• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Záujem o rekreačné nehnuteľnosti po pandémii klesá, majitelia ich začínajú masívne rozpredávať

Záujem o rekreačné nehnuteľnosti po pandémii klesá, majitelia ich začínajú masívne rozpredávať

Spoločnosť zdôrazňuje, že ceny, za ktoré boli tieto nehnuteľnosti nakúpené v rokoch 2021-2022, sú dnes nereálne.

Trh s rekreačnými nehnuteľnosťami zažíva nečakaný zvrat. Ako informuje realitná spoločnosť RE/MAX Slovakia, záujem o tento typ nehnuteľností po odznení pandémie výrazne oslabol.

Masívne rozpredávanie nehnuteľností

„Pandémia podporila obrovský záujem o chaty a chalupy, avšak teraz ich majitelia z dôvodu nových okolností začínajú masívne rozpredávať,“ konštatuje spoločnosť.

Počas pandémie Slováci hromadne nakupovali chaty, chalupy, apartmány a podobné rekreačné nehnuteľnosti.

„Pandémia, ktorá obmedzila pohyb ľudí po celom svete, výrazne ovplyvnila preferencie kupujúcich,“ konštatuje spoločnosť. Po uvoľnení opatrení však nadšenie opadlo a majitelia rekreačných nehnuteľností ich prestali využívať a začali ich postupne predávať. Aktuálne často premýšľajú nad kúpou nehnuteľností v zahraničí.

Ponuka prevyšuje dopyt

Spoločnosť zdôrazňuje, že ceny, za ktoré boli tieto nehnuteľnosti nakúpené v rokoch 2021-2022, sú dnes nereálne.

„Pokles cien rekreačných nehnuteľností je na úrovni 10-15 percent a odhadujeme, že ceny ešte klesnú, nakoľko ponuka ďaleko prevyšuje dopyt,“ vysvetľuje Peter Kerestény z RE/MAX Homecentre Banská Bystrica.

Ceny za záhradné chatky sa aktuálne pohybujú od 100 eur za meter štvorcový, zatiaľ čo exkluzívne zruby v horských oblastiach dosahujú až 4 800 eur za meter štvorcový.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie