• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Útok pred Teplárňou zostal bez adekvátnej odpovede štátu, kritizuje OZ Saplinq a v kampani si z LGBTI+ urobili terč

Útok pred Teplárňou zostal bez adekvátnej odpovede štátu, kritizuje OZ Saplinq a v kampani si z LGBTI+ urobili terč

Teroristický čin a následné vyjadrenia vysokých predstaviteľov Policajného zboru podľa neho na krátky čas podnietili LGBTI+ ľudí ohlasovať polícii nenávistné prejavy.

13.10.2023 (SITA.sk) - Občianske združenie Saplinq považuje za neakceptovateľné, že bezprecedentný útok z nenávisti pred bratislavským barom Tepláreň zostal prakticky bez adekvátnej odpovede štátu. Konštatuje to pri príležitosti prvého výročia vraždy dvoch kvír ľudí.

Nenávisť a ideológia, ktoré podľa aktivistov pokračovali a vyústili podľa nich do ďalších pokusov o vymazanie LGBTI+ ľudí zo spoločnosti represívnymi návrhmi v NR SR, ako aj do nenávistnej predvolebnej kampane, spravila z LGBTI+ komunity terč.

Teroristický čin a vyjadrenia vysokých predstaviteľov

Pre bezpečnosť LGBTI+ ľudí a v boji proti prejavom nenávisti nedošlo k žiadnemu citeľnému pokroku. Ani po roku od útoku sa LGBTI+ ľudia necítia na Slovensku bezpečnejšie/bezpečne,” upozornil riaditeľ organizácie Saplinq Róbert Furiel.

„Mnoho z nich bolo aj medializovaných. Postupne to však vyprchalo a možno povedať, že z našej skúsenosti v Saplinqu a v poradenskom centre Prizma nedošlo k zásadnej zmene, vďaka ktorej by sa LGBTI+ ľudia cítili na Slovensku bezpečnejšie,” doplnil Furiel.

Ochrana rodín LGBTI+ ľudí

Vláda ani parlament podľa mimovládnej organizácie nedokázali predložiť ani schváliť žiadnu dôstojnú formu legalizácie partnerských zväzkov, ako aj ochranu rodín LGBTI+ ľudí, čo tu dnes kriticky chýba.

„Nepodarilo sa prijať ani reformu Trestného zákona tak, aby sa trestné činy z nenávisti vzťahovali aj na sexuálnu orientáciu a rodovú identitu,“ skonštatovala koordinátorka kampaní a advokácie združenia Saplinq Alexandra Demetrianová.

Doplnila, že niektorým politickým stranám sa v parlamente a neskôr v predvolebnej kampani podarilo zvýšiť pocit ohrozenia u LGBTI+ ľudí šírením nenávisti cez konšpirácie a dezinformácie, čím prehĺbili vylučovanie LGBTI+ ľudí časťou spoločnosti. „Táto rétorika pokračuje aj po voľbách a zaznieva z prvých vyjadrení formujúcej sa vládnej koalície," dodala Demetrianová.

Vo štvrtok 12. októbra uplynul rok od tragickej udalosti v kaviarni Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave. 12. októbra 2022 sa stal krátko po 19:00 hodine pred LGBT kaviarňou teroristický útok. Páchateľ úkladne zavraždil dvoch mladých ľudí vo veku do tridsať rokov a postrelil jednu osobu. O život prišli dvaja mladí muži z LGBT komunity Juraj Vankulič a Matúš Horváth.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie