• Dnes je: Streda 15. mája 2024 meniny má Žofia

Sociálne siete bez reklám? Technologický gigant Meta prichádza s novou platenou možnosťou

Sociálne siete bez reklám? Technologický gigant Meta prichádza s novou platenou možnosťou

Platená možnosť „vyvažuje požiadavky európskych regulačných orgánov a zároveň dáva používateľom možnosť voľby a umožňuje spoločnosti Meta naďalej slúžiť všetkým ľuďom

Technologický gigant Meta, ktorý vlastní sociálne médiá Facebook a Instagram, oznámil, že bude od novembra používateľom v Európe ponúkať platenú možnosť mať ich bez reklám. Týmto krokom chce splniť prísne európske pravidlá ochrany osobných údajov.

Sociálne siete bez reklám

Instagram a Facebook bez reklám v počítačových prehliadačoch bude stáť okolo 10 eur mesačne. Predplatné na operačných systémoch iOS a Android bude zhruba 13 eur.

Vyššia cena odráža provízie účtované obchodmi s aplikácií spoločností Apple a Google. Poplatok bude do marca platiť pre všetky prepojené kontá na Facebooku a Instagrame, od marca bude Meta účtovať 6 eur za konto navyše.

Internet podporovaný reklamami

Meta uviedla, že hoci verí v „internet podporovaný reklamami“, rešpektuje „ducha a účel týchto vyvíjajúcich sa európskych nariadení“ a je odhodlaná ich dodržiavať.


Platená možnosť „vyvažuje požiadavky európskych regulačných orgánov a zároveň dáva používateľom možnosť voľby a umožňuje spoločnosti Meta naďalej slúžiť všetkým ľuďom,“ uviedla firma.

Používatelia vo veku 18 rokov a starší v 27 členských krajinách Európskej únie, vo Švajčiarsku, Nórsku, na Islande a v Lichtenštajnsku budú mať stále možnosť naďalej používať Facebook alebo Instagram s reklamami.

Užitočná a zodpovedná reklama

Meta uviedla, že hľadá spôsob, ako „poskytnúť tínedžerom užitočnú a zodpovednú reklamu“ vzhľadom na európske nariadenie o ochrane osobných údajov.

O pláne spoločnosti Meta už skôr počas mesiaca informoval denník The Wall Street Journal.


Meta sprístupňuje možnosť predplatného po tom, čo Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že podľa prísnych pravidiel Únie na ochranu osobných údajov musí spoločnosť najprv získať súhlas pred zobrazovaním reklám používateľom.


Rozhodnutie ohrozuje schopnosť spoločnosti zarábať peniaze prispôsobením reklám jednotlivým používateľom na základe ich online záujmov a digitálnej aktivity.

Európska komisia označila šesť spoločností za strážcov prístupu, toto od nich očákava

Európska komisia (EK) určila šiestich strážcov prístupu podľa aktu o digitálnych trhoch, ktorého cieľom je zabezpečiť konkurenčné a spravodlivé trhy v digitálnom sektore.

Danými strážcami, ktorí zabezpečujú kľúčovú bránu medzi podnikmi a spotrebiteľmi v súvislosti so základnými platformovými službami, sú spoločnosti Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta a Microsoft.

Ako informuje EK na svojej webstránke, títo strážcovia poskytujú dovedna 22 určených základných platformových služieb a majú teraz šesť mesiacov na to, aby zabezpečili, že budú spĺňať všetky povinnosti vyplývajúce z aktu o digitálnych trhoch. Niektoré povinnosti im však plynú už od momentu určenia za strážcu prístupu.

Kruté sankcie

Určené spoločnosti musia zaručiť a preukázať dodržiavanie predpisov a do šiestich mesiacov musia predložiť podrobnú správu o ich dodržiavaní. Eurokomisia bude monitorovať vykonávanie predmetných povinností a ich dodržiavanie podľa aktu a v prípade, že sa tak nebude diať, môže uložiť pokuty až do výšky 10 percent celosvetového obratu spoločnosti a až 20 percent pri opakovanom porušení pravidiel. V prípade systematického porušovania pravidiel má EK právomoc prijať dodatočné nápravné opatrenia, ako napríklad uložiť strážcovi prístupu povinnosť predať svoj podnik alebo jeho časti či zakázať nadobudnutie ďalších služieb.

Prieskum trhu

Komisia okrem stanovenia strážcov prístupu začala aj štyri preskúmania trhu na ďalšie posúdenie oznámení spoločností Microsoft a Apple, v ktorých tvrdia, že hoci dosahujú prahové hodnoty, niektoré ich základné platformové služby nemožno považovať za brány prístupu.

Týka sa to služieb Bing, Edge a Microsoft Advertising a iMessage. Zároveň iniciovala aj preskúmanie trhu v snahe podrobnejšie posúdiť, či iPADOS spoločnosti Apple treba určiť za strážcu prístupu napriek tomu, že nedosahuje prahové hodnoty.

Zbohom WhatsApp? Odborníčka vraví, že byť neustále online vytvára úzkosť a SMS môžu byť riešením

Populárna aplikácia WhatsApp môže u ľudí vyvolávať úzkosť. Ako referuje web britského denníka Daily Mail, tvrdí to odborníčka na zoznamovanie Clarissa Bloom.

Osoby dostáva do úzkych

Tá uviedla, že aplikácia Marka Zuckerberga je príliš „invazívna“ a pre osoby, ktoré dostáva do úzkych jej časté používanie, by mohlo byť vhodnejším riešením používanie SMS.

WhatsApp môže vyvolávať spomenuté nežiaduce stavy predovšetkým u tých, ktorí si s niekým často píšu, trebárs aj v skupinových chatoch, kde sa do komunikácie zapája viac ľudí naraz. Bloom tvrdí, že takéto situácie vyvolávajú potrebu neustále kontrolovať telefón a držať krok s frekvenciou správ.

Vraví, že to sama zažila a bolo to pre ňu stresujúce. „Aj keď to boli vždy pekné správy od priateľov či rodiny, vyvolávalo to vo mne úzkosť, pretože som cítila potrebu okamžite reagovať,“ povedala Bloom.

Aplikáciu odinštalovala

Dodala, že takéto fungovanie by mohlo narušiť jej biorytmus. Niekedy vraj správy ani neotvárala, ale iba na dotykovom displeji potiahla prstom smerom nadol a pozrela si správu, aby ostatní nevideli, že si ju prečítala.

Tvrdí, že nakoniec odinštalovala WhatsApp a vrátila sa k SMS správam, aj keď to má nevýhody, keď napríklad dlhšie čaká na odpoveď.

Napriek tomu sa jej to zdá lepšie, pretože vraví, že pri WhatsAppe mala pocit, akoby bola permanentne „online“ a ľudia sa niekedy takmer urazili, že jej odpoveď trvala príliš dlho.

Upozornenia na telefóne

Iná používateľka Pearl Kasirye súhlasila s Bloom, no poukázala tiež na to, že WhatsApp ponúka možnosti, ako nebyť pod permanentným stresom.

Používatelia si napríklad môžu stlmiť upozornenia na svojom telefóne, v rámci samotnej aplikácie a môžu vypnúť „potvrdenia o prečítaní“, ktoré používateľovi oznámia, či bola ich správa zobrazená.

„Všimla som si, že ľudia mi píšu menej často a len mi volajú. Moja myseľ je určite uvoľnenejšia, necítim potrebu okamžite reagovať a to ma tiež prinútilo nepozerať sa v pracovnom čase na telefón, čo výrazne zvýšilo moju koncentráciu a produktivitu,“ skonštatovala Kasirye.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 14. máj 2024

horoskopy na dnes utorok 14 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 14. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Vaša povaha bude prekážkou k dosiahnutiu cieľov. Prestaňte sa voči okoliu uzatvárať. Šťastie v láske bude trvať, dajte pozor, aby sa partner nenudil.

Býk 21.4. - 21.5.

Vaše želania sa premenia na skutky. Zachovajte si dostatočnú mieru sebakritickosti. Ozve sa niekto, na koho ste už dávno prestali myslieť.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Všímajte si ľudí okolo seba. Môže sa prejaviť ich závisť. Ak si dáte pozor, vylepšíte si postavenie a získate viac priestoru na tvorivosť.

Rak 22.6. - 22.7.

Mali by ste si uvedomiť skutočnosť, že čas sú peniaze. Ak zostanete nečinní, nesmúťte za stratami. Nedajte sa však zlákať na niečo, čo vám nič neprinesie.




Všetky Horoskopy pre Utorok 14. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie