• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Politici sa zaviazali k podpore železničnej dopravy dvoma kľúčovými nástrojmi, progresívci chcú zrušiť dcérske firmy

Politici sa zaviazali k podpore železničnej dopravy dvoma kľúčovými nástrojmi, progresívci chcú zrušiť dcérske firmy

V súvislosti s hospodárením nákladného dopravcu Republika navrhuje výkup niekoľko tisíc vozňov, Progresívne Slovensko chce zrušiť dcérske firmy a včleniť ich späť do materskej spoločnosti.

Politické strany sa zaviazali k podpore železničnej dopravy dvoma kľúčovými nástrojmi. A to stabilizáciou ceny za železničnú dopravnú cestu a zavedením podpory jednotlivých vozňových zásielok.

Výstavba dopravnej infraštruktúry

V prieskume Spolku Na železnicu pred predčasnými parlamentnými voľbami mali najväčšiu váhu odpovede o výstavbe dopravnej infraštruktúry, cene za jej používanie, o podpore jednotlivých vozňových zásielok a investíciách do vozového parku.

„Nech vznikne akákoľvek vláda, tieto kľúčové nástroje musí zaviesť, aby naplnila predvolebné sľuby voličom,“ uviedla hovorkyňa organizácie Darina Željazkovová s tým, že s rozsiahlym dotazníkom oslovili osem strán podľa preferencií.

Privatizácia štátneho dopravcu

Napríklad, privatizáciu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK CARGO) má v programe strana Sloboda a Solidarita (SaS) a pozitívne ju vníma aj Kresťanskodemokratické hnutie (KDH).


„Privatizácia štátneho nákladného dopravcu môže byť do budúcnosti veľmi zaujímavý krok. Spoločnosť by získala súkromný kapitál a nový potenciál rastu. Je to trend, ktorý vidíme všade v západnej Európe,“ povedal expert Spolku Na železnicu Rudolf Jurík.


V prípade nutnosti investícií do nových lokomotív a vagónov nie je medzi stranami jednoznačná zhoda, niektoré to podmieňujú napríklad dokončenosťou infraštruktúry alebo transformáciou ZSSK CARGO.


„Manažment štátnych firiem musí mať ohľadom investícií voľnú ruku. Pokiaľ štátne cargo získa zákazku, musí mať napríklad možnosť kúpiť si na to nové lokomotívy,“ myslí si Jurík.

Republika navrhuje výkup niekoľko tisíc vozňov

V súvislosti s hospodárením nákladného dopravcu Republika navrhuje výkup niekoľko tisíc vozňov, Progresívne Slovensko chce zrušiť dcérske firmy a včleniť ich späť do materskej spoločnosti.


„Tieto nápady sú neuskutočniteľné. Cargo má dlhoročný plán svojej reštrukturalizácie, ktorý je vcelku úspešne naplňovaný,“ upozornil expert. Podľa neho by si to vyžadovalo peniaze od štátu, čo by bola nedovolená podpora.


Najhoršie hodnotenie dostalo hnutie OĽaNO, ktoré podľa Spolku Na železnicu riadilo ministerstvo financií a celé volebné obdobie blokovalo investície do železničnej infraštruktúry a podstatne znížilo finančnú podporu železniciam.

„V dotazníkoch odpovedalo, že teraz by železnicu podporovali. Tomu sa ale nedá veriť. Hodnotíme to ako klamanie voličov,“ dodala Željazkovová.


Spolok Na železnicu tvrdí, že sa snaží predchádzať dopravným kolapsom na Slovensku, preto dlhodobo navrhuje presúvať prepravu tovarov z cestnej na železničnú nákladnú dopravu. Upozorňuje na to, že železničná doprava na Slovensku dlhodobo stagnuje, v súčasnosti sa po koľajniciach prepraví menej ako 19 % z celkového objemu tovarov. SR tak výrazne zaostáva za okolitými krajinami aj celou Európou.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie