• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Dokonalá obeta. Austrálčan Matt Dawson si dal odrezať časť prsta, aby mohol ísť na olympiádu do Paríža

Dokonalá obeta. Austrálčan Matt Dawson si dal odrezať časť prsta, aby mohol ísť na olympiádu do Paríža

Dawson, ktorý na predchádzajúcich Hrách v japonskom Tokiu pomohol svojej krajine k zisku striebra, si nedávno zranil prstenník.

21.7.2024 (SITA.sk) - Austrálsky pozemný hokejista Matt Dawson ukázal športovému svetu, ako vyzerá dokonalá obeta v praxi.

Tridsaťročná reprezentačná opora súhlasila s amputáciou časti zraneného prsta na ruke, aby sa mohla zúčastniť na blížiacich sa olympijských hrách 2024 v Paríži. Informovala o tom austrálska televízna stanica Channel Seven.

Sadra alebo amputácia

Lekári mu po vyšetrení dali na výber dve možnosti. Buď pôjde prst do sadry, zvolí si konzervatívny liečebný prístup a príde o účasť v Paríži, alebo si nechá časť zraneného prsta amputovať. Pozemný hokejista si vybral druhú možnosť.

„Urobil som toto rozhodnutie po dôkladnej diskusii s chirurgom. Nejde len o krátkodobé riešenie ovplyvňujúce môj štart v Paríži, ale myslíme si, že to tak bude lepšie aj pre môj dlhodobý život,“ povedal 30-ročný Austrálčan pre Channel Seven.

Tréner ocenil hráčovo rozhodnutie

Nečakaný krok svojho zverenca ocenil aj tréner austrálskej reprezentácie v pozemnom hokeji Colin Batch.

„Ide o obetu, o ktorej nemá právo rozhodovať žiadny tréner. Výrazným spôsobom to zvyšuje jeho osobnostný kredit. Som rád, že ho budem mať v tíme. Osobne si nie som istý, že ja by som to dokázal urobiť. Dokonale predviedol ako veľmi mu záleží na účasti v Paríži,“ povedal kouč Batch.

Austrália patrí medzi veľmoci v pozemnom hokeji a aj pred OH v Paríži je pasovaná do roly jedného z najväčších favoritov na celkový triumf. Na šiestich z ostatných siedmich olympijských hier sa „protinožci“ tešili zo zisku cenného kovu.

Zlato však zatiaľ naposledy Austrálčania získali pred 20 rokmi v gréckych Aténach. V Tokiu prehrali vo finále olympijského turnaja s Belgičanmi (2:3 po penaltovom rozstrele).

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie