• Dnes je: Pondelok 17. júna 2024 meniny má Adolf

MS v hokeji 2024 (výsledky semifinále): Finále bude Česko a Švajčiarsko, súboj o bronz Švédsko – Kanada

MS v hokeji 2024 (výsledky semifinále): Finále bude Česko a Švajčiarsko, súboj o bronz Švédsko – Kanada

Výsledky semifinálových zápasov na MS v hokeji 2024.

25.5.2024 (SITA.sk) - Do finále svetového šampionátu v Česku sa prebojovali výbery Švajčiarska a domáceho Česka. Česi v sobotňajšom popoludňajšom finále zdolali Švédov 7:3 a v nedeľu večer zabojujú o siedmy titul majstrov sveta. Švajčiari vyradili obhajcov zlata Kanaďanov.

Semifinále Švédsko - Česko

V ére samostatnosti sa Česi prebojovali do svojho ôsmeho finále a zaujímavosťou je, že v súboji o zlato prehrali zatiaľ iba raz.

V sobotu síce v prvej tretine prehrávali 0:1 aj 1:2, v oboch prípadoch však onedlho vyrovnali. O triumfe rozhodli počas troch minút druhej časti, keď Ondřej Kaše, Martin Nečas a Dominik Kubalík "vyhnali" Filipa Gustavssona zo švédskej bránky.

Za "tri korunky" síce potom skorigoval Joel Eriksson Ek, no v tretej dvadsaťminútovke dvakrát "udrel" Lukáš Dostál a spečatil finálovú miestenku pre Čechov. Švédi na medailu z MS čakajú už od mája 2018, vtedy v Dánsku brali zlato. Český tím zatiaľ naposledy pred dvoma rokmi vybojoval bronz na šampionáte vo Fínsku.

Semifinále Kanada - Švajčiarsko

Švajčiari viedli nad Kanaďanmi po prvej tretine 2:0, ale v ďalšom priebehu sa výberu "krajiny javorového listu" podarilo vyrovnať.

V predĺžení gól nepadol a v nájazdoch rozhodol Sven Andrighetto. Výber Švajčiarska sa do finále MS prebojoval po štvrtý raz, zatiaľ ani raz nedosiahli na najcennejší kov. Švajčiarom v semifinále vyšla odveta za prehru s Kanaďanmi zo základnej skupiny 2:3.

"Kolíska hokeja" nechýbala vo finále svetového šampionáte v predchádzajúcich štyroch edíciách, on teraz isto nepridá no zbierky 29. titul, o 54. medailu v histórii budú v nedeľu bojovať proti Švédom.

MS v hokeji 2024 – výsledky semifinále

  • Praha (O2 Arena)

Švédsko - Česko 3:7 (2:2, 1:3, 0:2)

Kanada - Švajčiarsko 2:3 po sam. nájazdoch (0:2, 1:0, 1:0 - 0:0, 0:1)

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Spoločnosť Meta odstraňuje príspevky týkajúce sa zbierky Munícia pre Ukrajinu, verejnosť však naďalej môže prispievať

spolocnost meta odstranuje prispevky tykajuce sa zbierky municia pre ukrajinu verejnost vsak nadalej moze prispievat

17.6.2024 (SITA.sk) - Aj napriek odstraňovaniu príspevkov zbierky Munícia pre Ukrajinu môže verejnosť naďalej prispievať. Informovala o tom iniciatíva Mier Ukrajine a vysvetlila, že od soboty 15. júna začala sociálna sieť Facebook od spoločnosti Meta masívne odstraňovať príspevky, v ktorých bol zverejnený link na webstránku či názov finančnej zbierky Munícia pre Ukrajinu.

Slovensko sa ňou pridalo k celosvetovej iniciatíve českej vlády a jej cieľom je podporiť Ukrajinu v obrane proti ruskej agresii. Iniciatíva Mier Ukrajine pripomenula, že zbierku spustili pred dvomi mesiacmi a od vtedy ju podporilo viac ako 67-tisíc darcov sumou viac ako štyri milióny eur.

Intenzívnejšie útoky

V procese je už aj samotný nákup a doručenie munície Ukrajine. Zbierka aj naďalej pokračuje a verejnosť tak môže prispievať jednorazovo alebo pravidelne. Iniciatíva súčasne intenzívne pracuje na zistení dôvodov, pre ktoré sa spoločnosť Meta rozhodla odstrániť obsahy so zmienkou o zbierke. Marián Kulich z Mier Ukrajine vysvetlil, že Meta ako dôvod uvádza porušenie kybernetickej bezpečnosti.

Kontaktovali sme jej podporu a momentálne čakáme na odpoveď a vysvetlenie. Chceme zdôrazniť, že v poslednom období zbierka čelí intenzívnejším útokom ako v predošlom období, a k obvyklým výhražným správam a podaným trestným oznámeniam sa pridali organizované útoky na sociálnych sieťach a útoky na infraštruktúru zbierky,” dodal Kulich s tým, že jednému z iniciátorov zbierky 15. júna po opakovanom nahlasovaní natrvalo zablokovali účet na platforme X.

Problémy majú viaceré iniciatívy

Iniciatíva ďalej priblížila, že podľa informácií od užívateľov Facebooku v daný deň odstránili aj mnohé iné príspevky, ktoré sa netýkali priamo zbierky, no súviseli s inými projektmi na pomoc Ukrajine.

Útoky s cieľom obmedziť alebo zastaviť pro-ukrajinské iniciatívy sa nedejú len zbierke Munícia pre Ukrajinu. Podobné aktivity na platforme X aj Facebook nám hlásili rôzne iniciatívy a jednotlivci s pro-ukrajinskou tematikou v Čechách aj na Slovensku,” uviedol Dodo Dobrík z organizácie Dárek pro Putina, ktorá je partnerom zbierky a poskytuje jej technickú, komunikačnú a logistickú podporu.


Počasie