• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Zákaz vychádzania počas Vianoc má výnimky, kostoly a lyžiarske strediská zatiaľ stopku nedostali

Zákaz vychádzania počas Vianoc má výnimky, kostoly a lyžiarske strediská zatiaľ stopku nedostali

Medzi výnimkami je aj cesta na bohoslužbu a späť, ale o tom, či budú bohoslužby povolené má rozhodnúť hlavný hygienik.

Na Slovensku bude opäť platiť zákaz vychádzania, a to od soboty 19. decembra od 5.00 ráno do nedele 10. januára.

Rozhodla o tom vláda na stredajšom zasadnutí, pretože situácia v súvislosti s koronavírusom sa zhoršuje – pribúdajú infikovaní, hospitalizovaní a aj úmrtia.

Vláda odporúča všetkým osobám na území Slovenska prežiť vianočné sviatky v malej bubline z najbližšej rodiny a pred stretnutím s blízkymi príbuznými dodržiavať izoláciu aspoň sedem dní alebo sa podrobiť testu na ochorenie COVID-19.


Pred osobnými stretnutiami s rodinou by ste však mali skôr uprednostniť komunikáciu prostredníctvom internetu. Vyhýbať blízkemu kontaktu osôb z jednej domácnosti s inými osobami by ste sa mali aj v exteriéri. Firmy by mali podľa odporúčania vlády v maximálnej možnej miere umožniť svojim zamestnancom vykonávať prácu formou home office.

Video: Tlačová konferencia o zákaze vychádzania

Otvorené budú len nevyhnutné obchody

Od soboty sa zavrú aj všetky obchody, okrem nevyhnutných ako sú potraviny, lekárne či drogérie. Cestovanie medzi okresmi zakázané nebude. Otvorené môžu byť aj lyžiarske strediská, pretože ide o individuálny šport.


Štandardnou výnimkou zo zákazu vychádzania je cesta k lekárovi, do lekárne, na pohreb, uzavretie manželstva či krst. Bude možné ísť tiež do banky, na poštu, do zásielkovní, ale aj do výdajných miest e-shopov, ak si objednáte tovar cez internet.

Medzi výnimkami je aj cesta na bohoslužbu a späť, ale o tom, či budú bohoslužby povolené má rozhodnúť hlavný hygienik. Počas zákazu vychádzania sa môžu stretnúť maximálne dve domácnosti, ktoré takto vytvoria tzv. bublinu.


Výnimky zo zákazu vychádzania – zoznam

  1. cestu do a zo zamestnania a cestu na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti a cestu späť
  2. cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných životných potrieb (nákup alebo zaobstaranie potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt, novín a tlačovín, očnej optiky, cesta do banky, poisťovne, servisu bicyklov) do najbližšej maloobchodnej predajne alebo obdobného miesta od miesta bydliska a cestu späť
  3. cestu za účelom kúpy živého vianočného stromčeka v exteriéri a cestu za účelom kúpy rýb v exteriéri a cestu späť
  4. cestu na poštu (vrátane výdajného miesta zásielkovní), cestu na výdajné miesto internetových obchodov (e-shop), cestu na výdajné miesto iných obchodov a cestu späť
  5. cestu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, preventívnej prehliadky alebo plánovanej zdravotnej starostlivosti, vrátane sprevádzania blízkej osoby alebo príbuzného a cestu späť
  6. cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom prístupu k lekárenskej starostlivosti poskytovanej držiteľmi povolenia na poskytovania lekárenskej starostlivosti a cestu späť
  7. cestu na vykonanie RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 alebo do mobilného odberového miesta za účelom vykonania antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 a cestu späť
  8. cestu na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cestu späť
  9. cestu za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný a cestu späť
  10. cestu osoby so psom alebo mačkou a cestu za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá a cestu späť
  11. cestu za účelom návštevy inej domácnosti, ktorú od začiatku zákazu podľa tohto uznesenia nenavštívila osoba z inej domácnosti a za podmienky, že od začiatku zákazu podľa tohto uznesenia nebola vykonaná cesta do inej domácnosti a cestu späť
  12. cestu za účelom vycestovania do zahraničia a cestu späť pri návrate zo zahraničia a cestu späť
  13. cestu za účelom účasti na bohoslužbe alebo na náboženskom úkone a cestu späť
  14. pobyt v prírode, vrátane individuálneho športu v prírode a cestu späť
  15. cestu dieťaťa a jeho sprevádzajúcej osoby za rodičom alebo osobou, ktorá má právo styku s dieťaťom a cestu späť
  16. cestu za účelom rekreácie členmi domácnosti do nehnuteľnosti určenej na rekreáciu alebo do jej časti, kde sa budú zdržiavať len osoby z vlastnej spoločnej domácnosti alebo osoby inej domácnosti podľa bodu 11
  17. osobu, ktorá sa preukáže potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR nie starším ako 72 hodín alebo potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu nie starším ako 24 hodín, a to na cestu klienta zariadenia sociálnych služieb, rodinného príslušníka alebo blízkej osoby klienta zariadenia sociálnych služieb do zariadenia sociálnych služieb alebo zo zariadenia sociálnych služieb


Zdroj: Úrad vlády

Rebélia, hnev a depresie ľudí. Na to by sa mala pripraviť vláda pre lockdown

Ako prežiť šťastné a bezpečné Vianoce v lockdowne. Stačí dodržiavať päť základných pravidiel

Vláda v stredu na svojom rokovaní schválila COVID automat. Stiahnite Covid Automat v PDF

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie