• Dnes je: Pondelok 01. júla 2024 meniny má Diana

Slovensko dostane na zvládnutie migrácie pomoc v hodnote 970-tisíc dolárov

Slovensko dostane na zvládnutie migrácie pomoc v hodnote 970-tisíc dolárov

Vybavenie zahŕňa penové matrace, posteľné prikrývky, vankúše a posteľnú bielizeň, deky i termosky.

28.6.2024 (SITA.sk) - Za účelom zvládania mimoriadnych situácií v súvislosti s migráciou Slovensko v priebehu júna a júla obdrží od Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) materiálnu pomoc v celkovej hodnote takmer 970 000 amerických dolárov.

Ako v tejto súvislosti informovalo Ministerstvo vnútra SR, vybavenie dopomôže štátu flexibilnejšie a efektívnejšie reagovať na nepredvídateľné situácie v rámci územia celej krajiny.

Vybavenie zahŕňa penové matrace, posteľné prikrývky, vankúše a posteľnú bielizeň, deky, spacáky, rozdeľovače a termosky, ktoré môže Slovensko využiť pri mimoriadnych situáciách,” uviedol generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia MV SR Ervín Erdélyi.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Počasie na dnes (nedeľa 30. jún): Na Slovensku bude mimoriadne teplo a dusno

pocasie na dnes nedela 30 jun na slovensku bude mimoriadne teplo a dusno

30.6.2024 (SITA.sk) - Dnes bude jasno až polojasno, prechodne oblačno až zamračené. Ojedinele, najmä k večeru na západe, prehánky alebo búrky. Mimoriadne teplo a dusno. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Teplota na horách vo výške 1500 m bude okolo 22 stupňov Celzia.

Vietor zafúka z južných smerov

Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor 2 až 7, na západe miestami až okolo 9 metrov za sekundu a tam v nárazoch až okolo 14 metrov za sekundu (5 až 25, juhozápadný 30, nárazy 55 km/h).

Meteorológovia predpokladajú zrážky ojedinele do 5 milimetrov, pri búrkach výnimočne do 30 milimetrov.

Výstrahy platia od poludnia

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes pre vysoké teploty výstrahy druhého stupňa od 13:00 do 18:00 pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj.

Pre ostatné kraje s výnimkou okresov Levoča, Sabinov, Stará Ľubovňa, Kežmarok a Poprad platia v nedeľu popoludní výstrahy prvého stupňa.



Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie



Trvanie ročných období sa bude postupne meniť. Ktoré z nich bude najdlhšie?


Na Slovensku padol teplotný rekord tohto roka, horúčavy nás čakajú aj v nedeľu a príde zmena

V Slovenskom Grobe v sobotu teplota dosiahla 34,7 stupňov Celzia, čo je rekord v tomto roku.

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti Facebook s tým, že v nedeľu budú maximá ešte o približne dva stupne vyššie.

„V sobotu do našej oblasti začal od juhozápadu zasahovať hrebeň vysokého tlaku vzduchu zo severnej Afriky, po jeho okraji k nám prúdi veľmi teplý a suchší vzduch a preto pozorujeme výrazne menej oblačnosti a zrážok ako v predchádzajúcich dňoch,“ priblížili meteorológovia.

Výstrahy prvého a druhého stupňa

Prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu vyvrcholí v nedeľu a meteorológovia vydali aj výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami.


Vyššia oranžová výstraha je vydaná pre Bratislavský, Nitriansky aj Trnavský kraj a tiež okresy Krupina, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Prievidza. „Ojedinele sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 stupňov Celzia,“ varujú meteorológovia.

Pre zvyšok Slovenska okrem okresov Brezno, Kežmarok, Levoča, Poprad, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín bude v nedeľu od 13:00 do 18:00 platiť žltá výstraha prvého stupňa a teplota tu môže ojedinele dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňujú meteorológovia.


Výstrahy prvého (žltá farba) a druhého stupňa (oranžová farba) pred vysokými teplotami vydané na nedeľu 30. júna 2024. Foto: www.shmu.sk

Studený front prinesie ochladenie

Ako však informujú meteorológovia, horúce počasie dlho nevydrží a už v noci z nedele a pondelok postúpi od západu do našej oblasti studený front, ktorý prinesie ochladenie.


„Najvýraznejšie bude na západe a severe, kde v niektorých oblastiach budú pondelkové maximá aj o viac ako desať stupňov Celzia nižšie ako v nedeľu,“ uvádza SHMÚ.


Studený front tiež prinesie občasné zrážky, pričom sa môžu ojedinele vyskytnúť aj intenzívne búrky. V noci to bude skôr v západnej polovici Slovenska, cez deň najmä na východe.



Počasie