• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Maďarsko si vzalo rekordnú pôžičku, od čínskych bánk a v tichosti

Maďarsko si vzalo rekordnú pôžičku, od čínskych bánk a v tichosti

Pôžička prišla v čase rekordného nárastu verejného dlhu a musí byť splatená do troch rokov.

26.7.2024 (SITA.sk) - Maďarsko si na jar vzalo pôžičku vo výške jednej miliardy eur od troch čínskych bánk. Referuje o tom web Politico s odvolaním sa na údaje tamojšej národnej agentúry pre správu dlhu. Uvedená pôžička je najväčšia, akú si kedy Maďarsko vzalo.

Splatnosť tri roky

Prišla v čase rekordného nárastu verejného dlhu na 140 miliárd eur, 73,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) a rozpočtového deficitu 6,7 % HDP, pričom krajina nemá prístup k fondom Európskej únie pre spory s Bruselom.

Úver, ktorý poskytli China Development Bank, Export-Import Bank of China a maďarská pobočka Bank of China, bol podľa Politico plne vyčerpaný 19. apríla a musí byť splatený do troch rokov.

Prehlbovanie vzťahov

Zmluva o pôžičke umožňuje okrem iného financovať investície do infraštruktúry a energetiky, dodal web Politoco s odvolaním sa na vládnu agentúru.

Maďarsko o pôžičke neinformovalo. Odhalili ju až zverejnené údaje vládnej agentúry pre správu dlhu v lete. Ďalšie podrobnosti o úvere vrátane úrokovej sadzby a splátkového kalendára agentúra nezverejňuje.

Maďarsko aktívne prehlbuje svoje vzťahy s Čínou, čoho dôkazom je májová návšteva Si Ťin-pchinga v Budapešti, počas ktorej obe strany podpísali niekoľko dohôd o infraštruktúrnych projektoch.

Maďarský premiér Viktor Orbán v júli navštívil Peking aj počas svojej takzvanej „mierovej misie“.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie