• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Nová štúdia šokuje. Infekcia spôsobená SARS-CoV-2 môže viesť k drastickému zníženiu plodnosti u mužov

Nová štúdia šokuje. Infekcia spôsobená SARS-CoV-2 môže viesť k drastickému zníženiu plodnosti u mužov

Súčasná pandémia tak bude mať bez pochýb významný vplyv na budúce generácie.

O dlhodobých účinkoch ochorenia COVID-19 na rôzne sústavy ľudského tela sa už hovorí pomerne dlho. Viaceré štúdie teraz potvrdzujú už aj neblahý vplyv nového koronavírusu na mužský reprodukčný systém.

Počas a po zotavení z COVID-19 boli totiž u pacientov pozorované abnormálne hladiny pohlavných hormónov a klesajúca kvalita spermií. Okrem toho sa v semenníkoch našli vážne poškodenia spôsobené zápalom.

Prítomnosť vírusu v testikulárnom tkanive bola zistená aj pri pitve u pacientov s ťažkým priebehom ochorenia. Nie je to také prekvapité, keďže škodlivé účinky na mužskú plodnosť boli zaznamenané aj počas infekcií vírusmi Zika (ZIKV), príušnicami (MuV) či SARS-CoV-1.

Spôsobuje to zápal

Podľa najnovšej štúdie publikovanej v časopise Reproduction však môže infekcia spôsobená SARS-CoV-2 potenciálne viesť k drastickému zníženiu plodnosti u mužov. Dôvodom pritom nie je priamo ochorenie COVID-19, ale zápal spôsobený cytokínovou búrkou.

Intenzívny zápal spôsobený infekciou COVID-19 sa nazýva cytokínová búrka, často sa označuje aj ako hyperaktívna imunitná reakcia. Skutočným problémom však nie je len to, že reakcia je príliš silná, ale najmä to, že pokračuje, aj keď by už nemala.


Nový koronavírus vedie cytokíny k nekontrolovateľnému množeniu. Tento jav následne zosilňuje imunitnú reakciu natoľko, že začína ničiť aj zdravé bunky v tele, čo môže mať za následok zlyhanie orgánov a smrť.

Priama infekcia

Autor štúdie Liquan Zhou, profesor z Huazhong University of Science and Technology z Výskumného ústavu plánovania rodiny, však uviedol, že to, či môže vírus SARS-CoV-2 infikovať ľudský semenník priamo a „dostať sa“ do spermie, je nejednoznačné.

Aj keď iné vírusy, napríklad mumps, ktoré napádajú mužské semenníky a v priebehu prvých dní po infekcii zničia podporné tkanivo (parenchým), a tiež znížia produkciu spermií, SARS-CoV-2 zrejme funguje iným spôsobom.


Podobný výskum sa už uskutočnil v roku 2003 v súvislosti s vírusom SARS-CoV-1. Nedávne štúdie na základe výsledkov práve výskumu z roku 2003 potvrdili, že vírus SARS-CoV-2 sa v semenníkoch nenachádza, preto ho zároveň nie je možné preniesť sexuálnym stykom.

Muži v reprodukčnom veku

Iná čínska štúdia skúmala vplyv na semenníky v súvislosti s tým, že okrem pľúc koronavírus postihuje aj kardiovaskulárny systém, gastrointestinálny trakt či pečeň. Tam zistili, že najväčší vplyv má ochorenie COVID-19 na mužov v reprodukčnom veku.


V ďalších súvisiacich štúdiách vykázali pacienti mužského pohlavia vyššie plazmatické hladiny vrodených imunitných cytokínov ako pacienti ženského pohlavia. Takže laicky povedané, na mužov má zápal spôsobený koronavírusom horší vplyv ako na ženy.


Nie všetci pacienti s COVID-19 však trpia závažným zápalom semenníkov, teda orchitídou, aj keď sa to zdá byť pomerne časté u pacientov s akútnym ochorením. Údaje sa v rámci citovaných štúdii líšia. Niekde malo orchitídu 20 či 50 percent pitvaných pacientov, inde až 92 percent.

Dopad na civilizáciu

Otázne zatiaľ ostávajú aj dlhodobé dôsledky infekcie na mužskú reprodukčnú schopnosť. Zhou upozorňuje, že len v posledných mesiacoch bolo ťažkým akútnym respiračným syndrómom infikovaných viac ako 50 miliónov ľudí, čo môže mať vážny dopad na plodnosť.


„Aj keď je to primárne respiračné ochorenie, takáto obrovská základňa zosilňuje význam nepriaznivých účinkov a menej závažných aspektov COVID-19,“ uvádza Zhou. Súčasná pandémia tak bude mať bez pochýb významný vplyv na budúce generácie.


Kto by sa proti COVID-19 nemal očkovať? Lekárka vysvetlila, čo môže vakcína Comirnaty spôsobiť

Koronavírus bude hýbať svetom aj v novom roku, sociológ však očakáva postupnú stabilizáciu

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie