• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Závislosť od hrania hier je diagnózou, ktorá výrazne narúša život človeka. Ako môže vzniknúť?

Závislosť od hrania hier je diagnózou, ktorá výrazne narúša život človeka. Ako môže vzniknúť?

Gaming sa vyznačuje viacerými diagnostickými kritériami. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza ako kritérium napríklad to, keď človek stráca kontrolu nad tým, koľko času trávi hraním a kedy hráva, v akom kontexte.

Závislosť od hrania hier, takzvaný gaming, je diagnózou, ktorá výrazne narúša život človeka. Odborník na nelátkové závislosti z Centra pre liečbu drogových závislostí Adam Kurilla pre agentúru SITA priblížil poruchu hrania digitálnych hier, ktorá je už oficiálne uvedená v najnovšej klasifikácii chorôb, ktorú zostavuje Svetová zdravotnícka organizácia – WHO.

Ako spresnil, na Slovensku prebieha jej preklad do slovenčiny a počíta sa s jej zavedením do praxe v roku 2025. Táto klasifikácia je v rôznych štádiách implementácie v 64 krajinách sveta.

Kurilla vysvetlil, že pod gamingom rozumieme hranie digitálnych, počítačových hier, videohier, hier na rôznych platformách, rôznych hracích konzolách, smartfónoch či tabletoch.

Viaceré diagnostické kritériá

„Môže prebiehať offline i online. Online hranie umožňuje hranie v tímoch alebo proti živým jednotlivcom alebo skupinám po celom svete,“ vysvetlil na úvod Kurilla.


Gaming sa vyznačuje viacerými diagnostickými kritériami. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza ako kritérium napríklad to, keď človek stráca kontrolu nad tým, koľko času trávi hraním a kedy hráva, v akom kontexte.


„Ďalším kritériom je, že uprednostňuje hranie na úkor iných záľub a neskôr aj povinností. No a posledným kritériom je, že pokračuje alebo vystupňuje hranie aj napriek zjavným negatívnym dôsledkom tohto správania na jeho život,“ uviedol odborník na nelátkové závislosti a dodal, že hranie spôsobuje významnú tieseň a narúša osobné, rodinné, sociálne, pracovné, prípadne iné oblasti života.

Nezhody aj zanedbanie starostlivosti

„Samotný čas strávený hraním nám môže veľa napovedať, ale nie je postačujúcim kritériom pre stanovenie diagnózy,“ upozornil Kurilla a súčasne potvrdil, že závislosť od digitálnych hier výrazne narúša život človeka s dopadom najmä na jeho blízke vzťahy.


Gaming podľa jeho slov nezriedka vedie k manželským nezhodám či k zanedbávaniu starostlivosti o deti.


„Narušený býva aj pracovný výkon, prípadne študijné výsledky. Hráči často hrávajú v noci, a počas pracovnej doby alebo v škole sú unavení. Hranie prebieha často na úkor pracovných a školských povinností,“ spresnil Kurilla a upozornil, že s nadmerným hraním sú často spojené aj depresívne a úzkostné symptómy.

Únik z reálneho sveta

Dopad to má aj na fyzické zdravie, pričom ľudia, ktorí nadmerne hrajú digitálne hry, sú viac ohrození obezitou či bolesťami chrbta. Odborník na nelátkové závislosti súčasne priblížil, prečo táto diagnóza vzniká.


„To, čo je na digitálnych hrách príťažlivé, sa dá rozdeliť do niekoľkých oblastí. Prvou je akcia – môžem nechať niečo vybuchnúť, hádzať granáty a skákať z budovy na budovu bez toho, aby mi niečo reálne hrozilo. Ďalej je to sociálny kontakt. Hry sú platformou pre stretávanie sa s druhými ľuďmi, či už osobne alebo online. Môžem s inými ľuďmi súťažiť, alebo spolupracovať,“ vymenoval Kurilla a pokračoval, že prostredníctvom hier si hráči môžu sýtiť potrebu úspechu a ocenenia tým, že sa zlepšujú a stúpajú v rôznych rebríčkoch.

„Taktiež už samotný pocit, že som sa zlepšil a prešiel som náročný level môže byť uspokojujúci aj bez toho, aby som sa porovnával s niekým iným. Ďalšou oblasťou je kreativita. Mnohé hry ponúkajú priestor originálne sa realizovať, čo je tiež pre mnohých ľudí motívom, prečo hrajú. Hry sú taktiež prostriedkom úniku z reálneho sveta, vedia hráča pohltiť na niekoľko hodín,“ priblížil Kurilla s tým, že práve únikový motív je z pohľadu rozvoja závislosti od hrania digitálnych hier najrizikovejší.

Častejšie hrajú muži

Častejšie podľa odborníka hrajú muži, pričom tento nepomer je ešte väčší v prípade výskytu poruchy hrania digitálnych hier. Celkový pomer mužov a žien s poruchou hrania digitálnych hier je približne 2,5:1.

„Podobne ako pri iných, látkových i nelátkových závislostiach, muži sú vo väčšom riziku rozvoja poruchy,“ zdôraznil a dodal, že aj na Slovensku sú ľudia, ktorí bojujú s týmto problémom, no presná situácia u nás zatiaľ nie je známa, pretože chýbajú spoľahlivé epidemické údaje.


Dá sa však podľa neho predikovať, že po zavedení novej klasifikácie chorôb do praxe stúpne aj počet ľudí, ktorým bude táto porucha diagnostikovaná.

Hranie hier ako zamestnanie

„Samozrejme, kvôli používaniu klasifikácie nestúpne reálny výskyt, len sa zvýši povedomie v odbornej i laickej verejnosti a spresní sa diagnostika,“ dodal Kurilla.


Odborník sa vyjadril aj k prípadom, keď je hranie hier zamestnaním a živobytím. Ako pripomenul, samotný čas strávený hraním hier nevedie k rozvoju závislosti, a preto väčšina ľudí, ktorí sa napríklad hraním hier živia, nemusia spĺňať kritéria pre diagnostikovanie poruchy.


„Jednoducho povedané, nekomplikuje im to život, sú takto spokojní. Avšak to, že sa niekto hraním hier živí, neznamená, že sa u neho porucha nemôže za určitých okolností rozvinúť,“ uzavrel Kurilla.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie