• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Nocľaháreň v Poprade za približne pol milióna eur zrekonštruovali a pojme viac ľudí bez strechy nad hlavou (video+foto)

Nocľaháreň v Poprade za približne pol milióna eur zrekonštruovali a pojme viac ľudí bez strechy nad hlavou (video+foto)

Zariadenie za dvadsať rokov pomohlo stovkám ľudí v rôznych kritických situáciách.

1.12.2023 (SITA.sk) - Nocľaháreň v Poprade počas tejto zimy aj mimo nej pojme viac ľudí bez strechy nad hlavou. V uplynulých mesiacoch prešla komplexnou rekonštrukciou za približne pol milióna eur. Zariadenie na Levočskej ulici zateplili, dispozične upravili so zámerom využiť priestor aj na poschodí, pribudol aj bezbariérový vstup do budovy.

Ako počas slávnostného otvorenia informovala vedúca odboru sociálnych služieb na mestskom úrade Petra Závacká, zariadenie funguje v nepretržitej prevádzke. Za dvadsať rokov pomohlo stovkám ľudí v rôznych kritických situáciách.

Kapacita zariadenia sa zvýšila

Budova, ktorá v súčasnosti funguje ako nocľaháreň, bola postavená v 50. rokoch minulého storočia. Je súčasťou areálu sociálnych služieb, ktorý je určený pre ľudí v nepriaznivej sociálnej situácii.

Na jej obnovu mesto získalo nenávratný príspevok z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške takmer 412-tisíc eur, spoluúčasť mesta predstavovala 81-tisíc eur. Podľa samosprávy však investícia prinesie úspory na energiách, keďže objekt celoplošne zateplili.

Kapacita zariadenia sa po prácach zvýšila z 35 na maximálne 43 osôb. Vďaka upravenému priestoru na poschodí však podľa primátora Antona Danka umožňuje v prípade núdze prenocovanie aj väčšieho počtu ľudí. „Je našou povinnosťou postarať sa o ľudí, ktorí stratili strechu nad hlavou. Poprad je špecifický v tom, že je chladným mestom, a o to viac sa musíme starať o takýchto ľudí," povedal pre médiá pri príležitosti otvorenia nocľahárne.

Pravidelný monitoring ľudí bez domova

Vďaka projektu má nocľaháreň zrekonštruovaný interiér a exteriér vrátane strechy. Klienti majú k dispozícii nové schodisko a spomínaný zastrešený bezbariérový vstup do budovy, kde sa nachádza aj toaleta pre imobilných. Práce na obnove trvali päť mesiacov. Ľudia bez domova mohli počas tohto obdobia využívať jeden veľký stan v areáli, aj bývanie v obytných kontajneroch a mobilné toalety.

Samotné mesto vykonáva podľa Závackej monitoring ľudí bez domova pravidelne, a to prostredníctvom sociálnych pracovníkov priamo v teréne, za účelom poskytnutia pomoci.

Ide o sociálne poradenstvo, napríklad pri vybavovaní dokladov, pomoci v hmotnej núdzi, evidencii uchádzača o zamestnanie, či zapojení sa do menších obecných služieb. Okrem toho ponúkajú služby v zariadení sociálnych služieb a angažujú sa pri hľadaní práce a ubytovania. Pomôcť však môže podľa vedúcej sociálnych služieb aj verejnosť, osobitne počas zimy poskytnutím teplého oblečenia, vankúšov i posteľného prádla.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie