• Dnes je: Nedeľa 08. septembra 2024 meniny má Miriama

Ukrajinský úder na Kryme nezničil iba loď Novočerkassk, ale čiastočne aj ruské plavidlo UTS-150 (video)

Ukrajinský úder na Kryme nezničil iba loď Novočerkassk, ale čiastočne aj ruské plavidlo UTS-150 (video)

Ukrajinský letecký úder smeroval na prístav Feodosija na polostrove Krym.

27.12.2023 (SITA.sk) - V prístave Feodosija na polostrove Krym po ukrajinskom leteckom údere, ktorý v noci na utorok zničil ruskú výsadkovú loď Novočerkassk, sa čiastočne potopilo aj ďalšie plavidlo ruského námorníctva.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa rozhlasovej stanice Slobodná Európa ide o výcvikovú loď UTS-150 a ukazuje to satelitný záber spoločnosti Planet Labs. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Západ sa obáva, že bez pomoci USA a NATO môže Kyjev prehrať vojnu do budúceho leta

Západných predstaviteľov znepokojuje vyhliadka na nedostatočnú činnosť Kongresu USA pri financovaní vojenskej pomoci Ukrajine, pretože sa obávajú, že Kyjev by bez nej a bez podpory iných západných krajín mohol sám bojovať s Ruskom len niekoľko mesiacov.

Žiadna záruka úspechu

Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na viacerých amerických a európskych predstaviteľov.


Podľa CNN západné spravodajské služby teraz zvažujú, ako dlho môže Ukrajina vydržať bez pomoci USA a NATO. Jeden vysoký predstaviteľ americkej armády tvrdil, že to môžu byť „mesiace“, pričom najhorším scenárom je „výrazný neúspech alebo dokonca prehra“ do leta 2024.


„U nás neexistuje žiadna záruka úspechu, ale oni (Ukrajinci) bez nás určite neuspejú,“ povedal pre CNN popredný predstaviteľ americkej armády.

Absencia pomoci

„Ak sa pozrieme na zaberanie a držanie ďalšieho územia, je ťažké pochopiť, ako by to mohlo uspieť bez pokračujúcej podpory USA,“ domnieva sa európsky diplomat.


Západní predstavitelia tvrdia, že pokiaľ nebude poskytnutá dodatočná pomoc USA, Ukrajine najskôr dôjdu rakety dlhého doletu, potom rakety protivzdušnej obrany a potom delostrelecká munícia a strely krátkeho doletu, ako sú protitankové strely Javelin a protilietadlové strely Stinger.


Neschopnosť Kongresu konať v oblasti vojenskej pomoci začína ovplyvňovať boje na Ukrajine. Zdroje CNN tvrdia, že ukrajinské sily už pristúpili k prídelu munície a Rusko má v tomto smere „päť až sedemnásobnú“ výhodu.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia

vesmirna lod starliner sa vratila na zem cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj unik helia

7.9.2024 (SITA.sk) - Prvá misia vesmírnej lode Starliner spoločnosti Boeing s astronautmi sa v piatok v noci skončila jej návratom na Zem, no bez posádky. Šesť hodín po tom, čo loď opustila Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pristála na raketovej strelnici White Sands v Novom Mexiku.

Zlyhanie trysky a únik hélia

Ako konštatuje agentúra AP, bol to pokojný záver drámy, ktorá sa začala júnovým štartom dlho odkladaného debutu posádky a rýchlo prerástla do zdĺhavej misie.

Ich cestu k vesmírnej stanici komplikovalo zlyhanie trysky a úniky hélia, a preto americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol, že ich návrat loďou Starliner by bol príliš riskantný.

Časť starého vybavenia z ISS

Starliner tak v piatok na Zem priviezol len časť starého vybavenia z ISS. Dvojicu astronautov domov dopraví až vo februári vesmírna loď Dragon spoločnosti SpaceX Elona Muska.

Loď sa na polročnú expedíciu vydá tento mesiac len s dvomi astronautmi, pretože dve miesta sú rezervované pre Wilmorea a Williamsovú.

Viac k téme: Starliner, Vesmírna loď
Zdroj: SITA.sk - Vesmírna loď Starliner sa vrátila na Zem, cestu skomplikovalo zlyhanie trysky aj únik hélia © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie