• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Zastupiteľský úrad SR sa opätovne zriadi v Austrálskom zväze so sídlom v Canberre, nastanú aj iné zmeny

Zastupiteľský úrad SR sa opätovne zriadi v Austrálskom zväze so sídlom v Canberre, nastanú aj iné zmeny

Vláda súhlasila aj so zmenou zastupiteľského úradu SR v Belgickom kráľovstve so sídlom v Bruseli.

29.5.2024 (SITA.sk) - Opätovne sa zriaďuje slovenské veľvyslanectvo v Austrálskom zväze so sídlom v Canberre. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní a súhlasila aj so zmenou zastupiteľského úradu SR v Belgickom kráľovstve so sídlom v Bruseli z generálneho konzulátu na veľvyslanectvo.

Efektívne fungovanie siete úradov

Vláda ďalej rozhodla o presune priakreditácie na zabezpečovanie bilaterálnych politických vzťahov s Luxemburským veľkovojvodstvom na veľvyslanectvo v Bruseli a tiež o presune priakreditácie na zabezpečovanie bilaterálnych politických vzťahov s Novým Zélandom, Tuvalu, Samojským nezávislým štátom, Nauruskou republikou, Fidžijskou republikou, Šalamúnovými ostrovmi a Nezávislým štátom Papuou-Novou Guineou na veľvyslanectvo v Canberre.

Ako sa píše v predloženom materiáli z dielne ministerstva zahraničných vecí, cieľom týchto zmien je zefektívnenie fungovania siete zastupiteľských úradov.

Ministerstvo pripomenulo, že zastupiteľský úrad SR v Austrálskom zväze so sídlom v Canberre na úrovni veľvyslanectva bol zrušený k 1. januáru 2023, pričom Slovensko zabezpečuje bilaterálne politické vzťahy s Austrálskym zväzom prostredníctvom zastupiteľského úradu v Japonsku so sídlom v Tokiu.

Zodpovedný a spoľahlivý partner

SR je podľa ministerstva Austrálskym zväzom vnímaná ako zodpovedný a spoľahlivý partner a spojenec z hľadiska členstva v NATO a a taktiež prebieha efektívna spolupráca v rámci orgánov a agentúr Organizácie Spojených národov. V roku 2022 vzrástla aj obchodná výmena a potenciál v oblasti obranného priemyslu a letectva.

Zrušenie zastupiteľského úradu spôsobilo podľa rezortu diplomacie zníženie politického kontaktu a súčasne dochádza k absencii Slovenska na zasadnutiach vedúcich diplomatických misií členských štátov EÚ. Ministerstvo zahraničných vecí preto navrhlo opätovne zriadiť zastupiteľský úrad v Canberre s akreditáciou pre Austrálsky zväz, Nový Zéland a ďalšie štáty Tichomoria.

Viac k téme: Veľvyslanec Slovenskej republiky, Zastupiteľský úrad SR
Zdroj: SITA.sk - Zastupiteľský úrad SR sa opätovne zriadi v Austrálskom zväze so sídlom v Canberre, nastanú aj iné zmeny © SITA Všetky práva vyhradené.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie