• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Univerzita Komenského vo viacerých oblastiach dosahuje výsledky porovnateľné so svetovou úrovňou

Univerzita Komenského vo viacerých oblastiach dosahuje výsledky porovnateľné so svetovou úrovňou

Hlavná budova Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave.

Takmer štvrtina všetkých svetových výstupov slovenskej vedy pochádza z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Vyplýva to z periodického hodnotenia výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti, ktoré inicioval rezort školstva.

UK sa okrem toho podieľala na medzinárodných výstupoch sedemnástimi percentami a jej podiel na významných medzinárodných výstupoch bol 17,5 percenta.

Kvalitný výskum

„Naša univerzita dosiahla výsledky porovnateľné so svetovou úrovňou v neporovnateľných podmienkach,“ skonštatoval rektor UK Marek Števček. Viaceré odbory dosiahli dobré výsledky i napriek nedostatočnosti financovania a podpory od štátu. Hodnotenie ale potvrdilo i nízku úroveň pedagogických vied, ktorá má viacero príčin. Podľa Števčeka výsledky ukázali, že UK je vo viacerých oblastiach porovnateľná s vedecko-výskumnými inštitúciami v zahraničí.

„Nabúrali tiež mýtus, že kvalitný výskum na UK sa robí najmä v prírodných vedách. Nie je to pravda, aj spoločenské vedy dosiahli veľmi dobré hodnotenie,“ dodal. Univerzita o tom informovala v tlačovej správe.

Získala aj najlepšie hodnotenie

UK podala v 21 oblastiach dohromady 39 žiadostí o hodnotenie pracovísk. V ôsmich oblastiach získala najlepšie hodnotenie. Išlo o environmentalistické a ekologické vedy, fyzikálne vedy, klinické lekárske vedy, základné lekárske vedy, matematické vedy, politické vedy, sociológiu a sociálnu antropológiu, a taktiež aj o vedy o Zemi.

Jednotlivé odbory len ťažko možno porovnávať medzi sebou, keďže pre každý odbor boli stanovené iné kritériá, no možno urobiť porovnanie medzi jednotlivými slovenskými pracoviskami. Výsledky hodnotenia by mohli ovplyvniť i budúcoročné financovanie verejných vysokých škôl.


Odbory boli v rámci hodnotenia rozdelené do siedmich skupín a 28 oblastí. Hodnotené výstupy boli rozdelené do piatich kategórií, a to svetovej, významnej medzinárodnej, medzinárodnej, národnej, a tiež do kategórie nezaradené.

„Odborné komisie, zložené predovšetkým zo zahraničných expertov, hodnotili 308 žiadostí. Z nich 253 pochádzalo z vysokých škôl a 55 zo Slovenskej akadémie vied. Spolu hodnotili 10 036 vedcov, ktorí boli v období 2014 – 2019 zamestnaní na hodnotenej inštitúcii aspoň polovicu času,“ uviedla univerzita. Je to prvé hodnotenie tohto druhu na Slovensku, a hoci jestvujú výhrady voči jeho objektivite, UK skonštatovala, že patrí medzi najobjektívnejšie, aké boli na Slovensku realizované.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie