• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie navrhol obžalovať „čurillovcov“, obvinených je sedem policajtov

Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie navrhol obžalovať „čurillovcov“, obvinených je sedem policajtov

Policajti sú obvinení z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

30.5.2024 (SITA.sk) - Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby po dva a pol roku ukončil prípad tzv. „čurillovcov" návrhom na podanie obžaloby na siedmich obvinených policajtov, konkrétne Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Štefana Mašina, Milana Sabotu, Branislava Dunčka, Róberta Magulu a Petra Scholtza.

Obvinenia policajtov

Ako informovala hovorkyňa policajnej inšpekcie Andrea Dobiášová, policajti sú obvinení z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Ďurka je zároveň obvinený aj z trestného činu marenia úlohy verejným činiteľom.

„Počas vyšetrovania bolo prepočutých osemtisíc hodín zvukového záznamu a spracovaných 15 spisových zväzkov o počte 6678 strán," uviedla Dobiášová. Doplnila, že spis už vyšetrovateľ odovzdal do rúk dozor vykonávajúcemu prokurátorovi.

Reakcia advokáta Kubinu

Advokát „čurillovcov" Peter Kubina v reakcii skonštatoval, že v normálnej krajine by obvinenie voči jeho klientom nikdy nebolo vznesené.

„V o niečo menej normálnej, ale stále zákony a súdne rozhodnutia rešpektujúcej krajine by toto obvinenie bolo zrušené okamžite po tom, ako ho za nedôvodné označil súd v konaní o väzbe. Napokon, tak sa to obvykle robí aj u nás vo všetkých ostatných prípadoch, okrem tohto," zdôraznil Kubina. Na Slovensku sa však podľa neho aj taká jednoduchá vec najskôr vyšetruje dva a pol roka, počas tých istých dva a pol roka ústavný súd rozhoduje o legalite jediného použitého dôkazu „a všetci sa tvária, aký super prípad majú".

„A počas tých istých dva a pol roka rôzni obvinení a obžalovaní politici a ich obhajcovia a roztlieskavačky bez rešpektu k prezumpcii neviny verejne dehonestujú a dehumanizujú čestných a neúplatných policajtov, ktorých krivo obvinili," vyhlásil advokát.

Zverejnení obžalobu

Podľa Kubinu sa on a jeho klienti tešia, až prípad konečne dorazí na súd, a ten to nezávislo a nestranne vyhodnotí.

„Presne tak, ako sa to stalo už pri rozhodovaní o väzbe v októbri 2021, pretože odvtedy sa dôkazná situácia vo veci menila iba ak v prospech obvinených policajtov," uviedol Kubina. Dodal, že keď bude podaná obžaloba a bude mu doručená, celú ju zverejní, rovnako aj stanovisko k nej.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie