• Dnes je: Sobota 27. apríla 2024 meniny má Jaroslav

Vo Vysokých Tatrách platí pre zrútený chodník mimoriadna situácia, nevylučuje sa ani celkové uzavretie úseku (foto)

Vo Vysokých Tatrách platí pre zrútený chodník mimoriadna situácia, nevylučuje sa ani celkové uzavretie úseku (foto)

Chodník ostal vážne poškodený po tom, ako sa tam v nedeľu po výdatných dažďoch v jednej z jeho častí zosunula pôda.

8.11.2023 (SITA.sk) - Kompetentní zatiaľ nevedia, či bude turistický chodník medzi Hrebienkom a Rainerovou chatou vo Vysokých Tatrách po zosuve uzavretý, takúto možnosť ale nevylučujú. Primátor Vysokých Tatier Jozef Štefaňák však potvrdil, že v stredu o 9:30 vyhlásil v tejto súvislosti mimoriadnu situáciu, čo podľa neho umožní zodpovedným pružnejšie konať.

Ako dnes informovala Správa Tatranského národného parku, jeho stav sa za posledné dni ešte zhoršil. Situáciu na mieste dnes analyzujú geodeti.

Kompetentní už posudzujú stav

Turistický chodník sa zosunul na Tatranskej magistrále zhruba dvesto metrov od Hrebienka. Na mieste sa dnes stretli zástupcovia Správy Tatranského národného parku, mesta Vysoké Tatry, Horskej záchrannej služby i odborníci z Technickej univerzity v Košiciach, aby posúdili aktuálny stav.

„Odtrh chodníka spôsobilo pravdepodobne podmytie, ide o veľmi strmý svah so sklonom zhruba 70 stupňov a v tejto chvíli drží už iba silou vôle. Veľmi ťažko povedať, čo ešte príroda spôsobí, je tam suchý materiál, štrk, piesok, a keď poriadne zaprší, pôjde to všetko dole,“ uviedol Peter Blišťan z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach, ktorý vedie tím geodetov dokumentujúcich stav chodníka. Na analýzu použijú moderné technológie, vytvoria 3D model a následne posúdia stabilitu i geológovia a projektant.

„Ten povie, či je táto časť cesty ešte opraviteľná, alebo sa musí postaviť niečo nové iným spôsobom. Potrebné by bolo ukotvenie k svahu, čo tiež nie je jednoduché. Dostať sem techniku bude finančne aj technicky veľmi komplikované,“ dodal. Do pozornosti odborníkov sa dostali i narušené skalné bloky nad chodníkom, ktoré bude zrejme potrebnú ukotviť sieťami, alebo citlivo odstrániť niektoré väčšie kusy.

Nevylučujú ani uzavretie úseku

Podľa námestníka riaditeľa Správy TANAPu Petra Spitzkopfa nateraz nie je vylúčené ani uzavretie úseku.

„Táto možnosť je v hre. Preto tu dnes máme odborníkov, ktorí posúdia bezpečnosť a navrhnú preventívne opatrenia, v rámci ktorých nie je vylúčené ani uzavretie chodníka. S ďalšou skupinou odborníkov sa budeme zaoberať možnosťami opravy a podľa toho sa rozhodneme, čo a v akom rozsahu môžeme urobiť ešte do zimy. Následne budeme riešiť spôsob financovania,“ povedal.

O prípadnom uzavretí chodníka sa turisti dozvedia z internetovej stránky Správy TANAPu a ďalších jej komunikačných kanálov Správy TANAP priamo v teréne i z informačných tabúľ. Spolu s týmto rozhodnutím by pracovníci TANAPu vytyčovali aj obchádzku.

Ide o dôležitú trasu

„Dolný chodník okolo Bilíkovej chaty by bol riešením pre peších turistov, no bez možnosti vjazdu pre horskú službu na skútri. Problém by bol i so zásobovaním chát,“ poznamenal Spitzkopf. Časť chodníka Tatranskej magistrály, ktorá sa zosunula, totiž nie je len dôležitou tepnou pre turistickú verejnosť, ale i cestou, ako sa horskí záchranári môžu rýchlejšie dostať k zraneným osobám.

„Ak by sa tento chodník uzavrel, my si poradíme, dostaneme sa do terénu pešo alebo letecky, ale hlavne pešia záchranka bude dlhšia. Ak tu najmä v zime nebudeme vedieť prejsť technikou, záchranné akcie sa nám predĺžia minimálne o hodinu – hodinu a štvrť, čo je v prípade lavín kľúčové,“ vysvetlil náčelník oblastného strediska Vysoké Tatry Horskej záchrannej služby Miroslav Živčák. Ako hraničné riešenie vidí možnosť dostať techniku za poškodený úsek ešte skôr, než dôjde k prípadnému ďalšiemu zosuvu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Sobotu 27. apríl 2024

horoskopy na dnes sobotu 27 april 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Sobotu 27. apríl 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Snažte sa o maximálnu chápavosť, určite zmiernite konflikty. V zamestnaní sa vám podarí prísť na skvelú myšlienku. Choďte tvrdo za svojím cieľom.

Býk 21.4. - 21.5.

Dnes bude fungovať nevypočítateľnosť. Náhle zmeny by vás nemali vyviesť z miery. Venujte zvýšenú pozornosť všetkému, čo budete robiť. Postupujte pomaly a opatrne.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Sľubný deň, počas ktorého by sa vám nemali do cesty stavať väčšie prekážky. Povybavujte si veci, ktoré ste doteraz nestihli. Deň je vhodný aj na väčšie nákupy, využite výhodné ponuky.

Rak 22.6. - 22.7.

Tajomstvo, ktoré ľahkovážne zveríte nepovolanej osobe, bude zneužité proti vám. Dajte si viac záležať na vašom zovňajšku, niečo môžete získať.




Všetky Horoskopy pre Sobotu 27. apríl 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie