• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Vláda schválila zmeny v zákone o štátnej podpore nájomného bývania, týkajú sa fungovania agentúry

Vláda schválila zmeny v zákone o štátnej podpore nájomného bývania, týkajú sa fungovania agentúry

Diskutovaná právna úprava zákona je podľa úradu vlády problematická aj z toho dôvodu, že zakladatelia agentúry Úrad vlády SR a Ministerstvo financií SR, ktorí tvoria najvyšší orgán agentúry, nemajú žiadnu kreačnú právomoc voči členom predstavenstva.

Vláda schválila zmeny v zákone o štátnej podpore nájomného bývania aj návrh na ich zrýchlené prerokovanie v parlamente. Členov predstavenstva Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB) bude po novom vymenúvať a odvolávať jej členská schôdza.

Zo zákona chce kabinet vypustiť sedemročné funkčné obdobie členov predstavenstva a taxatívny výpočet odvolacích dôvodov, čo sú podľa Úradu vlády SR neštandardné prvky ohrozujúce funkčnosť agentúry.

Tieto zmeny by sa mali týkať aj súčasných členov predstavenstva agentúry. Novela zákona má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

Neštandardné a nesystémové zmeny v orgánoch agentúry

Navrhované zmeny reagujú na „neštandardné a nesystémové zmeny v orgánoch agentúry“ schválené v tomto roku, ako aj na „aktuálnu neštandardnú a nesystémovú právnu úpravu,“ podľa ktorej členov predstavenstva agentúry volí a odvoláva Národná rada SR.


Neštandardná úprava orgánov agentúry, uviedol úrad vlády, je dôsledok novelizácie tohto zákona, v ktorom cez pozmeňujúci a doplňujúci návrh v parlamente schválili viaceré podstatné zmeny.

Podľa platného znenia zákona sú členovia predstavenstva agentúry volení a odvolávaní Národnou radou SR na návrh aspoň pätnástich poslancov na sedemročné funkčné obdobie. Členov predstavenstva agentúry je pritom možné odvolať len z taxatívne vymedzených dôvodov.

Prezidentka novelu vrátila

Prezidentka SR Zuzana Čaputová novelu zákona o štátnej podpore nájomného bývania v máji tohto roka vrátila. Zdôvodnila to tým, že voľbou členov predstavenstva agentúry v parlamente získavajú silnú legitimitu a mandát v právnickej osobe, ktorá nie je kontrolným orgánom verejnej moci, ani nie je zložkou systému bŕzd a protiváh v rámci deľby moci.

Hlava štátu zároveň uviedla, že takúto právnu úpravu možno považovať za „ústavne nesystémový krok zákonodarcu, ktorý môže vytvárať nebezpečný precedens, kedy výkonná zložka moci (vláda) bude zákonodarcom oberaná o personálne rozhodnutia v ústredných orgánoch štátnej správy alebo v iných vládnych organizáciách a štátnych podnikoch“.


Diskutovaná právna úprava zákona je podľa úradu vlády problematická aj z toho dôvodu, že zakladatelia agentúry Úrad vlády SR a Ministerstvo financií SR, ktorí tvoria najvyšší orgán agentúry, nemajú žiadnu kreačnú právomoc voči členom predstavenstva.


Tým je prakticky znemožnené, aby zakladatelia agentúry mohli realizovať svoj vplyv na zloženie štatutárneho orgánu agentúry, ktorý riadi všetku činnosti agentúry a koná v jej mene.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie