• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Zelenskyj okomentoval pohŕdavý postoj Fica k zbierke na muníciu pre Ukrajinu a dúfa, že na Slovensko vojna nepríde

Zelenskyj okomentoval pohŕdavý postoj Fica k zbierke na muníciu pre Ukrajinu a dúfa, že na Slovensko vojna nepríde

Poprední ukrajinskí predstavitelia už predtým poďakovali obyvateľom Slovenska, ktorí vyzbierali milióny eur na nákup munície pre Ukrajinu.

10.5.2024 (SITA.sk) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skritizoval slovenského premiéra Roberta Fica za jeho výroky v súvislosti so zbierkou slovenských občanov na muníciu pre Ukrajinu a neochotou slovenskej vlády poskytnúť Kyjivu vojenskú podporu.

Ako referuje web Ukrajinská pravda, udialo sa tak v piatok na spoločnej tlačovej konferencii s dosluhujúcou slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Kyjive.

Vďaka občanom Slovenska

Zelenskyj bol požiadaný, aby sa vyjadril k pohŕdavému postoju slovenského premiéra k slovenskej zbierke, v rámci ktorej sa pre Ukrajinu vyzbierali viac ako štyri milióny eur, a k tomu, čo si myslí o pozícii niektorých slovenských politikov, ktorí veria, že vojenská podpora pre Ukrajinu len predlžuje vojnu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Na úvod Zelenskyj vyjadril vďaku občanom Slovenska, ktorí „napriek všetkému a všetkým“ od začiatku vojny podporujú Ukrajincov. Doplnil, že skepticizmus ohľadom podpory Ukrajiny existuje dovtedy, „kým vojna nepríde k vám domov“.

„Dúfam, že ľudia na Slovensku, tí, ktorí majú stále túto skepsu voči Putinovým plánom, nikdy neuvidia to, čo videli Ukrajinci. Dúfam, že vojna nepríde na ich územie,“ povedal ukrajinský líder.

Rusko na slovenskej hranici

Zelenskyj dodal, že Ukrajina zoslabne, ak sa jej nepomôže, a „Putin sa bude usilovať o úplné zničenie nášho (ukrajinského) štátu“. „Úplná okupácia nášho štátu znamená, že (Putin) bude na hraniciach vášho štátu,“ povedal Zelenskyj slovenskému novinárovi.

„Ak je Rusko na vašej hranici, či to vaši ľudia chcú alebo nie, rakety budú lietať, samozrejme, pretože toto je vojna... Pre niektorých skeptických ľudí je nevyhnutné, aby pochopili, že dnes ich deti chodia do školy, a ja si myslím, že je oveľa dôležitejšie, že ich deti žijú a nechodia do školy v pivnici,“ skonštatoval Zelenskyj.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie