• Dnes je: Sobota 27. júla 2024 meniny má Božena

Ministerstvo investícií čelí ďalšej pokute. Unikli osobné údaje viacerých seniorov a vinia z toho Remišovú

Ministerstvo investícií čelí ďalšej pokute. Unikli osobné údaje viacerých seniorov a vinia z toho Remišovú

Ministerstvo v marci až apríli tohto roka zverejňovalo darovacie zmluvy, ktoré obsahovali osobné údaje ako dátum narodenia, adresa, či telefónne číslo a emailová adresa, a to bez primeraného právneho základu.

28.11.2023 (SITA.sk) - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR čelí za tablety pre seniorov ďalšej pokute. Pokutu v celkovej výške 8 600 eur dostalo MIRRI SR od Úradu na ochranu osobných údajov SR za únik osobných údajov niektorých seniorov zapojených do projektu

„Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia senior tabletov“, ale aj za podobné problémy pri ďalších zmluvách, ktoré rezort zverejňoval v Centrálnom registri zmlúv. Ako informovalo MIRRI SR, predmetný projekt bol spustený za čias bývalej ministerky Veroniky Remišovej (Za ľudí).

Zmluvy s osobnými údajmi

Úrad na ochranu osobných údajov vo svojom rozhodnutí konštatoval, že ministerstvo v marci až apríli tohto roka zverejňovalo v Centrálnom registri zmlúv darovacie zmluvy, ktoré obsahovali osobné údaje ako dátum narodenia, adresa, či telefónne číslo a emailová adresa, a to bez primeraného právneho základu.

Úrad je toho názoru, že rezort tým porušil Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov.

Obviňujú Remišovú

„Dostali sme ďalšiu faktúru za amaterizmus bývalého vedenia, na ktorú sa poskladajú občania tohto štátu. V úrade som ešte len zopár týždňov a už sa nám na stole hromadia rozhodnutia rôznych inštitúcií, ktoré zisťujú pochybenia a prešľapy v projektoch a zmluvách bývalého vedenia. Najskôr to bol Remišovej sebapropagačný časopis, teraz sú to tablety pre seniorov. Chyby v Remišovej práci sme v minulosti nahlas kritizovali a dnes, keď za ne naše ministerstvo dostáva tisícové pokuty, sa ukazuje, že táto kritika bola opodstatnená,“ skonštatoval súčasný minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Častý terč podvodníkov

Šéf MIRRI SR tiež podotkol, že v čase, keď na seniorov cielia rozliční podvodníci a pripravujú ich aj o celoživotné úspory, sa nemôže diať, aby unikali takéto citlivé údaje, a už vôbec nie pre pochybenie štátu.

„Ďalšie pochybenia zistil Úrad na ochranu osobných údajov SR pri desiatkach zmlúv, ktoré boli v Centrálnom registri zmlúv zverejnené bez toho, aby v nich boli anonymizované osobné údaje, ako rodné číslo, dátum narodenia, adresa, e-mail, telefón, ekonomické údaje či podpis," informovalo tiež ministerstvo.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 26. júl 2024

horoskopy na dnes piatok 26 jul 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak plánujete dôležité stretnutia, radšej ich odložte. Situácia nie je jasná ani v obchodných záležitostiach. Popoludnie strávte radšej v objatí koníčkov.

Býk 21.4. - 21.5.

Ešte stále budete myslieť len na peniaze. Snažte sa vedome vytvoriť dobrú náladu. Občas treba vedieť žiť, vychutnať aj tú najmenšiu príjemnú chvíľu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nosíte v hlave mnoho nápadov a dnes sa vám podarí jeden začať aj dokončiť. Planéty sú vám priaznivo naklonené, ich vplyv sa prejaví najmä v súkromnom živote.

Rak 22.6. - 22.7.

Na cestách by bolo dobré zvýšiť opatrnosť. V zložitej situácii sa riaďte svojou intuíciou. Zamyslite sa, či nevenujete priveľa pozornosti a úsilia bezvýznamným veciam.




Všetky Horoskopy pre Piatok 26. júl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie