• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Umelá inteligencia kradne fotografie, tvrdia umelci. Riešením môže byť tento spôsob

Umelá inteligencia kradne fotografie, tvrdia umelci. Riešením môže byť tento spôsob

Difúzne modely sú pokročilé algoritmy strojového učenia, ktoré generujú vysokokvalitné údaje tým, že postupne pridávajú šum do súboru údajov a potom sa učia tento proces zvrátiť.

Umelá inteligencia (AI) a jej schopnosť generovať obrázky na základe textových pokynov získava stále väčšiu popularitu. Avšak s touto technológiou prichádzajú aj závažné problémy týkajúce sa autorských práv. Umelci tvrdia, že AI modely, ako sú tie od Google, Stability AI či Midjourney, používajú ich diela bez povolenia a tým porušujú ich práva. Nový prístup výskumníkov z Texaskej univerzity v Austine a Kalifornskej univerzity v Berkeley by mohol tento problém vyriešiť.

Problém s autorskými právami a AI

Generátory text-to-image, teda nástroje, ktoré dokážu na základe textových pokynov vytvárať obrázky, sú často trénované na veľkých množstvách existujúcich obrázkov. Tieto fotografie sú často chránené autorskými právami, čo znamená, že ich použitie bez súhlasu tvorcu je nezákonné.

Jedným z prípadov je hromadná žaloba umelcov proti Alphabet, materskej spoločnosti Google, kvôli používaniu ich diel na trénovanie generátora obrázkov Imagen bez povolenia. Podobným sporom čelí aj Stability AI, Midjourney a DeviantArt, ktoré používajú nástroj Stable Diffusion.

Vedci vynašli netradičné riešenie

Aby sa predišlo porušovaniu autorských práv, výskumníci z Texaskej univerzity v Austine a Kalifornskej univerzity v Berkeley vyvinuli nový model AI založený na difúzii, ktorý je trénovaný iba na poškodených obrázkoch. Tento prístup zaručuje, že AI si nepamätá a nereplikuje pôvodné diela.

Difúzne modely sú pokročilé algoritmy strojového učenia, ktoré generujú vysokokvalitné údaje tým, že postupne pridávajú šum do súboru údajov a potom sa učia tento proces zvrátiť. Avšak tieto modely si môžu zapamätať tréningové obrázky, čo predstavuje problém pre súkromie a autorské práva.


Výskumníci preto vytvorili rámec Ambient Diffusion, ktorý je trénovaný na vysoko poškodených obrázkoch. Tieto obrázky sú natoľko poškodené, že AI si ich nepamätá a nedokáže ich reprodukovať v pôvodnej podobe.

Testovanie a výsledky

Výskumníci testovali svoj model na 3 000 „čistých“ obrázkoch z databázy CelebA-HQ, ktorá obsahuje vysokokvalitné obrázky celebrít. Model dokázal generovať obrázky, ktoré boli takmer identické s originálmi. Následne preškolili model na 3 000 vysoko poškodených obrázkoch, kde bolo náhodne maskovaných až 90 % pixelov. Výsledné obrázky boli menej podobné originálom, čo potvrdzuje efektivitu rámca Ambient Diffusion.

„Rámec by sa mohol ukázať ako užitočný aj pre vedecké a lekárske aplikácie,“ povedal Adam Klivans, profesor informatiky na Texaskej univerzite v Austine a spoluautor štúdie.

Otvorené otázky a budúcnosť

Hoci nový model Ambient Diffusion ponúka riešenie pre problém s autorskými právami, stále nie je dokonalý. Umelci si však môžu oddýchnuť, že tento model nezopakuje ich pôvodné diela. Avšak, aby sa zabezpečilo, že ostatné modely AI nebudú porušovať autorské práva, je potrebné naďalej monitorovať a riešiť tieto problémy prostredníctvom právnych krokov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie