• Dnes je: Sobota 05. októbra 2024 meniny má Viera

Slovensko potvrdilo príspevok do fondu EÚ pre Ukrajinu vo výške 5 miliónov eur

Slovensko potvrdilo príspevok do fondu EÚ pre Ukrajinu vo výške 5 miliónov eur

Uzavretie dohody o tomto príspevku v stredu schválila vláda SR.

2.10.2024 (SITA.sk) - Slovenská republika prisľúbila príspevok do fondu Európskej únie pre Ukrajinu vo výške 5 miliónov eur. Tento fond, zriadený Európskou investičnou bankou (EIB) po vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu v roku 2022, má za cieľ podporiť obnovu ukrajinskej ekonomiky a verejnej infraštruktúry. Uzavretie dohody o tomto príspevku v stredu schválila vláda SR.

Krátkodobá iniciatíva

Ministerstvo financií vytvorilo podmienky pre poskytnutie záruky EIB prostredníctvom zákona o štátnom rozpočte na rok 2024.

Podľa tohto zákona je ministerstvo oprávnené uhradiť záväzok voči EIB do výšky 5 miliónov eur, a to po súhlase vlády. Tento záväzok bude evidovaný na podsúvahe ako podmienený záväzok a platby sa uskutočnia na základe výziev od EIB na štvrťročnej báze.

Fond vznikol koncom roka 2023 a plánovaný je ako krátkodobá iniciatíva, ktorá umožní banke financovať obnovu Ukrajiny, kým sa rozbehnú nové nástroje v rámci strednodobej revízie viacročného finančného rámca.

Podpora verejného aj súkromného sektoru

Prostredníctvom fondu sa má podporiť ukrajinský verejný aj súkromný sektor, najmä prostredníctvom poskytovania úverov a záruk na úvery poskytované finančnými sprostredkovateľmi.

Finančné operácie vo fonde sa budú predkladať na zasadnutia výboru prispievateľov, ktorý tvorí 13 členov, vrátane Slovenska a ďalších krajín EÚ. Kumulatívny príspevok krajín predstavuje približne 370 miliónov eur. Prvá operácia schválená výborom prispievateľov za zameriavala na poskytnutie likvidity malým a stredným podnikom na Ukrajine v decembri 2023.

Slovensko oficiálne deklarovalo záujem prispieť do fondu v júli 2023. Výška záväzku, čiastočne odvodená z výšky kapitálového podielu Slovenska v EIB, sa schválila na úrovni 5 miliónov eur. Tento krok potvrdzuje záväzok SR podporovať Ukrajinu v jej úsilí o obnovu po vojnových škodách.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 4. október 2024

horoskopy na dnes piatok 4 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 4. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes budete zrejme v povznesenej nálade. Prízemné veci nebudete vôbec registrovať. Nedáte si len tak ľahko zobrať dobý pocit, ktorý vyplýva z harmónie s okolím.

Býk 21.4. - 21.5.

Postavenie planét je pre vás nepriaznivé. Možné sú susedské nezhody, nepríjemnosti na cestách alebo straty, ktoré vám spôsobia vaši najbližší.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nevyhovárajte sa stále, že nemáte čas, pokiaľ ide o plnenie domácich povinností. Nečudo, keď vám dnes niekto vytkne váš nezáujem. Ukážte svoju dobrú vôľu a urobte, čo sa od vás žiada.

Rak 22.6. - 22.7.

Využite pomerne priaznivé vplyvy na získanie ďalších dobrých kontaktov, ktoré vám prídu raz mimoriadne vhod. Konečne by ste mali prejaviť väčšiu odvahu na konkrétne činy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 4. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie