porucha sa nevylučuje.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 28. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie