• Dnes je: Sobota 28. septembra 2024 meniny má Václav

Vláda pri konsolidačnom balíčku odignorovala upozornenia lekárov, odborári varujú pred hromadnými výpoveďami

Vláda pri konsolidačnom balíčku odignorovala upozornenia lekárov, odborári varujú pred hromadnými výpoveďami

Odkazujeme vláde SR, že v momente schválenia zákona začíname so zberom výpovedí lekárov

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský uviedol, že ak zákon prejde, začnú zbierať výpovede. Štvrtkové hlasovanie a zrýchlené legislatívne konanie pri konsolidačnom balíčku, ktoré odignorovalo upozornenia lekárov a sestier, je podľa LOZ obrovským podrazom zdravotníkom a pacientom.

Podľa združenia je jasné, že mimoriadne zasadnutie vlády k zdravotníctvu aj predstierané rokovania zo strany vlády, bol len dymovou clonou a nie reálnou snahou o riešenie.

„Odkazujeme vláde SR, že v momente schválenia zákona začíname so zberom výpovedí lekárov z pracovného pomeru,“ uvádza stanovisko.

Ficova vláda podľa LOZ porušila ďalšie body dohody, lekári sú pripravení vypovedať nadčasy

Lekárske odborové združenie (LOZ) obviňuje vládu SR z deštrukcie Memoranda z roku 2022 a pripravuje sa na prísne opatrenia, vrátane zastavenia vykonávania nadčasov a pohotovostí nad zákonné limity. Vyplýva to z ich poslednej výzvy adresovanej vláde, kde len oznamujú, že nie sú ochotní pokračovať v nútených nadčasoch a pohotovosti nad rámec zákona.

Pred tromi mesiacmi LOZ s obavami prijalo medializované informácie o zvažovanej transformácii štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Kroky vlády a ministerky škodia zdravotníctvu

„Premena nemocníc na obchodné spoločnosti nemôže znamenať nič iné ako snahu o privatizáciu štátnych nemocníc,“ povedali predstavitelia LOZ, pripomínajúc obdobné snahy z minulosti.

LOZ tiež konštatuje porušenie záväzku postaviť národnú nemocnicu na Rázsochách, pričom ministerka zdravotníctva toto rozhodnutie odôvodnila výsledkami analýzy financovanej prevažne finančnou skupinou PENTA.

Podľa slov Petra Visolajského, predsedu LOZ, kroky vlády a ministerky škodia slovenskému zdravotníctvu a pacientom. V uplynulých dňoch sa však situácia zhoršila.

„Vláda sa rozhodla porušiť ďalšie body dohody – znížiť mzdy zdravotným sestrám a zničiť systém, ktorý zastavil exodus lekárov zo Slovenska,“ uviedol Visolajský a dodal: „Vláda pána Fica týmito krokmi pomáha finančným skupinám a nie pacientom, narúša sociálny zmier, vyháňa posledné sestry a skúsených lekárov z našich nemocníc a mladých zdravotníkov vyháňa do zahraničia.“

Vláda vyháňa zdravotníkov za hranice

LOZ varuje, že ak vláda zrealizuje svoje zámery, Slovensko sa stane jedným z najväčších exportérov zdravotníkov pre ostatné krajiny, čo prehĺbi nedostatok sestier a lekárov na Slovensku. Organizácia preto vyzýva vládu, aby od tohto destabilizujúceho plánu upustila a sústredila sa na skutočné zlepšenie stavu zdravotníctva.

„Pánovi premiérovi pripomíname zodpovednosť za naše zdravotníctvo. Kroky jeho vlády nezlepšujú stav slovenského zdravotníctva a kvalitu zdravotnej starostlivosti o pacientov, ale naopak ho zhoršujú a robia menej efektívnym a udržateľným,“ uzavrel Visolajský.

Podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák pridáva svoj súhlas: „Ak je cieľom vyhnať zdravotníkov za hranice, vláda to robí dobre, no je to veľmi hlúpy krok.“

Varuje, že môže prísť aj generálny štrajk. „V situácii, kedy nám chýbajú desaťtisíce sestier a tisícky lekárov, držia podľa odborníka naše zdravotníctvo nad vodou práve tieto nadčasy. Vládou oznámené opatrenia tak neprinášajú len Ficovu drahotu, ale aj hrozbu kolapsu zdravotníctva. Ministerka pritom sľubovala, že konsolidácia sa zdravotníctva nedotkne. Vyzývame vládu, aby zišla z cesty ku kolapsu, na ktorú krajinu nasmerovala. Zdravotníctvo je už teraz v hroznom stave a táto stámiliónová rana preň môže byť ranou istoty,“ vyzýva Dvořák.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 27. september 2024

horoskopy na dnes piatok 27 september 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 27. september 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Je naozaj chvályhodné, že sa oduševňujete za novú vec. Chybou je však to, že máte odrazu priveľa želiezok v ohni. Dokážete to aj s malými prostriedkami.

Býk 21.4. - 21.5.

Okolnosti vás prinútia k tomu, aby ste sa rozhodli. Znovu získate duševnú rovnováhu. City osoby, ktorá vám nie je ľahostajná, neberte na ľahkú váhu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Dobre si zvážte prednosti a nevýhody plánu, ktorý sa chystáte zverejniť. Vyvoláte nervozitu a možno aj hádky. Nebolo by príjemnejšie stráviť pekné chvíle na prechádzke?

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka optimistickému prístupu prežijete dnešok bez problémov. Nesplníte síce to, čo ste si predsavzali, ale máte dobrý dôvod na spokojnosť. Aj zajtra bude deň.




Všetky Horoskopy pre Piatok 27. september 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie