• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Rodičovská dovolenka prenesená na príbuzných či starých rodičov? Mihál hovorí, že je to inšpirujúce

Rodičovská dovolenka prenesená na príbuzných či starých rodičov? Mihál hovorí, že je to inšpirujúce

Pri poberaní rodičovského príspevku môžu rodičia aj pracovať, no určite by boli ľudia na Slovensku, ktorí by takéto riešenie privítali

Na Slovensku si ešte stále zvykáme na to, že s malým dieťaťom môže zostať na materskej či rodičovskej aj otec, vo Švédsku zašli ďalej. Rodičia tu môžu preniesť časť rodičovskej dovolenky na príbuzných, vrátane starých rodičov. Informovala TV Joj vo svojej reportáži na stránke Noviny.sk.

„Zaviedli od 1. júla 2024 novinku, až 45 dní rodičovskej dovolenky a môžeme ju darovať niekomu inému, kto sa stará o dieťa – partner, teta, ujo, starý rodič,“ povedal pre televíziu zdravotník žijúci vo Švédsku Frans Bajánek.

Ak je rodič samoživiteľ, tak je to až 90 dní. Jedna mamička žijúca vo Švédsku ozrejmila, že rodičovské dovolenky sa môžu dokonca čerpať až do 12 roku dieťaťa. „Dáva to veľkú možnosť čerpať počas letných prázdnin, kedy rodič nemá možnosť si vybrať dovolenku,“ povedala.

Inšpirácia pre Slovensko

Bývalý minister práce a odborník na dane a odvody Jozef Mihál hovorí, že je to inšpirujúce, nakoľko na Slovensku máme pomerne dlhú materskú, na ktorú môže ísť aj otcovia.

„Pri poberaní rodičovského príspevku môžu rodičia aj pracovať, no určite by boli ľudia na Slovensku, ktorí by takéto riešenie privítali,“ dodal Mihál s tým, že by to nebolo ani komplikované zaviesť. Odhaduje to približne na pol roka po nutnom legislatívnom procese.

Treba dôkladnú analýzu

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR uviedlo, že zavedenie takejto zmeny v prípade rodičovského príspevku by si vyžadovalo dôkladnú analýzu. Vedia si však predstaviť na túto tému diskusiu.

„Súčasná právna úprava rodičovskej dovolenky v SR je v súlade so smernicou EÚ. Patrí každému rodičovi od skončenia materskej alebo otcovskej dovolenky do 3 rokov veku dieťaťa prípadne do 6 rokov, ak má dieťa nepriaznivý zdravotný stav,“ uviedlo v stanovisku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie