• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Vlaky pre výluky nejazdia na viacerých úsekoch, cestujúci môžu využiť náhradnú autobusovú dopravu

Vlaky pre výluky nejazdia na viacerých úsekoch, cestujúci môžu využiť náhradnú autobusovú dopravu

Úsek Bratislava-Nové Mesto – Rajka má 29 kilometrov, po Rusovce 22 kilometrov.

Železničná doprava je od začiatku týždňa na niekoľko dní obmedzená napríklad medzi Bratislavou a maďarskou Rajkou aj Banskou Bystricou a Zvolenom.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pre avizované práce na trati zaviedla na viacerých úsekoch náhradnú autobusovú dopravu, zároveň v rámci mimoriadností na železniciach upozornila na predpokladané meškanie vlakov dotknutých výlukami.

Linka Bratislava – Rajka

Na linke Bratislava-Nové Mesto – Rajka a späť od 20. do 23. mája nejdú štyri osobné vlaky. Týka sa to spojov s odchodmi z bratislavského Nového Mesta 8:34, 10:34 a opačne z Rajky 9:49, 11:49. Náhradná doprava za tieto vlaky zastavuje aj pri staniciach v mestských častiach hlavného mesta v Petržalke a Rusovciach.

Vlaky na maďarskom úseku Rajka – Hegyeshalom podľa železničiarov premávajú podľa cestovného poriadku a autobusy náhradnej dopravy zabezpečujú prípoj k uvedeným vlakom a od nich.


Úsek Bratislava-Nové Mesto – Rajka má 29 kilometrov, po Rusovce 22 kilometrov.

Obmedzenia medzi Zvolenom a Banskou Bystricou

Obmedzenia na železniciach sú do piatka aj medzi Zvolenom a Banskou Bystricou, a to pre úpravu infraštruktúry na úsekoch Radvaň – Vlkanová a Sliač kúpele – Vlkanová.

Týkajú sa denne dvoch rýchlikov Urpín premávajúcich medzi Banskou Bystricou a Bratislavou, štyroch rýchlikov Fatran na linke Vrútky – Zvolen a späť a dvoch osobných vlakov medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Vlaky dotknuté touto výlukou môžu podľa železničiarov meškať predbežne 15 minút.


Od 20. do 23. mája medzi Zvolenom a Banskou Bystricou nejdú rýchliky Urpín s odchodom z Banskej Bystrice 10:31, zo Zvolena opačne 11:06.


Nepremávajú ani rýchliky Fatran

V tých istých dňoch nepremávajú medzi Banskou Bystricou a Sliačom kúpeľmi rýchliky Fatran, ktoré majú odchod z Banskej Bystrice do Zvolena 9:25, 11:31, zo Sliača kúpeľov opačne do Vrútok 10:15, 12:15.


Na tomto úseku nejdú ani osobné vlaky s odchodom zo Sliača kúpeľov do Banskej Bystrice 10:47, z Banskej Bystrice do Zvolena 10:48.

Výluky medzi Zvolenom a Vlkanovou

V piatok 24. mája nebude fungovať osem vlakov ani medzi Zvolenom osobnou stanicou a Vlkanovou.


Týka sa to rýchlikov Fatran s odchodmi z Vlkanovej do Zvolena 9:41, 11:41, zo Zvolena do Vrútok 10:06, 12:06, rýchlikov Urpín s odchodom z Vlkanovej do Bratislavy 10:41, zo Zvolena do Banskej Bystrice 11:06 a osobných vlakov odchádzajúcich zo Zvolena do Banskej Bystrice 10:35, z Vlkanovej do Zvolena 11:00.


Náhradná autobusová doprava má trasu Zvolen osobná stanica – Zvolen mesto – Sliač kúpele – Veľká Lúka – Hronsek – Vlkanová – Radvaň – Banská Bystrica mesto – Banská Bystrica.


Úsek Zvolen – Banská Bystrica má 21 kilometrov, Sliač kúpele – Banská Bystrica 15 kilometrov, Zvolen osobná stanica – Vlkanová 12 kilometrov. Celá trať Zvolen – Vrútky je dlhá 96 kilometrov, okrem Banskej Bystrice vedie aj cez Turčianske Teplice a Martin.

Úsek Dubová – Medzibrod

Na úseku Dubová – Medzibrod medzi okresmi Brezno a Banská Bystrica 20. až 23. mája vypadli tri vlaky.


Ide o dva zrýchlené vlaky jazdiace na linke Margecany – Banská Bystrica a späť, ktoré majú odchod z Dubovej, časti Nemeckej, do Banskej Bystrice 9:36 a opačne z Medzibrodu na Margecany 10:39. Nejde ani osobný vlak odchádzajúci z Dubovej 11:36, z Medzibrodu 11:48 na linke Brezno mesto – Banská Bystrica.


„Predpokladané meškanie vlakov dotknutých výlukou môže byť 10 minút. V prípade väčšieho meškania nie je zaručené čakanie prípojných vlakov,“ uviedla ZSSK.

Náhradná autobusová doprava

Cestujúci môžu za uvedené vlaky využiť náhradnú autobusovú dopravu medzi Dubovou a Medzibrodom cez Nemeckú a Brusno kúpele.


Úsek Medzibrod – Dubová má 8 kilometrov, je súčasťou trate Banská Bystrica – Červená Skala dlhej 86 kilometrov, prechádzajúcej napríklad cez Slovenskú Ľupču, Podbrezovú, Brezno, Polomku či Heľpu.


Informácie o aktuálnych výlukách a iných obmedzeniach na železniciach sú zverejnené na https://www.zssk.sk/vyluky/.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie