• Dnes je: Štvrtok 16. mája 2024 meniny má Svetozár

Dolinkovej zlyhania vidí už aj Fico. Časť opozície zbiera podpisy na jej odvolanie (video)

Dolinkovej zlyhania vidí už aj Fico. Časť opozície zbiera podpisy na jej odvolanie (video)

Tlačová beseda opozičných poslancov k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej.

Opozičné strany zbierajú podpisy pod odvolávanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Zástupcovia za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), Progresívne Slovensko (PS) a koalíciu SLOVENSKO, Za ľudí, Kresťanská únia na spoločnej tlačovej konferencii upozornili, že dôvodom na jej odvolanie je nie len stopnutie výstavby projektu Rázsoch, ale aj to, že ministerka Dolinková ohrozuje prostriedky z Plánu obnovy a ani neprišla s riešeniami, ktoré by zlepšili zlú situáciu ambulancií, nemocníc a najmä slovenských pacientov.

SaS pozvánku na odvolávanie odmietla

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) bola podľa opozičných poslancov k návrhu na odvolávanie pozvaná, no odmietla ju.

„Posledné kroky pani Dolinkovej sú len poslednou kvapkou v mori jej zlyhaní. Za šesť mesiacov nepohla so žiadnymi zásadnými problémami nášho zdravotníctva, a koná tak v príkrom rozpore so záujmami pacienta,“ vyhlásil poslanec Progresívneho Slovenska a podpredseda výboru NR SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák.

Podľa jeho slov stále chýbajú tisícky sestier, kolabujú ambulancie, doplatky sú neúnosne vysoké, nemocnice sa naďalej zadlžujú a rozpadajú. Poslanec za PS tiež pripomenul, že ministerka svojimi rozhodnutiami ohrozuje spoločné peniaze z Plánu obnovy na výstavbu nových nemocníc a súťaž na dotácie z Plánu obnovy, kde ministerka podľa opozície zvýhodnila Pentu, už vyšetruje aj európsky Úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Pochybení bolo viacero

Poslanec za KDH František Majerský vidí ďalšie ministerkine pochybenia v prípade zlého umiestnenia bodov záchrannej zdravotnej služby, ale aj definitívne ukončenie projektových prác na nemocnici Rázsochy.

„Ministerka Dolinková svojvoľne, bez mandátu vlády, zmenila projektový zámer a národnú univerzitnú nemocnicu chce po novom stavať v Ružinove a na pôvodné miesto Rázsoch presunúť detskú nemocnicu. Týmto krokom oberá občanov o ďalšie roky, kedy by sa dočkali novej špičkovej koncovej nemocnice, pretože nemocnica v Ružinove by mala vyrásť najskôr v roku 2038,“ doplnil poslanec Majerský. Týmto krokom podľa neho nevznikne komplexná koncová nemocnica s tisíckou lôžok, ale naďalej sa zdravotná starostlivosť najvyššej úrovne bude rozdrobovať po hlavnom meste.

Niekoľké neodborné rozhodnutia

KDH upozorňuje, že výstavbou nemocnice v Ružinove sa mierne navýšia lôžka, no po zatvorení nemocníc na Kramároch a v Starom meste sa univerzitná starostlivosť nebude dať zabezpečiť bez nemocnice Bory, čím štát stratí kontrolu nad časťou univerzitnej nemocničnej starostlivosti.

„Počas pôsobenia ministerky Dolinkovej vo vedení rezortu zdravotníctva došlo k niekoľkým neodborným rozhodnutiam, očividnému nadŕžaniu voči súkromníkom pri zmene zaradenia kardiocentra Agel a nemocnice Bory do vyššej kategórie, či známy dodatok k zmluve pre nemocnicu v Spišskej Novej Vsi,“ doplnil poslanec z klubu KDH Peter Stachura. Zároveň pripomenul, že ministerka zdravotníctva už stihla odvolať 16 manažérov nemocníc a úradov, kde si dosadila vlastný personál.

Dolinková zvýhodňuje finančné skupiny

Hnutie Slovensko je toho názoru, že Zuzana Dolinková od začiatku svojho vládnutia poškodzuje pacientov a na ich úkor zvýhodňuje finančné skupiny. Poslanci hnutia poukazujú na to, že pár dní po nástupe do funkcie pozastavila garanciu maximálnych čakacích lehôt na operácie či zrušila všetkým pacientom zubné benefity, vďaka ktorým státisíce rodín ušetrili ročne stovky eur.

„Vyvrcholením Dolinkovej amaterizmu a protipacientskeho konania je pochovanie projektu novej špičkovej Univerzitnej nemocnice Rázsochy. Politici Smeru a Hlasu 12 rokov ovládali ministerstvo zdravotníctva a neboli schopní spustiť výstavbu Rázsoch. Teraz nám sľubujú, že novú univerzitnú nemocnicu v Bratislave postavia, ale najskôr o 14 rokov a v nevhodnej lokalite. Už aj Robert Fico vidí, že zlyhaní ministerky je viac, než je únosné, a preto už včera bolo neskoro na to, aby skončila,” uzavrel exminister zdravotníctva a poslanec hnutie Slovensko Marek Krajčí.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 16. máj 2024

horoskopy na dnes stvrtok 16 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 16. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Dnes treba odložiť vášne a v každej situácii uvažovať racionálne. Snažte sa pochopiť partnera, určite sa vám to vráti. Vytvoríte vhodnú rodinnú atmosféru.

Býk 21.4. - 21.5.

Postavenie hviezd je pre vás nepriaznivé, a preto sa snažte vyhnúť akýmkoľvek stresom. Motoristi, ale aj chodci môžu mať niečo do činenia s dopravnou políciou.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Čaká vás príjemný deň, počas ktorého prídete na nové myšlienky, z ktorých vznikne nejeden nový plán.

Rak 22.6. - 22.7.

Pohodu dnešného dňa naruší nevšedná návšteva. Prekvapia vás názory príbuzných. I keď je váš čas vymedzený, večer si nájdete voľno na rozhovory s nimi.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 16. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie