Ako spoznať čerstvý chlieb a?pečivo? Existuje niekoľko detailov, ktorým sa oplatí venovať pozornosť, ak chcete mať na stole naozaj čerstvé pekárenské výrobky.
Je čerstvý chlieb naozaj čerstvý? Takto odhalíte, že je z mrazničky, radia pekári

Chlieb a pečivo sa nám často javia voňavé a čerstvé, no je to skutočne tak? Možno mnohých z nás prekvapí, že mnohokrát je pravda niekde inde. Ako teda rozoznať čerstvé pekárenské výrobky? Odborník radí niekoľko trikov.
Oplatí sa čítať etikety
Čerstvý kváskový chlieb si zachováva svoju kvalitu 3 až 5 dní, zatiaľ čo bežné pečivo je najlepšie skonzumovať do 2 dní. Po tomto čase môže stratiť chuť a textúru, a pri nesprávnom skladovaní hrozí riziko plesní. No je daný pekárenský výrobok, ktorý si prinesieme z obchodu naozaj čerstvý?
Podľa našej legislatívy musia byť výrobky, ktoré boli dopekané alebo rozmrazené, v obchode jasne označené. O čerstvosti pečiva veľa napovie aj jeho pôvod. Až 50 percent pečiva, ktoré sa nachádza v obchodoch, sa dováža zo zahraničia a dopeká. To znamená, že polovica sortimentu pôsobí čerstvo, možno je ešte vlažné, no napriek tomu mohlo precestovať stovky kilometrov a stráviť hodiny až dni v chlade alebo mraze.
„Pri čerstvom pečive nebol postup príprava – pečenie – a uvedenie do obehu nijako prerušený. Na rozdiel od toho rozmrazené pečivo bolo spracované na finálny produkt, potom bolo zmrazené a v takomto stave dodané do obchodu,“ vysvetľuje Dávid Greňa, zakladateľ pekárne Pekárova žena.
V nutričných hodnotách čerstvého, rozmrazeného a mrazeného pečiva pritom nemusí byť rozdiel. „Nutričné hodnoty sú dané typom použitej múky, semienok, množstvom tuku a tiež spôsobom kysnutia. Dopekané a rozpekané pečivo však stvrdne oveľa skôr ako čerstvé, ktoré nebolo v žiadnej fáze prípravy vystavené nízkym teplotám,“ dodáva D. Greňa.
Ak chcete kvalitné a čerstvé pečivo, v jeho zložení by sa mala nachádzať iba múka, voda a kvások. Ak je tam droždie a iné látky, ide o „rýchlené“ pečivo, ktoré nechutí tak dobre a vydrží kratšie.
Hra o čas a peniaze
Hlavný rozdiel medzi remeselným a priemyselným pečivom je v čase, ktorý sa venoval jeho výrobe a v trvaní cesty k spotrebiteľovi. Remeselné pečivo sa vyrába ručne desiatky hodín a po dopečení je za pár minút na pulte v obchode. Strojovo vyrábané pekárenské výrobky sú hotové v desiatkach minút, ale trvá dlho, kým sa dostanú na pulty predajní.
„V remeselnej pekárni zaberie celý výrobný proces 48 hodín a viac,“ potvrdil D. Greňa. 24 hodín pred spracovaním cesta sa pripravuje kvas, cesto sa ručne pracúva v priemere 6 hodín. „Ide o ručnú prácu, ktorá je takzvane bezstresová, kedy sa neničí lepok vo výrobku ako pri strojovom spracovaní,“ doplnil odborník.
Takto spracovaný polotovar pomaly kysne pri nízkych teplotách 18 hodín. Následne sa upečie (v noci) a do troch hodín je na pulte.
Vo veľkovýrobe nie je priestor „maznať“ sa s cestom. Spracuje sa za 16 minút, potom kysne maximálne 45 minút a putuje do pece. Ale kvôli minimalizácii nočnej práce sa do pece dostane cez deň a do obchodu až na druhý deň ráno – teda 12 až 14 hodín po upečení. „Pečivo, ktoré dostalo pri výrobe svoj čas, má vyzretejšie chute a je aj ľahšie stráviteľné,“ dodáva na záver odborník z Pekárovej ženy.
Najčítanejšia najnovšia správa
Horoskopy na dnes Piatok 11. apríl 2025

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.
Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.
Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?
Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.
Horoskopy pre Piatok 11. apríl 2025
Baran 21.3. - 20.4.
Máte výbornú náladu? Niektorým ľuďom sa to nebude páčiť, budú vás chcieť znechutiť. Riaďte sa vlastným rozumom. Dávajte si pozor na nočné zážitky.
Býk 21.4. - 21.5.
Už dnes úplne zabudnete na prácu a najbližším pripravíte atraktívny program. Počítajte s prejavmi vďačnosti. Milovaná osoba vás príjemne prekvapí.
Blíženci 22.5. - 21.6.
Ak chcete aspoň načas dosiahnuť vnútorné uspokojenie, porozmýšľajte, čo by ste mohli urobiť, aby ste rozšírili okruh svojich záujmov. Nemá zmysel, aby ste sa stále zaoberali tým istým.
Rak 22.6. - 22.7.
Vyvoláte záujem a niekto ocení váš vzhľad. S plnením povinností sa vám bude menej dariť, zdá sa, že ste začali byť pasívni. Pomôže priateľ.
Všetky Horoskopy pre Piatok 11. apríl 2025
Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.
Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.
Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!
Prečo radi čítame a veríme horoskopom?
Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu
Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?
Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu