• Dnes je: Utorok 16. apríla 2024 meniny má Dana, Danica

Ako prežiť šťastné a bezpečné Vianoce v lockdowne. Stačí dodržiavať päť základných pravidiel

Ako prežiť šťastné a bezpečné Vianoce v lockdowne. Stačí dodržiavať päť základných pravidiel

Rizikovým obdobím sú nielen dni okolo Vianoc, ale aj štefanské zábavy či oslavy Nového roka.

Počet nových prípadov pozitívnych na COVID-19 na Slovensku za stredu prekročil hranicu 3-tisíc a počet úmrtí na pľúcnu formu tohto ochorenia sa zvýšil o ďalších 20. Celkovo tak evidujeme už 1 104 úmrtí.

Aj to je dôvod, prečo v nadchádzajúcom sviatočnom období, ktoré predstavuje zvýšené riziko prenosu nového koronavírusu, viaceré inštitúcie, politici či odborníci vyzývajú ľudí k zodpovednému správaniu.

Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti v snahe zmierniť ohrozenie obyvateľstva zverejnilo jednoduchý návod, ako predísť najhoršiemu a zároveň prežiť sviatky v relatívnom pokoji.

Myslime na zdravotníkov

Aj samotný rezort zdravotníctva uznáva, že tieto Vianoce budú mimoriadne a zároveň zdôrazňuje, že naše správanie aj nad rámec prijatých opatrení bude veľmi dôležité.


„Kým my budeme sedieť za vianočným stolom s našimi najbližšími, zdravotníci budú v plných nemocniciach zachraňovať rastúci počet ľudí infikovaných a hospitalizovaných na COVID-19,“ apeluje ministerstvo.


Cieľom všetkých je nenechať si vziať radosť a pokoj, ktorý sa nám s vianočnými sviatkami spája, ale zároveň urobiť maximum pre to, aby sme neohrozili našich najbližších.

Docielime to týmito jednoduchými pravidlami:

1. Vybavte si vianočné nákupy v predstihu

Ministerstvo zdravotníctva radí ľuďom, aby nakúpili darčeky už teraz, nenechávali si to na poslednú chvíľu a vyhli sa tak zároveň tlačeniciam v obchodoch. Ak sa dá, skúste čo najviac darčekov objednať online.

2. Minimalizujte kontakty pred sviatkami

Ďalším krokom je obmedzenie kontaktov, a tým sa myslí dodržanie prísnejšej dobrovoľnej karantény. Ideálna dĺžka je približne týždeň, a to najmä pred cestovaním za rodinou. Ak je to možné, minimalizujte aj pracovné kontakty.

3. Využite antigénové testy zdarma

Ak už teraz viete, že na Vianoce budete pri štedrovečernom stole viac ako šiesti a so všetkými nezdieľate jednu domácnosť, nechajte sa otestovať. Karanténa v kombinácii s testovaním zvyšuje pravedopodobnosť, že ochránite seba aj príbuzných.


Nezabúdajte však, že presnosť antigénových testov je obmedzená, preto ak si to môžete dovoliť, objednajte sa na presnejší PCR test. Uvoľníte tak tiež kapacitu miest, kde sa testuje antigénovými testami.

4. Stretnite sa len v úzkom rodinnom kruhu

Aby ste ochránili najmä rizikové skupiny obyvateľstva, akými sú aj starí rodičia, zvoľte radšej menšie stretnutia s priateľmi či úzky kruh rodiny pri vianočnom stromčeku.

5. Vyhnite sa veľkým silvestrovským oslavám v interiéri

Rizikovým obdobím sú nielen dni okolo Vianoc, ale aj štefanské zábavy či oslavy Nového roka.


Prehodnoťte účasť na silvestrovských chatách a strávte radšej začiatok roka 2021 s rodinou.

Mikas: Nemôžeme tolerovať porušovanie vyhlášok. Kým nemáme vakcínu, musíme obmedzovať mobilitu ľudí

Rebélia, hnev a depresie ľudí. Na to by sa mala pripraviť vláda pre lockdown

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 16. apríl 2024

horoskopy na dnes utorok 16 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Pustíte sa do viacerých vecí naraz. Nezostanete sami, určite sa objaví niekto, na koho sa môžete s dôverou obrátiť. Radosť vám urobia príbuzní.

Býk 21.4. - 21.5.

Optimistická správa vám dodá chuť do práce. Teraz máte konečne dôvod angažovať sa. Ak sa chystáte na ďalekú cestu, treba byť čo najopatrnejší. Nevystavujte sa zbytočnému riziku.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Najskôr merajte, potom režte. Dobre zvážte, kým rozhodnete. Zabránite tak neskorším možným komplikáciám. Na depresie nie sú dôvody. Chyťte sa konkrétnej práce.

Rak 22.6. - 22.7.

Je práve vhodný čas odhaliť vaše zámery a úmysly. Máte možnosť konať tak, aby sa všetko vyvíjalo priaznivo. Stretnete niekoho, kto bude mať na vás pozitívny vplyv.




Všetky Horoskopy pre Utorok 16. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie