• Dnes je: Pondelok 01. júla 2024 meniny má Diana

Putin vyzval na obnovenie výroby rakiet stredného doletu, zástancovia kontroly zbrojenia sú znepokojení

Putin vyzval na obnovenie výroby rakiet stredného doletu, zástancovia kontroly zbrojenia sú znepokojení

Tieto rakety majú dosah 500 až 5500 kilometrov, zmluvu o zákaze ich vyrábania podpísali v roku 1988 Gorbačov a Reagan.

28.6.2024 (SITA.sk) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyzval na obnovenie produkcie rakiet stredného doletu, ktorých výrobu zakazovala už neplatná dohoda s USA.

Medzník v oblasti kontroly zbrojenia

Zmluva o jadrových silách stredného doletu, ktorá zakazovala pozemné jadrové a konvenčné rakety s dosahom 500 až 5 500 kilometrov, bola považovaná za medzník v oblasti kontroly zbrojenia, keď ju v roku 1988 podpísali sovietsky vodca Michail Gorbačov a prezident USA Ronald Reagan. USA od dohody v roku 2019 odstúpili s poukázaním na to, že ju Rusko porušuje.

Musíme začať s výrobou týchto úderných systémov a potom na základe aktuálnej situácie prijať rozhodnutia o tom, kam ich umiestniť, ak to bude potrebné na zaistenie našej bezpečnosti,“ povedal Putin na stretnutí ruskej národnej bezpečnostnej rady.

Posledný pakt končí v roku 2026

Putin vyhlásil, že Rusko od zrušenia zmluvy v roku 2019 takéto rakety nevyrábalo, ale že „dnes je známe, že Spojené štáty tieto raketové systémy nielen vyrábajú, ale už ich priviezli na cvičenia do Európy, a to do Dánska."

Posledným zostávajúcim paktom o kontrole zbrojenia medzi Washingtonom a Moskvou je Nová zmluva o obmedzení strategických zbraní, ktorá obmedzuje obe krajiny na maximálne 1 550 rozmiestnených jadrových hlavíc a 700 rozmiestnených rakiet a bombardérov.

Jej platnosť má uplynúť v roku 2026 a nedostatok dialógu o následnej dohode zástancov kontroly zbrojenia znepokojuje.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Počasie na dnes (nedeľa 30. jún): Na Slovensku bude mimoriadne teplo a dusno

pocasie na dnes nedela 30 jun na slovensku bude mimoriadne teplo a dusno

30.6.2024 (SITA.sk) - Dnes bude jasno až polojasno, prechodne oblačno až zamračené. Ojedinele, najmä k večeru na západe, prehánky alebo búrky. Mimoriadne teplo a dusno. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Teplota na horách vo výške 1500 m bude okolo 22 stupňov Celzia.

Vietor zafúka z južných smerov

Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor 2 až 7, na západe miestami až okolo 9 metrov za sekundu a tam v nárazoch až okolo 14 metrov za sekundu (5 až 25, juhozápadný 30, nárazy 55 km/h).

Meteorológovia predpokladajú zrážky ojedinele do 5 milimetrov, pri búrkach výnimočne do 30 milimetrov.

Výstrahy platia od poludnia

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes pre vysoké teploty výstrahy druhého stupňa od 13:00 do 18:00 pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj.

Pre ostatné kraje s výnimkou okresov Levoča, Sabinov, Stará Ľubovňa, Kežmarok a Poprad platia v nedeľu popoludní výstrahy prvého stupňa.



Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie



Trvanie ročných období sa bude postupne meniť. Ktoré z nich bude najdlhšie?


Na Slovensku padol teplotný rekord tohto roka, horúčavy nás čakajú aj v nedeľu a príde zmena

V Slovenskom Grobe v sobotu teplota dosiahla 34,7 stupňov Celzia, čo je rekord v tomto roku.

Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti Facebook s tým, že v nedeľu budú maximá ešte o približne dva stupne vyššie.

„V sobotu do našej oblasti začal od juhozápadu zasahovať hrebeň vysokého tlaku vzduchu zo severnej Afriky, po jeho okraji k nám prúdi veľmi teplý a suchší vzduch a preto pozorujeme výrazne menej oblačnosti a zrážok ako v predchádzajúcich dňoch,“ priblížili meteorológovia.

Výstrahy prvého a druhého stupňa

Prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu vyvrcholí v nedeľu a meteorológovia vydali aj výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami.


Vyššia oranžová výstraha je vydaná pre Bratislavský, Nitriansky aj Trnavský kraj a tiež okresy Krupina, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Prievidza. „Ojedinele sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 stupňov Celzia,“ varujú meteorológovia.

Pre zvyšok Slovenska okrem okresov Brezno, Kežmarok, Levoča, Poprad, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín bude v nedeľu od 13:00 do 18:00 platiť žltá výstraha prvého stupňa a teplota tu môže ojedinele dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňujú meteorológovia.


Výstrahy prvého (žltá farba) a druhého stupňa (oranžová farba) pred vysokými teplotami vydané na nedeľu 30. júna 2024. Foto: www.shmu.sk

Studený front prinesie ochladenie

Ako však informujú meteorológovia, horúce počasie dlho nevydrží a už v noci z nedele a pondelok postúpi od západu do našej oblasti studený front, ktorý prinesie ochladenie.


„Najvýraznejšie bude na západe a severe, kde v niektorých oblastiach budú pondelkové maximá aj o viac ako desať stupňov Celzia nižšie ako v nedeľu,“ uvádza SHMÚ.


Studený front tiež prinesie občasné zrážky, pričom sa môžu ojedinele vyskytnúť aj intenzívne búrky. V noci to bude skôr v západnej polovici Slovenska, cez deň najmä na východe.



Počasie