• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Uplynulo desať rokov od vloženia definície manželstva do Ústavy SR, Figeľovu iniciatívu vtedy podporil aj Smer-SD

Uplynulo desať rokov od vloženia definície manželstva do Ústavy SR, Figeľovu iniciatívu vtedy podporil aj Smer-SD

Okrem toho boli uplatnené dôležité zmeny v systéme slovenského súdnictva.

4.6.2024 (SITA.sk) - V utorok uplynulo desať rokov od prijatia novely Ústavy SR, ktorou sa do ústavy vložila definícia manželstva ako jedinečného zväzku medzi mužom a ženou.

Iniciatívu KDH pod vedením Jána Figeľa podporila vtedy aj strana Smer-SD pod vedením Roberta Fica, čo viedlo k odhlasovaniu legislatívneho návrhu 102 poslancami. Podľa Figeľa je nevyhnutné, aby sudcovia pri právnych sporoch a podnetoch poznali úmysel a argumenty ústavodarcu.

„Chcem zdôrazniť, že ľudia sú si podľa ústavy rovní. Vyplýva to z dôstojnosti každého človeka. Zároveň však ústava stanovuje, že manželstvo je jedinečný zväzok medzi mužom a ženou. Ak je teda predložená otázka právneho postavenia rovnakopohlavných dvojíc, tie nemožno porovnávať s manželstvom, ktoré je priamo ústavodarcom vyňaté z porovnávania ako jedinečné,’“ uviedol Figeľ v liste adresovanom sudcom ÚS SR.

Ján Figeľ, bývalý podpredseda NR SR, vydal pri príležitosti spomínaného výročia knihu "Ochrana manželstva v Ústave Slovenskej republiky". Figeľ v nej vyjadruje nádej, že pri posudzovaní ústavného súladu zákonov o rodine, Občianskeho zákonníka a zákonov o sociálnom poistení a peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, bude ústavný súd plne rešpektovať trojdelenie štátnej moci, ako to definuje slovenská ústava.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie