• Dnes je: Pondelok 20. mája 2024 meniny má Bernard

Začiatok konca strany Za ľudí vidí politológ už v čase odchodu Andreja Kisku, strane chýba líder

Začiatok konca strany Za ľudí vidí politológ už v čase odchodu Andreja Kisku, strane chýba líder

Politológ Ján Ruman je toho názoru, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková úprimne verí v možný budúci rast strany.

17.7.2021 (Webnoviny.sk) - Proces konca vládnej strany Za ľudí sa začal už odchodom Andreja Kisku z vedenia strany. Pre agentúru SITA to uviedol politológ Ján Ruman z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach s tým, že Kiska ťažil z kredibility, ktorú mal ako prezident a tú priniesol aj do strany.

Doplnil, že hoci sa Za ľudí považuje za stranu odborníkov – ochotných a schopných, ako to uvádza na svojej webovej stránke, reálne to nestačí. Strane podľa jeho slov momentálne chýba líder, ktorý by vedel situáciu upokojiť a stranu znova oživiť. Členom Za ľudí zasa podľa Rumana chýba viac skúseností s vrcholovou politikou.

Nevyriešená situácia

Situácia v strane Za ľudí nie je aj po niekoľkomesačných rokovaniach vyriešená. Nepomohlo tomu ani minulotýždňové zasadnutie predsedníctva strany v Piešťanoch. Politológ vidí kľúčový problém v personálnych sporoch v predsedníctve.

Myslí si, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková úprimne verí v možný budúci rast strany, avšak nie na čele so súčasnou predsedníčkou Za ľudí a vicepremiérkou Veronikou Remišovou.

Považuje ju totiž za hlavnú prekážku rozvoja strany a v získavaní ďalších predvolebných preferencií. Celá situácia je vlastne mixom osobných antipatií, egoizmu, ješitnosti, intríg a pochýb o kompetentnosti predsedníčky. Vyzerá to tak, že tieto nesympatie sú v strane v nejakej miere prítomné od začiatku, keď ju zakladal Andrej Kiska," ozrejmil Ruman.

Odchod Kolíkovej

Kolíková sa tento týždeň vyjadrila, že ak sa situácia v strane nevyrieši, jej pohár trpezlivosti pretečie a bude musieť prijať zásadné rozhodnutie. Nevylúčila ani svoj odchod zo Za ľudí.

Situácia v strane je veľmi napätá. Veci by prospel mimoriadny snem. Kolíková je presvedčená, že s Remišovou na čele sa Za ľudí v roku 2024 do parlamentu nedostane. Kontinuálna klesajúca miera straníckej podpory naznačuje, že ak to pôjde takto ďalej, strana skončí podobne ako #Sieť," vysvetlil politológ.

Kiska už nie je člen

Portál Aktuality.sk navyše v stredu 14. júla informoval, že zakladateľ strany Kiska už nie je jej členom. Politológ je toho názoru, že stranícky potenciál Za ľudí sa už vyčerpal, a to aj vďaka Kiskovmu odchodu, ale aj v dôsledku reálnej politickej praxe vládnych predstaviteliek, ktoré sú súčasťou vedenia strany.

Ich dôveryhodnosť v celoslovenskom meradle je kriticky nízka, a preto nepredpokladám, že sa stranu Remišovej alebo Kolíkovej podarí v budúcnosti z hľadiska preferencií ešte oživiť," uzavrel Ruman.

Viac k téme: politická kríza, politológ, rozpad

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Nedeľu 19. máj 2024

horoskopy na dnes nedelu 19 maj 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Máte sťažené podmienky? Môžete za ne i vy. Zdá sa, že to preháňate so skromnosťou. Ak sa rozhodnete pre razantnejší postup, nezabudnite na toleranciu. Vyplatí sa vám to.

Býk 21.4. - 21.5.

Kozmické priestory vyžarujú potrebnú energiu pre vaše upokojenie. Máte šancu vyriešiť všetky nepríjemnosti spojené s prácou i súkromným životom.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dnes vám práce neubudne. Budete zahĺbení len do svojich citových problémov. Konajte ohľaduplne, ak vás priateľ požiada o pomoc.

Rak 22.6. - 22.7.

Sústreďte sa na pracovné záležitosti. Vyplatili ste všetky dlžoby? V citových veciach nepodliehajte tak ľahkovernosti, urobte si menšiu bilanciu.




Všetky Horoskopy pre Nedeľu 19. máj 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie