• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Tour de France: po mnohých rokoch bez Petra Sagana

Tour de France: po mnohých rokoch bez Petra Sagana

Prvýkrát od roku 2012 sa začnú najprestížnejšie cyklistické preteky na svete – Tour de France bez slovenskej legendy Petra Sagana.

25.6.2024 (SITA.sk) - Kolumbijčanom Martínezom. Pred štartom Tour Pogačar kraľuje aj svetovému rankingu UCI s veľkým bodovým náskokom pred Vingegaardom a Belgičanom Evenepoelom.

Že sa Slovincovi podarí vyhrať aj Tour veria i stávkové kancelárie. Napríklad na ifortuna.sk bol vypísaný počiatočný kurz na jeho celkový triumf 1,35, kým na druhého Rogliča 7,50. Naopak, víťazovi ostatných dvoch Tour Vingegaardovi po zranení a výpadku z pretekového kolotoča neveria. Môže to však súvisieť aj s tým, že 14 dní pred štartom Tour ešte nebolo známe, či vôbec nastúpi.

Pogačar je jednoznačným favoritom na zisk svojho už tretieho žltého dresu na Tour. Tipovanie na cyklistiku, a najmä na Tour de France, je mimoriadne populárne. Treba však pripomenúť, že sa jedná o mimoriadne náročné preteky a na Tour de France výsledky častokrát prekvapia.

111. ročník Tour de France v číslach

Cestná cyklistika sa stala vďaka Saganovi či Velitsovi mimoriadne sledovanou aj na Slovensku. Žiaľ, v 111. ročníku Tour de France zástupcu mať nebudeme.

Na cyklistov čaká v roku 2024 celkovo 3492 kilometrov. Tie sú rozdelené do dvoch individuálnych časoviek, 4 kopcovitých, 7 horských a 8 rovinatých etáp. Najdlhšou etapou bude tretia z talianskeho Piacenza do Turína, v ktorej cyklisti prejdú 229 km. Naopak najkratšia mimo časoviek bude predposledná, horská, etapa z Nice do Col de la Couillolev v dĺžke 133 km.

Pretekov sa zúčastní celkovo 22 tímov zložených z ôsmych cyklistov. Lídrom v tímovom svetovom rankingu je pred Tour Pogačarov zamestnávateľ UAE Team Emirates.

V roku 2024 organizátori na prémiách rozdelia celkovo 2 573 202 eur. Z toho si 500 000 eur odnesie celkový víťaz, 200 000 eur strieborný a 100 000 eur bronzový medailista. Na konto víťazného tímu pribudne 50 000 eur. Celkoví víťazi bodovacej súťaže a súťaže o najlepšieho vrchára si prilepšia o 25 000 eur, kým najlepší cyklista do 25 rokov o 20 000 eur.

Víťaz každej etapy sa môže tešiť na 11 000 eur, druhý v poradí na 5 500 eur a tretí 2 800 eur.

Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a vzniku závislosti. Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov.

Informačný servis

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie