• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Českú novinárku vyšetrujú pre reportáže o sektách, za jedno hnutie agitovala aj slovenská prokurátorka

Českú novinárku vyšetrujú pre reportáže o sektách, za jedno hnutie agitovala aj slovenská prokurátorka

Novinárku vyšetruje Krajská prokuratúra v Žiline.

9.10.2024 (SITA.sk) - Krajská prokuratúra v Žiline vyšetruje českú reportérku Kristinu Cirokovú z portálu Seznam Správy pre jej reportáže a podcasty o sektách. Informoval o tom denník Sme s odvolaním sa na domovský portál Cirokovej.

Novinárku konkrétne podozrievajú zo zločinu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Podľa Sme vec súvisí s tým, že Ciroková upozornila, že sa na Slovensku skrýva vodca sekty AllatRa, ktorého na Ukrajine vinia z niekoľkých zločinov.

Prokurátorka agitovala za sektu

Ciroková už bola v Prahe aj na výsluchu, ktorého sa zúčastnila aj slovenská prokurátorka Lucia Pavlaninová. Novinárka sa ocitla v pozícii obvinenej, hoci v skutočnosti zatiaľ nie je formálne trestne stíhaná. Táto situácia nastala preto, že Slovensko nedávno zaviedlo v Trestnom poriadku nový inštitút podozrivej osoby. Takéto postavenie však české právo nepozná,“ uviedol denník Sme.

Zároveň tiež informoval, že samotná prokurátorka v minulosti agitovala za inú sektu. „Kolegov nabádala, aby venovali pozornosť učeniu sekty známej ako Tvorivá spoločnosť a pozývala ich na online konferenciu spoločenstva,“ zdôraznil denník.

Novinárka Ciroková sa podľa Sme sektárstvu začala pracovne venovať v marci 2023. Vtedy sa však venovala hnutiam v Česku.

Zásahy ukrajinskej kontrarozviedky

Na Slovensku natáčala len jednu reportáž vlani v decembri. Týkala sa ukrajinského náboženského hnutia AllatRa,“ informoval denník s tým, že ukrajinská kontrarozviedka SBU spolu s tamojšou políciou proti tejto organizácii zasiahli vlani v novembri. Vykonali vtedy 74 domových prehliadok a zavreli 20 jej centier na rôznych miestach krajiny.

Lídra hnutia Igora Michajloviča Danilova a ďalšie štyri osoby podozrievajú zo štyroch trestných činov: vlastizrady, ospravedlňovania a popierania ruskej agresie, výroby a šírenia komunistických a nacistických symbolov vrátane propagácie oboch týchto režimov a vytvorenia a riadenia zločineckej organizácie. Hrozí im 15 rokov väzenia až doživotie,“ dodal denník.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 18. október 2024

horoskopy na dnes piatok 18 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 18. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Ak ste niekomu sľúbili viac ako môžete splniť, radšej mu to otvorene povedzte. Lepšie je včas sa priznať, ako sa neskôr blamovať. Dokážte, že nie ste taký slaboch.

Býk 21.4. - 21.5.

Vytvoríte podmienky na harmonickú atmosféru pri vašom rodinnom krbe. Nepríjemné veci odložíte na neskôr. Partner vám za to bude vďačný.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Vaši najbližší vás konečne začnú chápať a podporia vaše rozhodnutie. Prežijete večer, ktorý splní všetky vaše predstavy. Niekto vám však bude chýbať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vaše návrhy sa dnes stretnú zväčša so súhlasom okolia. Proti bude iba jedna osoba, na ktorú neplatia strohé argumenty, ale za všetkým hľadá hlbší zmysel. Skúste jej ho poskytnúť.




Všetky Horoskopy pre Piatok 18. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie