• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Z vojenských lesov na Záhorí vyháňajú ľudí s megafónmi. Za relax v prírode hrozí vysoká pokuta

Z vojenských lesov na Záhorí vyháňajú ľudí s megafónmi. Za relax v prírode hrozí vysoká pokuta

Sociológ Michal Vašečka nevidí v zákaze vstupu do vojenských lesov v aktuálnej situácii žiadny logický význam. Otázkou je, ako by mal zákaz prispieť k zamedzeniu šírenia koronavírusu.

V lesoch na Záhorí je hubárska sezóna a zodpovedá tomu aj návštevnosť. Denne sú tam ľudia z Malaciek a okolitých dedín, ale početne je zastúpené aj obyvateľstvo z hlavného mesta Bratislava. V čase krízovej situácie je však vstup do Vojenského obvodu Záhorie dočasne zakázaný. Stáva sa, že ľudia v lese započujú megafón, aby z neho odišli.

„Rozprávala som sa s vojenským policajtom, ktorý to mal za úlohu. Chodia teda do lesov a vyzývajú ľudí, aby ich opustili,“ uviedla pre Webnoviny.sk obyvateľka Malaciek Zuzana.

Nerešpektovanie zákazu môže vyjsť draho

Na viacerých závorách lesných ciest visia oznamy o zákaze. V porovnaní s minulým týždňom sa návštevnosť lesov znížila, povedal dnes zamestnanec štátneho podniku Vojenské lesy a majetky SR, ktorý bol pri jednej z lesných závor. Podľa neho zákaz aj tak ľudia ignorujú.


Nerešpektovanie zákazu vstupu na územie vojenského obvodu v čase krízovej situácie je priestupkom. Môže vyjsť poriadne draho. Zákon v tomto prípade hovorí o pokute až do 1 000 eur.


Návštevníci lesov nad zákazom krútia hlavou. Nevidia ho ako opodstatnený prostriedok boja proti šíreniu koronavírusu v čase pandémie. Vláda umožnila ľuďom chodiť do prírody v rámci okresu. Pre obyvateľov Malaciek sú vhodnou príležitosťou práve vojenské lesy tesne za mestom. Celoročne ich využívajú najmä cykloturisti a sezónne aj hubári.

Primátor Malaciek vyzval na ústretovosť

Hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová uviedla, že mesto rešpektuje všetky protiepidemiologické opatrenia. Pripomenula, že vstup do vojenských lesov je zakázaný vždy v krízovej situácii, o čom hovorí zákon o vojenských obvodoch.


Vedenie mesta však naznačilo nespokojnosť s aktuálnym stavom. „Primátor Malaciek Juraj Říha považuje za absurdné, že hoci sme o zákaze informovali Malačanov a obyvateľov susedných obcí, do lesov vstupujú obyvatelia Bratislavy bez toho, aby mali vedomosť o zákaze. Vláda by mala vyjsť v ústrety ľuďom a zmeniť príslušnú legislatívu,“ vyjadrila sa pre Webnoviny Pilzová.



Rezort obrany sa pri zákaze odvoláva na vyhlásený núdzový stav podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového, výnimočného a núdzového stavu. V čase núdzového stavu platí zároveň ustanovenie zákona o vojenských obvodoch, podľa ktorého štát dočasne zakázal vstup do vojenských obvodov Záhorie a Valaškovce v okrese Humenné.

Je to nelogické, hovorí sociológ

Sociológ Michal Vašečka nevidí v zákaze vstupu do vojenských lesov v aktuálnej situácii žiadny logický význam. Otázkou je, ako by mal zákaz prispieť k zamedzeniu šírenia koronavírusu. „Keď je takýto stav, tak vojenské obvody sa uzatvárajú a ďalej sa nepremýšľa. Je to pevné držanie sa litery zákona,“ povedal Webnovinám sociológ. Položil si otázku, či možno od armády, ako prísne riadenej hierarchickej štruktúry, očakávať niečo iné.


„Armáda, psychiatrická liečebňa, väzenie – to sú takzvané totálne inštitúcie, ktoré vám riadia čas. Vstáva sa o šiestej ráno a ide sa spať o dvadsiatej prvej hodine. Bez diskusie. Je veľmi otázne, či sa s tým dá niečo robiť. Je to podobné ako pri iných totálnych inštitúciách, ktoré určujú ľuďom pravidlá života. Postupuje sa podľa mimoriadne striktných pravidiel, z ktorých sa nedá ujsť,“ reagoval Vašečka na absurdnosť zákazu.

Právnik Bujňák vidí cestu

Parlament aktuálne nezasadá a je nepravdepodobné, že by narýchlo prijal zmenu legislatívy z iniciatívy vlády, aby ľudia mohli chodiť do vojenských lesov.


Podľa Vincenta Bujňáka z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty UK v Bratislave optimálnym riešením vzniknutého problému by bolo novelizovať zákon o vojenských obvodoch tak, aby bol na územie vojenského obvodu alebo jeho časti automaticky dočasný zákaz vstupu v čase vojny, vojnového stavu a výnimočného stavu.


„Dočasný zákaz vstupu počas núdzového stavu by mohla v prípade potreby ustanoviť vláda, a to za použitia možnosti obmedziť slobodu pohybu a pobytu na nevyhnutný čas a v nevyhnutnom rozsahu,“ uviedol právnik.

Riešením by bolo aj povolenie od ministerstva

Bujňák našiel aj teoretickú možnosť, ktorá vyžaduje administratívne úkony, ale nie je pri nej potrebné zmeniť zákon a ani prijímať nariadenie vlády.


„Fyzické osoby, ktorým bol povolený prechodný pobyt na území vojenského obvodu a ich blízke osoby, nepodliehajú dočasnému zákazu vstupu v čase núdzového stavu. Povolenie vydáva ministerstvo obrany a stačilo by, aby si ho vybavil len jeden člen rodiny a následne by z neho mohli benefitovať aj ďalšie blízke osoby,“ priblížil právnik.


Poznamenal, že pre prechodný pobyt netreba meniť občiansky preukaz či ďalšie dôležité doklady, a preto by takáto možnosť nebola až tak veľmi zaťažujúca. „Samozrejme, nie je to najlepšie z možných riešení, tým je spomínaná zmena zákona,“ dodal Bujňák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie