• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Urologička radí, ako na letné kúpanie bez nepríjemných následkov

Urologička radí, ako na letné kúpanie bez nepríjemných následkov

Riziko nákazy zvyšuje príliš chladná voda, prievan či sedenie na studenom povrchu.

Letné dni sú nerozlučne spojené s kúpaním v bazénoch, jazerách a iných vodných plochách. S touto obľúbenou aktívnosťou však rastie riziko urologických a gynekologických ťažkostí.

Urologička Viola Filipovičová z Nemocnice Agel Handlová, upozorňuje na nebezpečenstvo infekcií močových a pohlavných ciest, ktoré sú spôsobené baktériami rozmnožujúcimi sa vo vode.

Vyskytujú sa častejšie v termálnych vodách

„Baktérie spôsobujúce infekcie sú častejšie v termálnych vodách. Termálna voda nie je chlórovaná, preto sa v nej choroboplodné zárodky dokážu rýchlo množiť.

Umelé vodné plochy majú síce výhodu, že voda je chladnejšia, nevýhodou však je väčšie riziko výskytu siníc a iných mikroorganizmov. Voda v bazénoch by preto mala byť pravidelne sledovaná a ošetrovaná. Problém však nastáva pri preplnení bazéna väčším množstvom ľudí,“ vysvetľuje odborníčka.


Riziko nákazy zvyšuje príliš chladná voda, prievan či sedenie na studenom povrchu. Veľkým problémom je zvyk ponechať si mokré plavky na sebe, čo vytvára ideálne prostredie pre množenie baktérií.

Kúpanie v prírodných jazerách

„Častejšie bývajú infekciou postihnuté ženy, vzhľadom na kratšiu močovú trubicu a blízkosť pošvy a konečníka k vonkajšiemu ústiu močovej trubice. Náchylnejší sú tiež diabetici, osoby so zníženou imunitou alebo s nízkou úrovňou hygieny,“ dodáva Viola Filipovičová.

Kúpanie v prírodných jazerách tiež prináša riziko ochorení. U žien sa infekcie prejavujú ako zápaly močového mechúra a močovej trubice, často spojené s gynekologickými zápalmi. U mužov ide najčastejšie o zápaly predkožky, prostaty či semenníkov.


„V prípade, že sa ochorenie nezachytí včas, môžu sa rozvinúť zápaly obličiek alebo ochorenia majú zdĺhavejší a komplikovanejší priebeh,“ hovorí z praxe urologička.

Najlepšia prevencia

Štandardnou liečbou infekcií močových ciest je vyšetrenie moču a následná cielená antibiotická liečba. U mužov sa pri liečbe zápalov predkožky využíva aj lokálna liečba, u žien je zasa častá liečba pridružených gynekologických zápalov.


„Najlepšou prevenciou je dôkladné osprchovanie čistou vodou po každom kúpaní, prezliecť sa z mokrých plaviek do suchých a použiť antibakteriálne mydlo určené na intímnu hygienu,“ odporúča V. Filipovičová.


Pri dodržiavaní týchto zásad môže každý prispieť k predchádzaniu nepríjemných zdravotných problémov a užívať si leto bez zbytočných komplikácií.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie