• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

V Bruseli bola vážna diskusia o zmene rozpočtu EÚ, povedal Fico a vraj sú len dve možnosti

V Bruseli bola vážna diskusia o zmene rozpočtu EÚ, povedal Fico a vraj sú len dve možnosti

Nebudeme rešpektovať žiadne škrty v EÚ fondoch určených na podporu poľnohospodárov a odstraňovanie rozdielov, doplnil Fico.

27.10.2023 (SITA.sk) - V Bruseli bola včera v noci vážna diskusia o zmene rozpočtu. Informoval o tom predseda vláda Robert Fico s tým, že okrem iných priorít je návrh, aby do roku 2027 poputovalo 50 miliárd eur na pomoc Ukrajine. Podľa Fica sú iba dve možnosti, a to buď zosekať rozpočet, alebo do neho prispieť viac z národných rozpočtov.

Devastované slovenské financie

Vo svojom vystúpení v Bruseli predseda vlády zdôraznil, že je pripravený podporiť v nasledujúcich štyroch rokoch navýšenie príspevku do rozpočtu EÚ o približne 400 miliónov eur, aj napriek tomu, že sú slovenské verejné financie devastované.

Nebudeme rešpektovať žiadne škrty v EÚ fondoch určených na podporu poľnohospodárov a odstraňovanie rozdielov," doplnil Fico a ďalej zdôraznil, že navýšený rozpočet EÚ bude použitý na zvýšenie konkurencieschopnosti EÚ a na boj proti nelegálnej migrácii.

Brutálna podpora Ukrajiny

„Ukrajina patrí medzi najskorumpovanejšie krajiny na svete a jej brutálnu finančnú podporu podmieňujeme garanciami, že európske peniaze vrátane slovenských nebudú spreneverené, a že časť z týchto zdrojov bude použitá na obnovu slovenskej infraštruktúry v prihraničných oblastiach a na podporu slovenských firiem pri obnove Ukrajiny," uzavrel Fico.

Von der Leyenová rešpektuje postoj Slovenska k vojne na Ukrajine, tvrdí Fico a ocenila humanitárnu pomoc

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok v Bruseli oznámil predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyen, že nová slovenská vláda nemieni naďalej vojensky podporovať Ukrajinu a zameria sa len na humanitárnu pomoc.

Migrácia aj čerpanie eurofondov

Slovenský premiér v statuse na sociálnej sieti uviedol, že predsedníčka EK rešpektuje suverénne právo členských štátov o poskytovaní či neposkytovaní vojenskej podpory Ukrajine.

Podľa Fica ocenila slovenský postoj k humanitárnej pomoci. S von der Leyen si tiež Fico vymenil názory na migráciu či revíziu čerpania eurofondov.

Zneužívanie trestného práva

„Veľmi jasne som na začiatku môjho štvrtého mandátu predsedu vlády SR vyslovil kritiku na adresu EK za to, ako odignorovala hrubé porušovanie ľudských práv a zneužívanie trestného práva proti opozícii na Slovensku. Informoval som, že nová vláda pripravuje ako odpoveď na toto zneužívanie zásadné zmeny Trestného zákona a Trestného poriadku a že by som privítal konzultácie ohľadne týchto zmien, s čím predsedníčka EK súhlasila," uviedol v statuse.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie