• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Slovenská obchodná inšpekcia kontrolovala dodržiavanie povinností v rámci zálohovania, zistila viacero nedostatkov

Slovenská obchodná inšpekcia kontrolovala dodržiavanie povinností v rámci zálohovania, zistila viacero nedostatkov

Podľa SOI vzniklo podozrenie na obchádzanie zákona a zneužívanie zálohového systému.

27.2.2024 (SITA.sk) - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) kontrolovala, či firmy dodržiavajú povinnosti vyplývajúce zo zákona o zálohovaní.

Kontrolu počas druhého polroka 2023 vykonala na základe podania Správcu zálohového systému a na základe podnetov od spotrebiteľov či ostatnej podnikateľskej verejnosti.

Kontroly v dvoch etapách

Obchodná inšpekcia zistila viaceré nedostatky, najmä u podnikateľov Trnavského a Nitrianskeho kraja. Celkovo túto aktivitu vyhodnotila tak, že bola opodstatnená.

To má za následok poškodzovanie výrobcov nápojov registrovaných v tomto systéme, ale aj spotrebiteľov, zo strany subjektov podnikajúcich v prihraničných oblastiach Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Obchodná inšpekcia na základe negatívnych výsledkov vyplývajúcich z vykonaných kontrol v tejto časti Slovenska skontrolovala v druhej etape aj subjekty v ďalších prihraničných oblastiach.

Chýbalo aj označenie obalu

Predmetom kontroly bolo označovanie jednorazových obalov na nápoje, registrácia jednorazových obalov na nápoje u Správcu zálohového systému, ako aj účtovanie a uvádzanie výšky zálohy za jednorazové obaly na nápoje.

Obchodná inšpekcia skontrolovala spolu 147 prevádzok v 73 prihraničných obciach na celom území Slovenska.

Nedostatky zistila v 27 prevádzkach. To predstavuje niečo vyše 18 % z celkového počtu kontrolovaných prevádzok.

Nedostatky pri označovaní a registrácii jednorazových obalov na nápoje zistili v 25 prevádzkach. Chýbala registrácia, či označenie obalu.

Nedostatky aj pri účtovaní

Skontrolovali 419 druhov nápojov o rôznych objemoch, ktoré vykazovali podozrenie na nesúlad. Preverili aj nezaregistrované, neoznačené, resp. neúplne označené obaly, a to pri 145 druhoch.

Celkom skontrolovali viac ako 26-tisíc obalov nápojov, pričom cez 18-tisíc balení bolo neregistrovaných a neoznačených, teda zhruba 69 %.

Nedostatky pri účtovaní za obaly na nápoje kontrolóri zistili v dvanástich prevádzkach. To predstavuje zhruba 8 % z celkového počtu prekontrolovaných prevádzok pri 252 druhoch nápojov.

Druhá etapa dopadla lepšie

V prvej etape kontrolnej akcie sa potvrdili vstupné informácie a zistili závažné porušenia zákona najmä zo strany podnikateľských subjektov Trnavského a Nitrianskeho kraja. Nedostatky sa odhalili vo viac ako 22 % kontrolovaných prevádzok.

Druhá kontrolná etapa v ostatných krajoch priniesla priaznivejšie výsledky, nakoľko nedostatky SOI zistila len u necelých 8 % kontrolovaných subjektov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie